9200000005537685Oké, vanaf hier kunnen we het zien.’ Lara Carson stopte aan de kant van de weg, deed het zijraampje naar beneden en wees naar de vallei onder hen. ‘Zie je dat L-vormige huis daar, met die witte hekken en die groene auto ervoor? Dat is het.’ Oost west, thuis best. Of misschien ook niet. Er waren achttien jaren verstreken sinds de laatste keer dat ze een voet over de drempel had gezet. Ze had geen idee hoe het er binnen nu zou uitzien.

Eerste indruk

Ik lees over het algemeen geen chicklits, om de simpele reden dat ik niet hou van de doorgaans oppervlakkige verhaallijnen die draaien om romantiek. Vlinders voor altijd zou ik dan ook nooit zelf gekocht hebben, maar het was een boek uit het augustusaanbod van Elly’s Choice. En aangezien ik altijd opensta voor uitzonderingen op regels en gewoon graag eens wilde weten wat de boeken van Jill Mansell nou precies om het lijf hebben, besloot ik het te downloaden. Een keuze waar ik, gek genoeg misschien, geen spijt van heb gekregen.

Waar het over gaat

Lara is in de dertig en keert na achttien jaar terug naar haar geboorteplaats Bath. Als tiener werd ze door haar vader en stiefmoeder Janice het huis uit gezet en haar dochter Gigi, van wie ze destijds zwanger bleek te zijn, heeft ze samen met haar tante Nettie opgevoed. Nu is haar vader dood en Lara heeft zijn huis geërfd, wat betekent dat ze met Gigi terugkeert om aan een nieuw leven te beginnen. Maar in Bath loopt ook nog steeds Flynn rond, Lara’s jeugdliefde en de vader van Gigi… en o ja, dan is er nog Evie, Lara’s beste vriendin die op het punt stat te gaan trouwen met haar eigen grote liefde – hoewel?

Vlinders voor altijd

Wat ik ervan vond

Tegen mijn eigen verwachtingen in had ik geen hekel aan dit boek. Ik ergerde me niet constant aan de oppervlakkigheid of de clichés of de focus op liefde en zwijmelen en ik werd echt meegesleept door het verhaal. En ik weet precies waardoor dat komt: het boek – en ik vermoed alle boeken van Mansell, want zo kenmerkend is de stijl wel – leest als een romantische komedie: het speelt zich voor je ogen af, is romantisch en grappig en heerlijk als je even je verstand op nul wilt zetten. Geien mijn liefde voor het romantisch-komische filmgenre is het dan ook niet zo gek dat ik dit boek eigenlijk best leuk vond, maar die romantische komedies hoef ik ook niet elke dag of zelfs elke week te zien, en na het einde heb ik het ook wel gehad. Zo is het waarschijnlijk ook met chicklits.

Dat gezegd hebbende, Jill Mansell kan schrijven. Dat zal ik zeker niet ontkennen. Naast de schrijfstijl die lekker vlot en visueel is, zitten de personages ook goed in elkaar: ze zijn eigenzinnig en quirky en enige irritatie die ik tijdens het verhaal had, klopte helemaal met hun persoonlijkheid. Op een gegeven moment betrapte ik mezelf erop dat ik echt genoot van het lezen over Lara, Gigi en Evie die elk hun eigen queesten hadden. Het boek is gewoon puur vermakelijk en daar is natuurlijk niets mis mee.

De zwakke punten zitten in de verhaallijn. Verrassend, jazeker, maar soms is het allemaal wel een beetje vergezocht, een beetje té toevallig. Sommige ontwikkelingen komen compleet uit de lucht vallen, wat misschien iets te maken heeft met de manier waarop hoofdstukken soms abrupt afgekapt worden en tijdsprongen onverwachts worden gemaakt. Lang niet alles in het verhaal raakt je als lezer daarom, en dat is toch jammer. Dit geldt ook voor de humor: deze komt op veel punten geforceerd grappig over en is daardoor dus niet meer grappig.

Uiteindelijk vormen de verhaallijnen een mooi geheel en zijn de ontwikkelingen goed duidelijk. Er zitten wel wat clichés in, maar die worden op een leuke manier aangesneden en er zit veel sfeer in. De personages zijn mensen met wie je bevriend zou willen zijn en het heeft allemaal wel wat weg van een mooi sprookje. Gewoon fijn dus.

Conclusie

Vlinders voor altijd is een boek dat heerlijk wegleest en waar ik oprecht van heb kunnen genieten, maar dat ik niet snel nog eens zal pakken. Het heeft sterke en zwakke punten, maar hoofdzakelijk is het gewoon een fijn boek waar je niet te zwaar aan moet tillen, maar gewoon moet lezen.

Titel: Vlinders voor altijd (A Walk in the Park)
Auteur: Jill Mansell
Uitgeverij: LS Amsterdam
Aantal bladzijden: 384
Verschenen: juni 2012
Genre: roman

Waardering 3

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]