Ik kijk graag naar Peter wanneer hij niet weet dat ik kijk. Dan bewoner ik zijn rechte kaaklijn, zijn uitstekende jukbeenderen. Zijn gezicht heeft iets opens, iets onschuldigs. Een soort vriendelijkheid. Vooral die vriendelijkheid raakt me diep. Het is vrijdagavond na de lacrossewedstrijd en we zijn bij Gabe Rivera thuis. Onze school heeft gewonnen, dus iedereen is vrolijk. Peter is nog wel het meest uitgelaten, omdat hij het winnende doelpunt heeft gemaakt. Hij zit aan de andere kant van de kamer met een stel jongens van zijn team te pokeren.

Hoe ik bij dit boek kwam

Het verhaal van Lara Jean en haar liefdesbrieven zou eigenlijk in twee boeken verteld worden en na P.S.: Ik hou nog steeds van je was het ook af. Klaar. Over en uit. Totdat auteur Jenny Han, zoals wel meer auteurs tegenwoordig doen – Jojo Moyes, Tahereh Mafi – besloot dat er tóch nog een nieuw deel moest komen omdat het verhaal toch nog niet helemaal af was, omdat het een afscheid en een happy end nodig had. En dus schreef ze, eerst volledig in het geheim, het slotstuk dat onder de titel Always and Forever, Lara Jean al snel talloze lezersharten veroverde, net als de twee eerste boeken. Ik was meteen helemaal extatisch toen ik het nieuws hoorde, want het werk van Jenny Han is suikerzoet met een fijne beet waar wat meer in zit en gewoon ontzettend perfect. En ik ben altijd helemaal in voor afronding en afscheid en happy ends!

Waar het over gaat

Lara Jean zit in haar laatste jaar van de middelbare school en alles is perfect. Ze is eindelijk dolgelukkig met haar vriendje Peter, haar vader gaat ook eindelijk zijn eigen geluk tegemoet nu hij gaat hertrouwen en Lara Jean weet al precies hoe haar toekomst eruit zal komen te zien. Maar wanneer haar zus Margot niet zo blij blijkt te zijn met de naderende bruiloft en Lara Jeans plan voor de universiteit begint te wankelen, blijkt het allemaal wat ingewikkelder dan ze had gedacht… maar ja, niemand heeft ook gezegd dat volwassen worden makkelijk is, toch?

Wat ik ervan vond

Toen ik begon met lezen, heb ik maar één ding opgeschreven in mijn recensienotities: dat ik al na een paar bladzijden weer helemaal genoot van hoe lief en mooi en schattig en leuk alles was en dat ik eigenlijk al meteen met een glimlach van oor tot oor zat te lezen. Daarna schreef ik niets meer op. Helemaal niets. Simpelweg omdat het boek op zichzelf gewoon perfect is. Het is, na de fantastische fuzzy ervaring van deel één en de verrassende diepgang van deel twee, een heerlijke, perfecte toegift. Niet per se indrukwekkend of spectaculair en geen literair hoogstandje, maar een boek waar ik van begin tot eind van genoten heb, een perfect einde bij de eerste twee boeken. Het is bij uitstek het boek dat ik verwachtte en wilde, én het einde dat ik verwachte en wilde.

Vijf sterren

Ik zal jullie een geheimpje verklappen: toen ik het boek net uit had, toog ik naar Goodreads en gaf ik het drie sterren. Gewoon, omdat het een superfijn comfortzoneboek is maar niet bijzonder en niet indrukwekkend. Maar… hoe verder ik kom met het schrijven van deze recensie, hoe meer ik me realiseer dat ik het eigenlijk gewoon een vijfsterrenboek vind. Wat nog leuker is: deel één gaf ik drie sterren (want: veel girldrama) en deel twee vier (want: diepgang)… en deel drie dus vijf. Want juist doordat het voelt als zo’n mooie toegift, maakt het de plots van deel één en twee nog beter, omdat het de rode draad echt afmaakt en afrondt en dat is heerlijk. Deel drie laat je terugkeren naar de charme en magie van Lara Jeans wereld, maar het geeft je ook precies dat fuzzy gevoel waardoor je een stukje van die charme en magie meeneemt.

