6061021358_bfeb6582aa_o

Bron

Bij creatief schrijven kregen we een aantal weken geleden de opdracht om een tekst over onszelf te schrijven, een tekst voor een encyclopedie of voor Wikipedia. We mochten het zo bont maken als we zelf wilden, als het maar wel echt over onszelf ging en over iets wat we hadden gedaan of in de toekomst wilden doen. Een heel erg leuke opdracht en vooral ook heel goed voor het menselijk ego (kuch) want als je je verder helemaal niet aan een limiet hoeft te houden, kun je alles doen waar je ooit van hebt gedroomd. Ik vond dit misschien wel de leukste opdracht (afgezien van het korte verhaal waar we nu mee aan het werk zijn) en nam me ook al meteen bij het schrijven voor dat ik het op mijn blog moest zetten. Zodat jullie weten wat je over een paar jaar kunt verwachten, weet je wel. Ahum.

(Er zijn wat stukjes tussenuit gehaald hoor, sommige dingetjes waren iets te persoonlijk ;))

Vivian van Leeuwen (1994)

Vivian van Leeuwen (voluit Vivian Hester van Leeuwen, Rotterdam, 27 juni 1994) is een Nederlandse romanauteur, historica, journalist en onderwijskundige. Ze is vooral bekend geworden door haar missie om een Nobelprijs voor het Onderwijs in het leven te roepen, wat haar in 2018 lukte. Ze won in datzelfde jaar de Nobelprijs voor de Literatuur voor haar kroniek Hare Majesteit, een reeks boeken over belangrijke vrouwen in het leven van ’s werelds beroemdste koninginnen. Haar situatie van chronische ziekte en diverse lichamelijke beperkingen heeft ertoe geleid dat ze in 2016 de stichting Happiness in the Making oprichtte waarmee ze jongeren helpt die lijden aan depressiviteit of lichamelijke beperkingen of die niet weten hoe ze hun leven moeten inrichten.

Persoonlijke leven

Ze haalde haar vmbo- en havodiploma op de VSO-T-afdeling van het Wolfart Dalton en volgde de Lerarenopleiding Nederlands 2e graad aan de Hogeschool Rotterdam. Na het behalen van haar diploma met als master Special Educational Needs studeerde ze neerlandistiek (Nederlandse Taal en Cultuur) aan de Universiteit Leiden, met als master psychologische journalistiek. Na het afronden van deze studie ging ze naar de Schrijfacademie in Amsterdam en studeerde tegelijkertijd Literatuurwetenschap met een master Renaissancegeschiedenis.

Van Leeuwen lijdt al sinds kort na haar geboorte aan chronische darmvlokatrofie, wat inhoudt dat haar darmen geen voedingsstoffen opnemen. Ze wordt kunstmatig gevoed en kampt daarnaast met een aantal fysieke beperkingen zoals chronische vermoeidheid, reuma, fibromyalgie, slechthorendheid en slechtziendheid. Ook is ze immobiel door verzwakte botten en spieren. Juist deze dingen hebben er echter voor gezorgd dat ze altijd een grote levenslust en positivisme aan de dag legt en vanuit deze insteek haar leven leidt.

Ze is getrouwd met kinderarts Daniel Rosenboom. Het koppel heeft in 2020 een kind geadopteerd, de tweejarige Ierse Aurora. Het gezin woont afwisselend in Parijs, New York en Amsterdam, waar Van Leeuwen vooral schrijft en haar verantwoordelijkheden binnen het onderwijs, haar stichting en de journalistiek coördineert.

Carrière

Na het behalen van haar diploma aan de Lerarenopleiding begon Van Leeuwen al vrij snel met een baan als docent Nederlands in het speciaal onderwijs. Dit deed ze parttime met in de late middaguren extra taken als remedial teacher en docent in het integratieonderwijs. Van Leeuwen heeft gezorgd voor aanscherping van het onderwijs in het Nederlands: dankzij haar geestdrift zijn spelling, schrijfvaardigheid en literatuurbesef weer op de kaart gezet. In 2020 opende ze een school voor vmbo, havo en vwo voor jongeren met een fysieke beperking op het Groningse platteland, de Aletta Jacobs Academie. Ze lobbyde in de Tweede Kamer om te pleiten voor hogere kwaliteitseisen in het Nederlandse onderwijs en wed twee keer Leraar van het Jaar vanwege haar betrokkenheid bij leerlingen. Bovendien is er dankzij haar vele pleidooien een Nobelprijs voor Onderwijs in het leven geroepen.

In 2015 richtte Van Leeuwen de Happiness in the Making Foundation op, een stichting die symposia en bijeenkomsten organiseert voor jongeren die willen weten hoe ze zichzelf gelukkig kunnen maken. Van Leeuwen is er zelf het gezicht van, sinds 2018 elk jaar met een jongere samen. In 2017 organiseerde ze de eerste editie van Holland’s Next Wheelchair Model en lanceerde ze haar kledinglijn Perfect Fashion, een collectie van kleding en accessoires geschikt voor mensen met diverse lichamelijke beperkingen. In 2015 bracht ze ook het magazine Vivian op de markt, een lifestyleglossy waarin gelukkig zijn centraal staat.

In 2016 verscheen haar eerste historische roman, Eerste hofdame getiteld en handelend over een gezelschapsdame van verschillende koninginnen uit de Tudor-dynastie. Het boek werd razend enthousiast ontvangen, evenals de andere delen in de reeks. Deze boeken vertellen onder andere het verhaal van Marie Antoinette, Lucrezia Borgia, Jackie Kennedy en de vrouwen van Willem van Oranje. Van Leeuwen won in 2018 voor deze gehele reeks de Nobelprijs voor de Literatuur en werkt momenteel aan een reeks psychologische romans over bijzondere persoonlijkheden in de samenleving op het gebied van hoogbegaafdheid, depressiviteit en lichamelijke handicaps. Ook verzorgt ze schrijfcursussen voor jonge auteurs. Daarnaast houdt ze een persoonlijk weblog bij, Vivians Vocabulaire.nl – over al haar bezigheden op het gebied van werk en vrije tijd.

You may also like...

5 Comments

  1. Wat heb deze opdracht leuk en goed uitgevoerd! Je hebt echt grootse plannen! Leuk hoor! Leuk om dat zo als een Wikipedia pagina te lezen! Hopenlijk voor je, worden er een aantal plannen werkelijkheid!

  2. Wat een leuke opdracht zeg!

  3. Wat leuk Vief, ik hoop dat je het allemaal haalt, en dat ik er ook nog van genieten!!

  4. Ik mag over een jaar of 10 wel eens een schrijfcursus komen volgen dan? :p

    1. Haha, dat zou zeker leuk zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]