photo-1461551449292-b63f7419ac93

Een van de dingen waar ik heilig in geloof, is dit: je kunt beter proberen zo veel mogelijk positief te zijn dan dat je constant gaat zitten kniezen. En ik denk dat veel mensen die ook chronisch ziek zijn, zich daar wel in zullen kunnen vinden. Kniezen is namelijk nu eenmaal niet de manier om iets van je leven te maken, om te bereiken wat je wilt. Natuurlijk hoef je niet non-stop alles zonnig in te zien, maar positiviteit brengt je een heel eind. We willen allemaal in staat zijn om te dealen met tegenslagen en we willen allemaal graag sterk en veerkrachtig zijn. We willen het liefst alle ballen in de lucht houden zodat we onszelf kunnen bewijzen – aan de buitenwereld en aan ons eigen irritante, kritische stemmetje. Maar hoe doen we dat dan? Hoe bereik je die veerkracht, die balans? En wat is ‘’sterk zijn’’ dan eigenlijk?

Wat betekent veerkracht?

Als je veerkracht opzoekt in het woordenboek (of het o zo handige Woorden.org) krijg je een definitie te zien die vooral te maken heeft met persoonlijk herstel en met terugkeren naar je oorspronkelijke staat na een tegenslag. Met andere woorden: veerkracht houdt in dat je je niet uit het veld laat slaan door wat er met jou en om je heen gebeurt. Dat je je niets aantrekt van wat andere mensen zeggen, van hindernissen en plotwendingen. We hebben in het leven allemaal een dosis veerkracht nodig om onze doelen te bereiken, want iedereen krijgt wel te maken met tegenslag. Maar als je chronisch ziek bent, krijg je vaak wel wat meer op je bordje om weg te slikken. En dat is niet altijd even makkelijk.

photo-1468278848666-4334e6aef2b5

Positief denken

Positiviteit is in mijn ogen dé manier om aan je veerkracht te werken. Dat veerkrachtig zijn, dat terug kunnen stuiteren, houdt namelijk als het ware in dat je al het positieve zwaarder laat wegen dan de narigheid. Steeds weer blijf je optimistisch, hoop je op de best mogelijke uitkomst. Steeds weer probeer je de positieve kant in te zien van je situatie, steeds weer probeer je jezelf te verbeteren en te ontwikkelen. Steeds weer probeer je ook te focussen op je successen, je ervaringen, je karakter. En door je te richten op het goede, het mooie, het mogelijke, het hoopvolle… lukt het je om de negativiteit te overschaduwen. Je laat je niet uit het veld slaan. Je stuitert terug. Je bent niet onkwetsbaar, maar ze zullen je er ook niet onder krijgen. Niet helemaal.

Sterk zijn

Veerkracht heeft ook te maken met doorzettingsvermogen, of perseverance zoals dat zo mooi heet in het Engels. En dat is vooral wat veel mensen volgens mij onder ‘’sterk zijn’’ verstaan: het in je hebben om steeds maar door te blijven gaan. Om niet toe te geven aan hoe rot je je voelt. Om steeds nieuwe dingen te blijven proberen, nieuwe routes en mogelijkheden te blijven zoeken, om steeds te blijven knokken voor wat je wilt, ook al maakt het leven het je moeilijk. Ik denk dat dit, net als veerkracht in het algemeen, iets is wat we allemaal wel in ons moeten hebben: het is namelijk bijna nooit een optie om maar gewoon op te geven en stil te blijven staan. Zelfs opgeven betekent voor de meeste mensen nog dat ze actief voor een optie kiezen, ook al is die optie niet hun eerste keus.

photo-1472508790471-9524000cb4db

Balans

Ik denk dat veerkracht en balans heel veel met elkaar te maken hebben. Veerkracht houdt in dat je blijft proberen, balans moet ervoor zorgen dat je het ook daadwerkelijk kúnt blijven proberen. Balans moet ervoor zorgen dat je niet overspannen raakt en dat alles goed blijft voelen. Balans heeft ook heel veel te maken met sterk zijn: het betekent dat je jezelf een halt kunt toeroepen, dat je weet wanneer je rust nodig hebt, dat je af en toe even pas op de plaats kunt maken om te bedenken of het nog wel goed gaat. Balans moet ervoor zorgen dat je niet vergeet om te blijven ademen en dat je jezelf ook die ademruimte blijft gunnen. Dat je naast al je doelen en plannen ook nog de tijd neemt om aan jezelf te denken en het leven leuk te houden.

Jouw manier

De beste manier om te dealen met alle stukjes van het leven, is jóuw manier. En dát is ook veerkracht: dat het je steeds lukt om een manier en een tempo te vinden die ervoor zorgen dat jij kunt doen wat je wilt doen, alleen een beetje anders. Ik vind dat altijd van heel veel kracht getuigen: als iemand onvermoeibaar in staat blijft om, zoals ik ook probeer, een eigen zijpaadje te vinden. Wat ik heel erg heb geleerd, is dat er niets fout kan gaan als jij de dingen op jouw manier doet, en op jouw tempo. Dat is namelijk wat voor jou goed voelt, en alleen al daarnaar durven luisteren en handelen is heel erg waardevol.

photo-1472494731104-3ba69e52845b

Het is oké

Maar sterk zijn heeft ook te maken met eerlijkheid. En dat is misschien wel het belangrijkste wat ik jullie over dit onderwerp wil meegeven: wees eerlijk. Over wat wel en niet lukt. Over welke manieren wel en niet werken. Neem de tijd, gún jezelf de tijd. Veerkracht betekent niet dat je twee minuten na een tegenslag weer dansend door het leven moet gaan. Sterk zijn betekent niet dat je nooit mag balen of huilen.

Positive thinking isn’t about being happy all the time: it’s about being able to cope with even the hardest things in life.

En het getuigt ook van heel veel kracht om toe te geven dat je de kracht gewoon even niet hebt: je hoeft echt niet altijd sterk te zijn. Laura schreef daar laatst een heel mooi artikel over en dankzij dit mooie stuk van Melle weet ik dat het absoluut niet erg is en juist fijn kan zijn om het gewoon even niet te weten. Want je hoeft het niet altijd goed te doen. Je hoeft niet perfect te zijn. Je hoeft niet alles altijd helemaal op een rij te hebben. Sterk zijn betekent ook dat je je soms van je kwetsbaarste kant durft te laten zien – en dan vooral aan jezelf. Dankjewel Kelly, voor dat inzicht.

Jij bent sterk op jouw eigen prachtige manier, als je maar durft te zoeken naar de veerkracht en de balans in jou. En het is niet erg als dat niet lukt. Want je mag er zijn. Precies zoals je nu al bent.   

Wat betekent sterk zijn voor jou?

You may also like...

3 Comments

  1. Wat grappig: veel van wat je beschrijft heb ik pas geleden met mijn studenten behandeld, maar dan onder het thema zelfredzaamheid als één van de 21e eeuwse vaardigheden (is ook op mijn blog terug te vinden).
    En eigenlijk klopt dat ook wel met hoe ik het zie: zelfredzaam zijn komt op mij ook sterk over.
    Jacqueline onlangs geplaatst…Met Misiconi naar Watdajel FestivalMy Profile

    1. Zelfredzaamheid als een 21ste-eeuwse vaardigheid, daar kan ik me wel in vinden ja!

  2. Mooi verwoord!
    Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…De invloed van pestenMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]