In een ver, grijs blogverleden begon ik ooit met de Vocabulaire-rubriek. Eens in de zoveel tijd zette ik bij een letter van het alfabet (chronologische volgorde, uiteraard) alle woorden op een rij die, nou ja, ‘’in mijn vocabulaire voorkomen.’’ Ik vond het leuk om te doen, maar liep al snel vast… want als álle woorden met de C mogen, is het nog bést lastig om te kiezen welke woorden nou echt bij je passen. Toch wilde ik de rubriek graag nieuw leven inblazen, met een nieuwe insteek. Eens in de zoveel tijd kies ik een onderwerp (boeken, films, muziek, landen, series, spelletjes, eten, blogs, you name it) en maak dan een alfabetisch overzicht van mijn favorieten in die categorie.  Klinkt leuk, toch? Vind ik ook! En omdat het alfabet met de A begint, leek het me leuk om de eerste editie over apps te laten gaan. Let’s roll!

De A van…

ABN Amro

Een hele saaie, maar o zo nuttige app: hiermee regel ik al mijn bankzaken en tja, dat is toch wel een belangrijk iets.

Afterlight

Liefde voor deze app! Ik heb er volgens mij €2 voor betaald en ik gebruik ‘m altijd om mijn blogfoto’s te bewerken. Altijd het standaard riedeltje van helderheid, belichting, highlights en scherpte, maar het maakt mijn foto’s wél tot het mooie beeldmateriaal dat je ziet shinen op mijn blogs!

De B van…

BibliotheekWise

Ik heb dit jaar weer een bibliotheekabonnement genomen (YAY!) en meteen gekozen voor het plusabonnement, wat betekent dat ik iets meer geld kwijt ben per jaar, maar dat ik dan ook mijn boeken een vol jaar mag houden – en dat is behoorlijk ideaal, aangezien ik toch niet zomaar even naar de bieb op en neer kan. Met deze app kan ik precies zien welke boeken ik thuis heb en welke reserveringen ik open heb staan, maar kan ik ook nieuwe boeken zoeken en op mijn verlanglijstje zetten of meteen reserveren. Heerlijk!

Bloglovin’

Ik weet dat veel mensen tegenwoordig van Bloglovin’ afgestapt zijn, maar ik vind het nog steeds een ontzettend fijne app. Tegenwoordig kijk ik een paar keer per dag welke nieuwe blogposts er in mijn feed staan en die verplaats ik dan naar mijn ‘’lekker lezen’’-collectie zodat ik er later op mijn gemak doorheen kan gaan. De app gebruik ik om mijn feed te scannen en op te schonen, echt blogs lezen doe ik op mijn laptop. Vooral op vakantie is het erg fijn om dit via de app te kunnen regelen, aangezien je feed niet verder teruggaat dan veertien dagen.

De C van…

Choices

Een spelletjesapp die ik niet heel veel gebruik, maar die wel voor precies de juiste verstrooiing kan zorgen na een lange dag. Je leest eigenlijk interactieve verhalen: je kunt je personage aankleden en keuzes maken in wat je doet en zegt, maar verder is het een storytelling-app en dus geen simulatie. De graphics en verhalen zijn tof, dus ik vind het vaak heel fijn om mee bezig te zijn.

De D van…

Desperate Housewives the Game

Een Guilty Pleasure-spelletje met hoofdletters, maar ó zo lekker. Ik ben een groot liefhebber van de serie Desperate Housewives, die inmiddels al lang is afgelopen maar acht seizoenen lang het verhaal vertelde van de zes huisvrouwen Bree, Lynette, Susan en Gaby en hun schandalen en scharrels – inclusief moordmysteries. In dit spel ben je zelf een huisvrouw in hun straat, Wisteria Lane, en er is een moord gepleegd die je samen met de vrouwen moet oplossen. Gewoon leuk.

Dropbox

Mijn beste vriend! Sinds de ruimte op mijn laptop vol begint te lopen, bewaar ik ál mijn documenten en foto’s – en dan ook echt álles – in Dropbox. Ik vond dat eerst heel eng, want het is niet handig als je geen internetverbinding hebt en er zál maar een storing zijn, maar het is wel echt ideaal. Ik heb het Pro-abonnement met 1 TB aan ruimte, dus over een volle opslag hoef ik me geen zorgen te maken en het werkt echt heel fijn. Ook de camera van mijn telefoon wordt ermee gesynchroniseerd en op school is het ideaal. Ik kan niet meer zonder.

