Verliefd en verlorenZe gaf het liever niet aan zichzelf toe, maar Gemma Visser had werkelijk een rotzomer gehad. Met een gezicht dat op onweer stond, zat ze aan een tafeltje op de boulevard van Scheveningen; haar gelaatsuitdrukking in schril contrast met het heerlijke zonnetje en de vrolijkheid van de mensen om zich heen. Een halfjaar geleden had haar vriend, Fatih, het uitgemaakt en nu was ze er in de eerste week van haar zomervakantie achter gekomen dat Fatih een relatie bleek te hebben met Mandy, een hele goede kennis van haar. Ze kon het niet helpen… Ze vroeg zich af of er niet al iets gaande was geweest tussen hen toen zij en Fatih nog bij elkaar waren. Mandy had ze er nog niet over gesproken en dat wilde ze heel eerlijk gezegd ook niet. Ze werd ongelukkig van de hele situatie.

Eerste indruk

Van Lizzie van den Ham had ik nog nooit gehoord, maar toen ik door Dutch Venture Publishing werd benaderd over eventuele recensie-exemplaren en ik eens op onderzoek uit ging, sprak Verliefd en verloren me toch wel aan. Het is een bundeling van vier eerder verschenen korte verhalen en het vervolg op de Wanhopig verliefd-verhalen van dezelfde auteur, ook over het taboe van een relatie tussen docent en leerling. Aangezien ik zelf lesgeef, sowieso geïnteresseerd ben in verhalen met een docent als hoofdpersoon én het voornoemde taboe me wel aansprak, had ik best zin om dit boek te gaan lezen. En ik heb er geen spijt van gekregen!

Waar het over gaat

Gemma is drieëntwintig, net single en begint met haar laatste stage als docent Engels aan het Thorbecke College. Ze houdt van muziek en van haar werk, maar is erg onzeker – en dat lijkt de charmante muzikant Julian, die ze in een club ontmoet, te kunnen oplossen. Maar alles wordt wel heel erg ingewikkeld als Gemma er op de eerste dag van het nieuwe schooljaar achter komt dat Julian haar leerling is… en niet alleen bij Engels, maar ok nog eens een mentorleerling! Er kan natuurlijk niets gebeuren, maar die waanzinnige aantrekkingskracht is niet iets waar ze omheen kan…

Verliefd en verloren

Wat ik ervan vond

Eigenlijk had ik geen echte verwachtingen van dit boek: het was vooral precies wat ik nodig had. Ik begon eraan toen ik tussen twee pittige ‘’voor school lezen’’-boeken in zat en echt even iets luchtigs wilde lezen, iets plezierigs. Normaal lees ik dit soort chicklits annex feelgoodromans niet zo vaak, maar nu bleek het een hele goede keus want Verliefd en verloren is eigenlijk gewoon een heel fijn boek. Het leest heerlijk weg, zet je verstand op nul, is romantisch en vermakelijk en het is gewoon een leuk boek! Maar ondanks dat ik er weinig van verwachtte, bleek het ook nét iets meer te zijn dan de gemiddelde chicklit, en ook dat vond ik fijn.

Oppervlakkig

Eerst maar even de negatieve dingen: qua schrijfstijl valt er echt nog wel wat te verbeteren. De manier van schrijven van Lizzie van den Ham is fijn, maar ook wel erg eenvoudig en oppervlakkig. Ze valt veel in herhaling met haar woordgebruik: de personages zijn voortdurend aan het plagen, lief aan het doen of aan het flirten en dat zorgt ervoor dat elke scène op een gegeven moment heel voorspelbaar is. Daarnaast miste ik vaak gewoon wat diepgang en dat is jammer, maar het draagt ook wel weer bij aan het lekker-leesbaarheidsgehalte van het boek.

Origineel en gewaagd

Wat ik leuk vind aan het boek, is de insteek: zoals ik al zei ben ik sowieso fan van verhalen over docenten, maar in dit geval krijgt de schrijfster van mij nog wat extra puntjes voor de originaliteit. De leraar/leerling-verhouding is namelijk een behoorlijk gewaagde keuze voor dit genre en dat maakte het voor mij heel boeiend. Het had nog nét wat sterker uitgewerkt kunnen worden, maar het is ook een insteek die je niet snel verwacht en ik vond het wel heel levendig beschreven. In het begin vond ik het vooral heel vermakelijk om te zien hoe Gemma en Julian hun gevoelens proberen te negeren: op sommige momenten kon ik me echt een beetje ergeren aan Gemma’s onprofessionele gedrag, maar… het dingetje met dit boek is dat je langzaam maar zeker steeds verliefder wordt op Julian, net als Gemma. Oef.

Romantisch

Want het boek is gewoon zo romantisch Lizzie van den Ham heeft de aantrekkingskracht tussen Julian en Gemma echt heel levendig weergegeven: ik heb genoten van het getouwtrek tussen die twee en de chemie spatte ervan af: elke keer hield ik mijn adem in tijdens het lezen en zag ik al helemaal voor me hoe het zou knappen en ze zich in elkaars armen zouden werpen. Toegegeven: het is best voorspelbaar, maar toch ook weer niet té omdat sommige scènes nog best verrassende wendingen hadden. De manier waarop het verhaal zich ontwikkelt mag dan misschien niet zo diepgaand zijn, maar ik vind wel dat er mooie thema’s in zitten: het is een verhaal over liefde die zich niet aan banden laat leggen, over vriendschap die meer wordt en over je hart volgen, en dat is mooi om over te lezen.

Gemma

Iets wat me toch nog een beetje tegenstond aan het boek, waren de personages. In het begin van het verhaal vond ik Gemma een leuk personage: lekker eerlijk en herkenbaar met haar onzekerheden, maar naarmate het verhaal vorderde ging ik me steeds meer ergeren aan juist die onzekerheid, aan juist de manier waarop ze zichzelf af en toe zwart maakte… ze kwam erg zwak en damsel in distress-achtig over en dat vond ik nogal irritant. Julian was dan wél weer zo’n fijne fictional crush op wie je zonder veel moeite verliefd wordt, maar met Riana – Gemma’s zus – had ik meer moeite. Ik wil niet te veel spoileren, maar de manier waarop zij reageerde op het gedoe tussen Gemma en Julian vond ik echt heel raar en tegendraads voor een zus. Wel vond ik het leuk dat Gemma’s collega Martijn zo’n belangrijke rol in het verhaal speelde: dat gaf het echt een mooi stukje extra diepte. Maar Gemma had echt wat sterker mogen zijn van mij…

Conclusie

Verliefd en verloren is een fijn boek om tussendoor te lezen als je wat ontspanning en een verhaal wilt om bij weg te zwijmelen: technisch hadden er dingen verbeterd kunnen worden, maar het is zeker een leuk boek. Mij heeft het in ieder geval nieuwsgierig genoeg gemaakt naar de Wanhopig Verliefd-verhalen van deze auteur!

Titel: Verliefd en verloren
Auteur: Lizzie van den Ham
Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
Aantal bladzijden: 250
Verschenen: juni 2016
Beschikbaar als: paperback
Genre: roman
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

Waardering 3

Uitgeverij DVP, bedankt voor het recensie-exemplaar!

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]