Een van de leukste dingen aan het najaar vind ik dat er weer een nieuw boekenseizoen wordt aangekondigd: net als de nieuwe series op tv kijk ik altijd enorm uit naar de aanbiedingen van uitgevers. Soms is het niet echt iets voor mij, maar heel vaak zitten er pareltjes tussen en het kan enorm veelbelovend zijn: wie weet wordt die populaire Amerikaanse serie eindelijk wel vertaald of is er nieuw schrijftalent van Nederlandse bodem ontdekt. Vorige week viel mijn oog op een aankondiging waar ik als liefhebber van het historische genre erg blij van word: uitgeverij Ambo | Anthos gaat een reeks historische romans op de markt brengen!

Opleving van het genre

2016 moet het jaar van de historische roman worden, als we kenners en liefhebbers mogen geloven. In het buitenland is het razend populair, kijk maar naar de talloze romans die zijn geschreven over de Tudor-dynastie en de Burgeroorlog, maar in Nederland blijft het genre soms een beetje achter. Simone van der Vlugt kreeg te horen dat er geen markt was voor haar historische romans toen ze deze voor volwassenen wilde gaan schrijven en daarom heeft ze veel meer thrillers dan historische romans op haar naam staan voor volwassenen. Maar juist dat is wat uitgeverij Ambo | Anthos wil veranderen: vanaf 2016 brengen zij elk jaar maar liefst zes historische romans uit, geschreven door bekende auteurs en met prachtig vormgegeven omslagen. De hoofdrol wordt steeds vertolkt door sterke jonge vrouwen die hun tijd ver vooruit zijn, precies zoals populair is bij het lezerspubliek. Toegankelijk geschreven, meeslepend en moralistisch: het kan niet missen!

Ze beginnen meteen goed met de nieuwe titel van Simone van der Vlugt die in februari uitkomt: Nachtblauw wordt meteen ook in het Engels uitgebracht en vertelt het verhaal van een jonge vrouw in de Gouden Eeuw en de oorsprong van het Delftsblauw. Het is de vierde historische roman die door Van der Vlugt voor volwassenen is geschreven, na Jacoba, dochter van Holland, Rode sneeuw in december en De lege stad.

Ik ben ontzettend benieuwd naar deze reeks en kan niet wachten tot ze allemaal in mijn kast pronken! Hou jij van historische romans?

You may also like...

2 Comments

  1. Ik heb eigenlijk nog geen historische roman gelezen die ik top vind. Maar misschien komt daar verandering in;) Welke zou jij aanraden?

  2. Ik hou van historische fictie! Goed nieuws dus! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]