De E van…

Evernote

Ik heb Evernote een tijdje frequent gebruikt, toen een hele poos niet… en nu heb ik het weer helemaal ontdekt. Ik vind het een erg fijne manier om blogposts uit te werken: de notities-app van mijn telefoon is daarvoor net te beperkt en omdat ik het abonnement heb waarbij je op een onbeperkt aantal apparaten gebruik mag maken van het programma, is synchroniseren heel makkelijk. Blogposts op papier uitwerken kostte me te veel tijd en in Evernote werkt het allemaal heel makkelijk en snel!

De F van…

Facebook

Tja. Ik doe er niet héél erg veel mee, maar het staat vaak wel open als ik op mijn laptop bezig ben en als ik wakker word, scrol ik graag even door het nieuwsoverzicht. Ook een manier om je gedachten te verzetten, en ik vind het leuk om op die manier te ontdekken wat er speelt bij de mensen die ik volg en misschien ook wel in de wereld. Ik kom ook regelmatig interessante links tegen, die ik dan weer kan opslaan en als bloginspiratie gebruik.

De G van…

GameHouse Original Stories

Ik speel graag timemanagementgames met leuke verhaallijnen: GameHouse Original Stories. In deze app kun je zien welke games er zijn uitgebracht en welke binnenkort verschijnen, inclusief behind the scenes-video’s en afbeeldingen. Leuk om af en toe eens op te kijken.

Goodreads

Hét sociale netwerk voor lezers! Ik vind het een fijne app om in bij te houden wat ik lees en hoe ver ik ben met wat ik lees, maar ook voor het zoeken van nieuwe boeken en het schrijven van (korte) reviews is het prima. Een app die voorziet in een behoefte en dat uitstekend doet.

De H van…

Heart’s Medicine: Hospital Heat

Dit is zo’n GameHouse Original Stories-spel: ik heb het al eerder op de laptop gespeeld, maar deze leek me wel leuk om te proberen op mijn iPad. Ik speel af en toe een paar levels, want net als de Choices-app is het fijn eenvoudig vermaak als ik echt even behoefte heb aan pure ontspanning. Niks mis mee, toch?

HINT

De app van de Hogeschool: ik gebruik ‘m om mijn rooster te checken, de gegevens van een docent op te zoeken en in de gaten te houden of een cijfer al is ingevoerd. Niet echt spannend, wel handig.

De I van…

IMDB

Dé grote internetdatabase voor films en series: ik gebruik de app soms wekenlang niet, maar als ik een film of serie aan het kijken ben, grijp ik er maar al te graag naar. We weten allemaal hoe irritant het is als je een acteur ergens van kent, maar niet meer weet waarvan… en ik vind het ook leuk om achteraf triviafeitjes op te zoeken.

Instagram

Hoewel ik Instagram de laatste tijd minder ben gaan gebruiken – behalve voor mijn boekenblogaccount, daar doe ik juist veel meer mee sinds kort – vind ik het wel een fijne app om, net als bij Facebook, doorheen te scrollen. Ik heb zelf wat minder de behoefte om mijn offline leven online vast te leggen, maar het maken en posten van foto’s vind ik nog wel steeds leuk om te doen. Ik zit echter vaker stories of fotofeeds te bekijken dan dat ik zelf iets post.

Itslearning

Deze app gebruik ik voor mijn stage: Itslearning is de elektronische leeromgeving waarin de kinderen die in het buitenland aan hun Nederlands werken, hun opdrachten inleveren. Het echte nakijkwerk doe ik op de laptop, maar in de app kan ik wel in de gaten houden of leerlingen hebben ingeleverd, zodat ik weet wanneer ik iets moet nakijken. Bovendien zit de chatfunctie er ook in, waardoor ik – ook als ik niet bezig ben met nakijken – kan reageren op vragen van leerlingen of mijn begeleider.

De K van…

Kim Kardashian Hollywood

Dit spel speel ik echt al ontzettend lang en ik vind het nog steeds leuk. Ja, soms is het wel een beetje repetitief of zelfs saai, maar ik ben al zo ver met alle huizen en bedrijven – parfumeries, kledingwinkels, uitgaansgelegenheden – en kleren die ik heb gekocht dat ik echt niet meer opnieuw zou willen beginnen. Ik heb in het echt helemaal niets met Kim, maar het spelletje is wel heel erg leuk en verslavend. Het is een simulatiespel waarbij je je eigen personage creëert en aan je Hollywoodcarrière als actrice en socialite werkt, met hulp van Kim en haar entourage. Ik speel het een paar keer per dag (dan is mijn energie weer vol) en ik schaam me er niet voor, haha.

Kindle

Een app die ik gebruik voor het lezen van Engelse boeken. Dat doe ik niet meer zo vaak, maar af en toe krijg ik het in mijn hoofd dat ik een boek in het Engels wil lezen, dus dan koop ik het ebook vaak via Amazon en lees ik het hierin. Prima app, verder.

