Eigenlijk ben ik jaloers op haar. Zij gaat over een halfuur weer de vrijheid tegemoet, terwijl ik hier binnen deze kille muren moet blijven. Dan zit ik weer in mijn uppie in mijn cel, mijn lot afwachtend. Zullen ze me erbij naaien? Zal ik hier vervolgens wegrotten? Zal ik worden getreiterd door een medegevangene? Er is niemand die zich druk maakt om mij of vraagt wat ik wil. Voor de politie en de rechter ben ik ‘een zaak’, en voor Stella ben ik maar een gedeelte van haar salaris, en misschien zelfs een beetje tijdverdrijf.

Gebroken… eh, Vermoorde onschuld

Eén van mijn eerste contemporary YA-thrillers was Gebroken van Jennefer Mellink – een boek waar ik helemaal niet zo enthousiast over was. Ik was in eerste instantie dan ook huiverig over Vermoorde onschuld, maar vond het verhaal uiteindelijk te goed klinken om het boek te laten liggen. En jeetje. Gelukkig maar. Want dit boek is echt goed. Als in: vet goed. Als in: huiveringwekkend goed.

Hypnotherapie

Stephan is achttien en zit in het huis van bewaring omdat hij wordt verdacht van de moord op zijn vader. Terwijl er bewijs wordt verzameld dat hij schuldig is en zijn advocaat manieren probeert te verzinnen om hem te verdedigen, probeert Stephan samen met hypnotherapeut Stella zijn geheugen terug te krijgen. Hij was namelijk degene die zijn vader vond, maar herinnert zich niets van wat daaraan vooraf ging. Langzaam maar zeker komen de herinneringen terug: aan zijn vader, zijn stiefmoeder, zijn stiefzus Abby en hun gezinsleven. Maar kan Stephan zijn eigen herinneringen wel vertrouwen? En wat als hij erachter komt dat hij inderdaad… schuldig is?

Huiveringwekkend goed

Toen ik Gebroken las, was het vooral de schrijfstijl waar ik me behoorlijk aan ergerde: ik vond het kinderlijk, overdreven, houterig zelfs. Vermoorde onschuld blies me dan ook deels daardoor omver wat de stijl betreft: het boek leest als een sneltrein en had me binnen no time helemaal in zijn ban. Er zit zoveel vaart in en het is van begin tot eind zo boeiend: alleen al de manier waarop Mellink het gevangenisleven beschrijft en het rechtssysteem inzichtelijk maakt is heel tof. Maar het is ook echt sterk geschreven en vooral heel goed in elkaar gezet: Mellink zorgt ervoor dat je in korte tijd genoeg om Stephan gaat geven om te willen weten wat er écht gebeurd is en onthult vervolgens stukje bij beetje wat dat dan is. En dat doet ze huiveringwekkend goed.


‘We halen je herinneringen wel terug. Geen zorgen. Je doet het geweldig, Stephan.’ Geen zorgen? Ik maak me juist wel zorgen om die herinneringen. Ze kunnen mijn toekomst maken of breken.


Flashbacks

Mellink laat je als lezer helemaal in Stephans hoofd kruipen, waardoor je alles door zijn ogen beleeft – en dat zet je na het lezen ook des te meer aan het denken over de dingen die hij niet zag en niet doorhad, de dingen die er écht gebeurden. Dat doet ze vooral door de druppelsgewijze flashbacks die ontzettend heftig en realistisch zijn: elke flashback is zo beschreven dat het leeftijdsperspectief echt klopt en daardoor komt het des te harder binnen.


Apart hoor, hoe anderen over je leven kunnen beslissen. Het ene moment zit je nog op school, het andere moment zt je vast en word je door de politie verhoord. Het lijkt wel Monopoly: u gaat direct door naar de gevangenis. Het leven is eigenlijk één groot spel. We kennen allemaal de spelregels. Iedereen weet dat je een ander geen pijn mag doen, laat staan ombrengen. En wie het dan toch in zijn of haar botte kop haalt om de regels te overtreden, wordt gestraft. Tenzij je ermee wegkomt. Er zijn altijd uitzonderingen.


Schrijnend

Want man, wat is Vermoorde onschuld eigenlijk een naar verhaal. Het deed me denken aan boeken als Het verrotte leven van Floortje Bloem van Yvonne Keuls en Lieveling van Kim van Kooten: de dingen die Stephan doormaakt zijn net zo schrijnend en pijnlijk en tegelijkertijd is het net zo belangrijk dat zo’n situatie wel geschetst wordt. Het is het verhaal van een probleemgezin en van een jongen die simpelweg het slachtoffer werd van zijn omstandigheden, en er zijn maar al te veel kinderen die in die situatie zitten. Mellink laat het verhaal zich op indringende en interessante wijze ontvouwen, waarbij de verhaallijn rond de hypnotherapiesessies het des te boeiender maakt.


Dat mijn oen misschien leegte uitstralen, mijn mond slechts een dunne streep is en mijn houding krom is en naar ongeïnteresseerdheid neigt, betekent niet dat ik geen geweten heb.


Dwaalsporen

Maar het verhaal is meer dan alleen indringend: er zit bovendien een zekere spanning in die vooral voortkomt uit de levendige personages. Ik vond het heel tof om Stephans band met personages als Abby en Stella te zien ontwikkelen, en het is juist daardoor dat Mellink me een paar keer op het verkeerde been wist te zetten. Juist het vernuft waarmee de personages en hun onderlinge band zijn uitgewerkt, roept namelijk allerlei theorieën op over hoe de vork in de steel zou kunnen zitten, en uiteindelijk was de ontknoping voor mij nog huiveringwekkender dan die dwaalsporen. Een spanningsboog die absoluut niet teleurstelt.


Zonder nog om te kijken loop ik als een schaduw achter hem aan. En zo voel ik me ook: een schaduw war niemand op let, waar mensen gewoon overheen walsen. Ik besef dat ik er nu echt alleen voor sta. Zelfs een schaduw behoort nog tot iets of iemand. Degene tot wie ik behoor is dood.


Conclusie

Vermoorde onschuld is een boek dat stevig staat en ijzersterk in elkaar zit. Het perspectief is zo levendig dat je zonder moeite mee gaat in hoofdpersoon Stephans gedachten en ideeën en de manier waarop het verhaal zich onder je neus ontvouwt terwijl je toch stukjes van de clou mist, is vindingrijk. De sfeerrijke setting en indringende flashbacks laten je niet snel los. Een sterk boek, dat leest als een trein en door het schrijnende en boeiende verhaal en de goed opgezette dwaalsporen en ontknoping een spannende en heftige leeservaring biedt.

Titel: Vermoorde onschuld
Auteur: Jennefer Mellink
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Verschenen: mei 2018
Aantal bladzijden: 208

Genre: young adult thriller
Beschikbaar als: paperback, ebook
Leeftijdsadvies: 15+
Voor liefhebbers van: Clare Fisher
ISBN: 139789024578528
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

You may also like...

2 Comments

  1. Volgens mij is dit wel een boek waar ik blij van word.

  2. Volgens mij is dit wel een boek waar ik blij van word.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]