Liefdesbrief

Het is bijna alsof de drie boeken samen een liefdesbrief vormen aan jou als lezer, alsof Lara Jean en haar familie en haar brieven en Peter uiteindelijk een deel van jou als lezer worden: zo voelde het voor mij in ieder geval wel. De afronding is namelijk zo mooi: niet alleen merk je dat Lara Jean echt is gegroeid en zichzelf heeft leren kennen en nu ook haar eigen keuzes durft te maken en echt van het leven durft te proeven en te genieten, maar het geeft je ook het gevoel dat alle personages nu zijn waar ze moeten zijn en dat het goed met ze gaat. Ik vond het heerlijk om te lezen over Trina en Lara Jeans vader, over Margot en haar nieuwe beau, over Chris en haar nieuwe avontuur, maar ook over de hobbels tussen Lara Jean en Peter en de manier waarop ze die overwonnen.

Realistisch

En dat zorgt er ook voor dat Han in dit laatste boek zoveel thema’s aansnijdt waar je in het echt ook mee te maken krijgt als je in de startblokken van het volwassen leven bent komen te staan. Veel liefs, Lara Jean is niet meer alleen een verhaal over je eerste echte liefde, maar ook over hoe de zusjes Song veranderen en op een nieuwe manier uit elkaar, maar ook naar elkaar toe groeien. Het gaat over teleurstelling en het kiezen van een nieuwe weg, over het openen van je hart voor nieuwe mensen, over afscheid nemen van een hoofdstuk in je leven en beseffen dat dat hoofdstuk niet zo lineair hoeft te eindigen… het gaat over zoveel dingen die bij het leven horen en die Han heel realistisch heeft neergezet.

Aandoenlijk

Realistisch, maar ook gewoon heel erg aandoenlijk. Ik heb het hele boek eigenlijk met één grote glimlach gelezen, want het is zo fijn om te lezen over de band tussen de zusjes, de voorbereidingen voor de bruiloft, de band met hun stiefmoeder Trina, het geluk van hun vader, de liefde en de ontzettend romantische en veel te schattige en zwijmelwaardige momenten tussen Lara Jean en Peter, de naïeve en onschuldige en toch ook steeds nuchterdere ideeën en inzichten van Lara Jean… het is echt het verhaal van een meisje dat volwassen wordt en voor zichzelf kiest. Het is hoopvol, het is zoet, het is romantisch, het is goed, het is misschien – ondanks het Amerikaanse – ook wel herkenbaar en het is perfect. Ik sloeg het met een heerlijk voldaan gevoel dicht, en als ik heel eerlijk ben is het misschien wel mijn favoriete deel uit de trilogie. Perfect reread-materiaal!

Conclusie

Veel liefs, Lara Jean is een ontzettend fijn boek dat op veel verschillende manieren een perfecte afronding vormt bij de eerste twee delen. Er komen een hoop thema’s voorbij die alles te maken hebben met opgroeien en uitvliegen, en dat geeft het verhaal iets heel realistisch maar ook iets bevredigends, omdat je als lezer echt getuige bent van de groei die Lara Jean doormaakt en de manier waarop ze haar plekje in het leven zoekt. Hans schrijfstijl leest weer heerlijk weg en is op suikerspinlevel oneindig schattig en romantisch en lief en leuk: je zult er van begin tot eind van genieten en het verhaal van de meisjes Song misschien wel voor altijd meedragen in je hart. Daar zal deze kers op de taart absoluut voor zorgen.

Titel: Veel liefs, Lara Jean (Always and Forever, Lara Jean)
Auteur: Jenny Han | bekend van: Aan alle jongens van wie ik hield en PS: Ik hou nog steeds van je
Serie: Lara Jean #3
Vertaald door: Ellis Post Uiterweer
Uitgeverij: Moon
Verschenen: augustus 2017
Aantal bladzijden: 284
Genre: young adult contemporary
Beschikbaar als: paperback, ebook (Kobo Plus)
ISBN: 9789048838813
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

Uitgeverij Moon, bedankt voor het recensie-exemplaar!

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]