Vampiers zijn hip, hot & happening in de jongerencultuur van vandaag. Stephenie Meyer heeft met haar Twilight Saga de wereld veroverd en de tv-series True Blood en The Vampire Diaries blazen wekelijks iedereen omver met fenomenale kijkcijfers. Toch zijn al deze concepten allesbehalve trouw aan de eeuwenoude mythe van de vampiers: in Twilight glinsteren ze in het zonlicht en in TVD worden er gewoon complete mythes bij verzonnen. Niet dat ik dat echt erg vind, want in Twilight is het vooral het liefdesverhaal dat me aanspreekt en de verhaallijnen in The Vampire Diaries zijn wel erg origineel en daardoor spannend. Maar de nog maar achttienjarige Abigail Gibbs heeft laten zien dat het ook anders kan: de boom in met glinsterende vampiers en Originele clans: het wordt tijd voor de echte, bloeddorstige monsters uit Roemenië en Transsylvanië, met stamboomverhalen die daadwerkelijk ergens op slaan en vampiers die niet als een blok vallen voor zwakke tienermeisjes. Het debuut van deze getalenteerde jonge schrijfster is een ode aan de authenticiteit van de vampiermythe.

Oorspronkelijke titel: Dinner with a Vampire
Titel: Violet: Heldin van de Duisternis
Auteur: Abigail Gibbs
Uitgeverij: Xander Uitgevers
Genre: young adult fantasy
Aantal bladzijden: 474
Prijs: 17,90 bij Bol.com

Beoordeling: 4,5/5

Door een toevallige ontmoeting op een verlaten plein stort Violet in een wereld die haar wildste fantasieën overtreft – een wereld vol elegantie en schoonheid waar aristocratische vampieren wonen en hun decadente genoegens uitleven… een plaats van waaruit geen ontsnapping mogelijk is…  Maar onder die pracht en praal gaat een duisternis schuil, belichaamd in de charismatische, maar gevaarlijke erfgenaam van de troon, Kaspar Varn. Als Violet en Kaspar zich overgeven aan een passie die hun gescheiden werelden overstijgt, ontdekken ze dat het een passie is die een prijs heeft.

samenvatting
Dit verfrissende verhaal dat duidelijk gericht is op jongeren draait om Violet, de dochter van een belangrijk lid van de Engelse regering en een meisje dat al behoorlijk wat heeft doorgemaakt: haar broer ging aan een drugsverslaving onderdoor, haar zusje lijdt aan kanker en ze is nog maar pas geleden bedrogen door de jongen van wie ze dacht dat hij haar grote liefde was. Ze staat op het punt om achttien te worden en te gaan studeren, maar haar leven verandert op dramatische wijze wanneer ze tijdens een zwoele zomeravond op de verkeerde tijd op de verkeerde plek is. Ze is getuige van een gruwelijke massamoord en wordt ontvoerd door de moordenaars – die tot Violets grote afgrijzen en ongeloof eeuwenoude vampiers blijken te zijn. Hun leider, Kaspar Varn, is niemand minder dan de kroonprins van zijn wereld, en vanwege Violets afkomst is het een delicate kwestie dat zij achter hun bestaan is gekomen. Ze wordt gevangen gehouden op het landgoed Varnley, waar pracht, praal en elegantie alles is wat de klok slaat. In de vier maanden die Violet er doorbrengt, komt ze niet alleen zichzelf tegen op een manier die ze nooit voor mogelijk had gehouden, maar wordt ook alles waarin ze dacht te geloven en waarde aan dacht te hechten, op losse schroeven gezet. Ze leert

beoordeling
Het sprak me meteen al aan: een verhaal over vampiers zoals ze in de mythen beschreven worden. Niet dat ik nou iemand ben die alles van die mythen weet, maar na talloze verbasterde vampierversies te zijn tegengekomen, was ik wel benieuwd. Dat is ook het eerste wat opvalt aan het boek als je eenmaal in het verhaal zit: de sfeer. Abigail heeft duidelijk haar best gedaan om een vampierkoninkrijk te creëren en dat is zonder meer gelukt: de beschrijvingen van het landgoed zijn romantisch en sprookjesachtig, maar ook duister en mysterieus, waardoor het heel gemakkelijk was om me in het verhaal in te leven. Het kostte wel eventjes wat moeite om echt in het verhaal te komen, want aanvankelijk lijken de personages vrij stereotiep en oppervlakkig, maar dat wordt goedgemaakt als de diepere laag tevoorschijn komt: de motieven van de karakters en vooral hun leefstijl, die erg mooi uitgediept wordt. De lezer krijgt echt de kans om het vampierras te leren kennen zoals dat oorspronkelijk werd ”geboren.”

De personages zijn erg divers, maar het zijn er wel veel en daardoor is het zaak om je hoofd erbij te houden zodat je ze uit elkaar kunt blijven houden. Helaas worden ze niet allemaal even goed uitgediept en daardoor bleef ik nog wel zitten met wat vragen over deze of gene. De verhaallijn is enorm spannend en vanaf het begin meteen meeslepend: de rauwe beschrijvingen van scènes op het ene moment en de intensiteit van emotionele acties of gedachtegangen even later getuigen van echt schrijverstalent van de schrijfster. Af en toe is de plot wel enigszins langdradig, maar het switchen van perspectief tussen Violet en Kaspar zorgt voor een welkome afwisseling.

violet6
Hoewel sommige scènes of openbaringen wel wat cliché en typerend zijn voor een jong meisje, zorgde het verhaal er op andere momenten juist voor dat ik met ingehouden adem of een brok in mijn keel zat te lezen, en op andere momenten hardop moest lachen of een zwijmelende zucht slaakte: alles is enorm levendig en soms zelfs herkenbaar geschreven. Ik vind het wel jammer dat de titel van het boek al een groot deel van de clou van de plot weggeeft: op het moment dat het woordje Heldin voor het eerst in het boek voorbij kwam, wist ik al hoe dat zou verlopen doordat Heldin van de Duisternis in de titel staat. Toch mag deze lichte voorspelbaarheid de pret niet drukken: Violet is een heerlijk boek met een sprankelende sfeer, personages die je het ene moment het hoofd op hol brengen en dan weer enorme woede losmaken en een verhaallijn die om méér draait dan alleen een verboden liefde. Intriges, symboliek en zinderende spanning zorgen voor die drang om te blijven doorlezen en vooral voor een sterke hunkering naar het tweede deel, dat gelukkig al in oktober verschijnt!

You may also like...

2 Comments

  1. Dit boek wil ik nog heel graag lezen, hij lijkt me toch wel erg leuk!

  2. Hey, ik heb een vraagje. Eindigt het boek met een open einde? Misschien een stomme vraag maar ik haat open eindes vandaar..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]