Ik hou me niet zoveel bezig met politieke kwesties. Veel te ingewikkeld en vaak vind ik het ook gewoon saai. Maar ja, als je achttien bent dan zijn politieke zaken vaak toch wel belangrijk voor allerlei onderdelen van je leven, en dus probeer ik het toch wel een beetje bij te houden. Zo heb ik afgelopen september gestemd bij de nieuwe verkiezingen (de SP kreeg mijn stem, want ik ben o zo socialistisch aangelegd) en hou ik nu een beetje vaagjes bij wat voor grote maatregelen er worden genomen met betrekking tot het nieuwe parlement en de nieuwe regering. Het leek me wel interessant om af en toe een mening van mij omtrent een politiek standpunt met jullie te delen, dus in het kader van de politieke actualiteiten ga ik het vandaag hebben over het regeerakkoord!

Ik heb natuurlijk niet dat gehele regeerakkoord doorgelezen, want de maatregelen op het gebied van huisvesting en belastingen boeien me niet echt. Maar ik heb wel even specifiek gekeken naar een aantal dingetjes die me toch wel interesseren of die belangrijk voor mij zijn als gehandicapt/chronisch ziek persoon of jongere. En wat ik heb gelezen, bevalt me enerzijds wel en anderzijds niet.

  • Ik ben niet zo enthousiast over het verdwijnen van de zorgtoeslag. Dat lijkt me namelijk juist een best belangrijk onderdeel van de sociale zekerheid: wij betalen de zorgverzekering en dan vind ik dat we ook min of meer geld moeten krijgen om onze (extra) zorg  te kunnen aanvullen of bekostigen. Oké, toegegeven… ik weet niet zoveel over zorgtoeslag, haha.
  • Ik vind het ook niet zo goed dat de Wet Tegemoetkoming Chronisch Zieken en Gehandicapten wordt afgeschaft: deze wet houdt in dat mensen met een chronische beperking of handicap eens in de zoveel tijd een royaal geldbedrag krijgen, en ik zou liever hebben gezien dat de overheid daarmee doorgaat want ik denk dat veel mensen wel eens een pleziertje willen en dat dan van deze tegemoetkoming willen betalen.
  • Ik ben het er ook niet mee eens dat er voortaan door de ouders betaald moet worden voor schoolboeken! Minimuminkomens krijgen dan wel een compensatie, maar alsnog is het flink wat geld en ik vind het gewoon onterecht. De overheid heeft een plicht om zich in te zetten in de voorziening van onderwijs en onderwijs zelf is gratis, dus ik vind dat alles wat daarbij hoort dat ook moet zijn.
  • Dat de maatschappelijke stage wordt afgeschaft vind ik in principe niet zo heel erg, want dat maakt het onderwijstraject voor bijvoorbeeld chronisch zieken ook gemakkelijker, maar voor gezonde middelbare scholieren vind ik het geen goede zaak. Mijn perspectief is namelijk dat een maatschappelijke stage ervoor zorgt dat je kennismaakt met de maatschappij waar je na je middelbare school mee in aanraking komt en ik denk echt dat dat een heel belangrijk onderdeel van het middelbaar onderwijs is.
  • De basisbeurs voor studenten wordt ook afgeschaft… dat vind ik wel een erg drastische maatregel. Ik ben allang blij dat de langstudeerboete van de baan is, maar ik vind het echt triest voor aankomende studenten die het niet zo breed hebben, dat zij dan kunnen fluiten naar hun studiefinanciering. Alles lenen is lang niet zo gemakkelijk en ik denk dat veel jongeren compleet zullen afzien van studeren omdat het geld er gewoon niet is.
  • Op sociaal-cultureel gebied zijn er wel erg veel grote maatregelen ingepland. Zo vind ik het heel goed dat weigering van een homohuwelijk verboden wordt, omdat dit de emancipatie en afweer van discriminatie jegens homoseksuele mensen zeker ten goede zal komen. De verhoging van de leeftijd voor het kopen van alcohol vind ik ook goed: jongeren van achttien kunnen veel bewuster en meer verantwoord omgaan met alcohol dan jongeren van 16. Het verbod op gezichtsbedekkende kleding in de dienstverlenende sector vind ik ook goed: in het onderwijs, de zorg, het OV en overheidsinstellingen zijn de persoonlijkheden van mensen naar mijn mening erg belangrijk. Het verbod op wilde dieren in het circus vind ik ook goed, want naar mijn mening moeten wilde dieren in hun wilde natuur blijven en bovendien vind ik het gevaarlijk. Het verenigen van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland snap ik niet: wat is daar het nut van? Ik denk sowieso dat je beter alleen Utrecht en Flevoland zou kunnen verenigen, want dat zijn twee kleine provincies – Noord-Holland lijkt me echt te groot. En ten slotte het bezuinigen met 1 miljard op ontwikkelingssamenwerking… tja, wat zullen we daar eens van zeggen. Ik als socialist vind het wel belangrijk dat we arme mensen helpen, maar waarschijnlijk is deze bezuiniging wel een goed idee om Nederland enigszins uit de recessie te helpen.

Verder ingaand op mijn laatste punt: ik vind het een goed regeerakkoord, omdat het me het gevoel geeft dat de maatregelen Nederland echt zouden kunnen helpen: de verzorgingsstaat zou meer kwaliteit kunnen krijgen en de economische crisis zou misschien een beetje verlicht kunnen worden. Wat vinden jullie van het akkoord?

You may also like...

1 Comment

  1. Ik vind het een verschrikkelijk akkoord en ik vind het echt heel erg dat de PVDA er mee ingestemd heeft. Alweer zijn de allerrijkste niet de pineut en de lage/middeninkomsten betalen voor iedereen. En ik vind het SCHANDALIG dat ze de zorgtoeslag, basisbeurs en OV studentenkaart afschaffen! Sorry hoor, maar wil Nederland soms geen hoger opgeleiden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]