Kobo boeken

Dit is de leesapp die ik het vaakste gebruik: alle Nederlandse ebooks die ik koop lees ik hierin omdat-ie simpelweg heel fijn en overzichtelijk in elkaar zit en ik ‘m inmiddels op mijn duimpje ken. Nog een voordeel is dat ik een Kobo Plus-abonnement heb (heel veel gratis ebooks voor een tientje per maand) en in de app kan ik ook heel makkelijk checken of een boek beschikbaar is als Kobo Plus-boek. Als deze app niet goed werkt, ben ik echt uit mijn element haha.

De L van…

Letterboxd

Een app die ik sinds een aantal maanden gebruik om bij te houden welke films ik kijk en wat ik daarvan vind. Dat kan ook met de IMDB-app, maar dat vond ik niet fijn werken, dus ging ik op zoek naar een alternatief. Deze doet het prima: je kunt lijsten maken (in mijn geval van films die ik in een jaar heb gezien) en registreren welke films je wanneer hebt gezien. Voor dat loggen en reviewen is-ie dus prima, verder gebruik ik ‘m eigenlijk niet.

De M van…

Messenger

De chatapp van Facebook. Gebruik ik regelmatig.

Mimo

Deze app heb ik nog niet lang en ik gebruik ‘m ook nog niet echt vaak, maar het idee erachter is wel heel leuk. Het is een soort Duolingo, maar dan met coderen! Nu heb ik altijd iemand die de HTML en het coderen doet voor mij als het om bloggen gaat, maar het leek me toch stiekem best leuk om er zelf iets over te leren, zodat ik eventueel kleine dingetjes wél zelf kan doen. Het zijn korte lesjes en eenvoudige oefeningen, prima om af en toe een paar minuutjes aan te besteden. Je moet wel je hoofd erbij houden, want er wordt gebruik gemaakt van Engelse begrippen en dat maakt het iets minder makkelijk om te snappen. Wel een leuke uitdaging!

Mixmatch

Een app die ik gebruik om te herkennen welk liedje er speelt (bijvoorbeeld op de radio of tijdens een film of serie) en die dan ook meteen de songtekst erbij afspeelt. Handig!

De N van…

Netflix

DUH!

NPO

Handig als ik op mijn iPad iets wil terugkijken. Meestal doe ik dit via de laptop, maar handig is het wel.

NU.nl

Ik moet bekennen dat ik niet heel veel doe om op de hoogte te blijven van het nieuws, maar zo af en toe open ik de app wel eens. Ik vind ‘m bovendien erg fijn als er iets groots aan de hand is, zodat ik makkelijk de liveblogs in de gaten kan houden, bijvoorbeeld.

De P van…

Pathé Thuis

Wat doe je als een film die je graag wilt zien, niet of niet meer op Netflix staat…? De film op Pathé Thuis kijken, is daarop tegenwoordig mijn antwoord. Ik doe het niet vaak, maar het werkt wel heel makkelijk: voor ongeveer drie euro kun je een film een dag lang huren en, zoals ik altijd doe, streamen naar bijvoorbeeld je Chromecast.

Preppr

Mijn nieuwe beste vriend! Deze app is echt GEWELDIG. Het is een ‘’Instagram sidekick’’ en je kunt er álles mee wat je met Instagram niet kunt. Kwestie van koppelen aan je account, toestemming geven en vervolgens kun je, nadat je in Instagram foto’s hebt bewerkt, met Preppr de post inplannen. Je kunt de beschrijving toevoegen, kant-en-klare setjes hashtags maken en steeds opnieuw gebruiken, de link in je bio automatisch laten aanpassen en de posts dus online laten komen. Bovendien toont de app je feed (en een preview daarvan) en mensenlief, het is echt ideaal. De eerste 30 dagen kun je ‘m gratis gebruiken, dus GAAT DAT DOWNLOADEN! Als je tenminste behoefte hebt aan een Instagram-sidekick.

De S van…

Skype

Handig om met mensen te communiceren die alleen maar Skype hebben.

Sweek

De app van de schrijfcommunity waar ik mijn woordkunstteksten en korte verhalen op heb staan: handig om te zien of ik nog nieuwe likes, views of volgers heb. Verder gebruik ik ‘m niet echt.

The Swift Life

Mijn nieuwste verslaving: de app van Taylor Swift! Het is een Instagram-achtig sociaal medium waarop je posts kunt maken en liken om packs met emoji in de vorm van Taylor-gerelateerde dingetjes kunt verzamelen. De packs hebben de thema’s van Taylor-liedjes en posts die je extra bijzonder vindt, kun je een Swiftsend geven om de kans te vergroten dat Taylor het ziet. Ik vind het enorm leuk om de Taymoji te verzamelen, posts te maken en de mooie verhalen te lezen die mensen delen: het is soms wat chaotisch maar wel heel leuk!

De T van…

TED

Een app die ik absoluut vaker zou moeten gebruiken: er staan zoveel vet inspirerende video’s op, ook nog eens allemaal ondertiteld… perfect voor tijdens een vruchtbare pauze. En gratis!

Telfort

Tja. De app waarmee ik mijn mobiele abonnement in de gaten kan houden. Vooral handig op vakantie, als ik nog wel eens over mijn data heen dreig te gaan.

Tikkie

Ook een app van de ABN Amro, waarmee je mensen makkelijk om geld kunt vragen (haha) als er kosten gedeeld moeten worden of een schuld afgelost. Goh, wat is het leven toch makkelijk, tegenwoordig.

Todoist

Dé to do-app wat mij betreft: ik hou al mijn blogprojecten, schoolvakken en schrijfdingen erin bij en kan taken inplannen zodat ik makkelijk zicht heb op wat ik op een dag moet doen. Werkt prima!

TV Time

Een app waarin ik zo af en toe bijhoud welke series ik kijk en welke afleveringen ik wel en niet gezien heb. Ik weet nog niet of ik er echt gebruik van wil blijven maken, omdat ik nog op zoek ben naar een leuke manier om mijn series te tracken en dit het misschien niet écht is, maar voorlopig werkt het goed.

Twitter

Ik tweet tegenwoordig weer wat meer en hoewel ik dat niet vaak vanaf mijn telefoon of tablet doe, gebruik ik de app wel om mijn mentions en DM’s in de gaten te houden en soms om een beetje te scrollen. Zeker omdat Twitter tegenwoordig laat zien welke tweets populair zijn met een notificatie en ik dat best wel chill vind.

De W van…

Wattpad Covers

Wattpad zelf gebruik ik niet (ik vind Sweek fijner) maar deze app is wel erg leuk om te gebruiken als ik een cover wil maken voor een verhaal of ander geschreven werk. Mooie afbeeldingen, mooie lettertypes… wat wil een schrijver nog meer?

WazPad

WhatsApp voor de iPad: het werkt niet optimaal, maar het betekent wel dat ik geen appjes hoef te missen, ook niet als ik mijn telefoon niet bij mijn bed heb liggen ’s avonds.

WeTransfer

Handig om grote hoeveelheden foto’s of bestanden mee op mijn telefoon op iPad te zetten.

WhatsApp

DUH!

WordPress

Handig om te checken of posts goed ingepland staan, even snel iets te wijzigen of de reacties in de gaten te houden, zeker de reacties die gemodereerd moeten worden.

Wunderlist

De app die ik gebruik om lijstjes van mijn blogideeën te maken en bij te houden. Heel handig, omdat ik ook notities erbij kan maken (bijvoorbeeld van links waar ik de inspiratie vandaan haal) en de posts kan inplannen, zodat ik precies kan zien wat er wanneer geschreven moet worden. Handiger dan een notitieboekje!

De Y van…

YouTube

Echt fijn vind ik ‘m niet werken, maar het is wel handig om af en toe even een filmpje mee op te zoeken of te zien hoe populair bepaalde video’s zijn.

Woohoo, bijna 3000 woorden aan alfabetpraat over apps… kudos als je het tot het einde hebt gebracht!

Welke apps gebruiken jullie graag?

You may also like...

4 Comments

  1. Zelf gebruik ik eigenlijk niet zo heel veel apps. Ken veel van deze ook niet.
    Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Bijzonder: Stichting Ambulance WensMy Profile

  2. Zóveel apps die ik nog niet ken, wow! Mimo, Mixmatch, Pathé Thuis lijken me echt superfijn en … een Taylor Swift app?!?! (het is dat ik naast 5-min doelloos Subway Surf spelen geen spelletjes wil doen, maar Taymoji’s klinken echt schattig) (wat prachtig dat dit bestaat)
    Inge onlangs geplaatst…I will love you FOREVERLESS (aka heel veel liefde voor Everless + fantastische quiz over hoe oud je gaat worden. Of niet.)My Profile

    1. Haha, de Taylor Swift-app gebruik ik niet heel veel moet ik zeggen, maar af en toe is het wel leuk om die packs te verzamelen. Het is ook meer een social network dan een game, dus misschien vind je het wel leuk 🙂

  3. Leuk om te lezen! Ik heb niet eens zoveel apps erop staan haha. Mijn telefoon is aardig leeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]