Het is volop zomer en dat betekent voor veel mensen ook dat ze lekker op vakantie gaan voor wat rust, cultuur snuiven, lekker weer en tijd voor jezelf. En vakantie staat dan in veel gevallen natuurlijk gelijk aan lezen! Ik vind het in ieder geval altijd heerlijk om op vakantie lekker extra veel te lezen: vooral tijdens de lange autoritten naar onze bestemming kan ik heel wat kilometers maken en als ik dan weer thuiskom, heb ik bijna altijd een voorsprong op mijn reading challenge en een hele hoop recensies om in te plannen. Heerlijk! Maar op vakantie gaan brengt ook een leesdilemma met zich mee: ga je voor een ereader vol boeken of neem je toch die fijne papieren boeken mee? Ga je voor ebooks of paperbacks (of hardcovers natuurlijk)?

Het dilemma

Ik vind het ook vaak best lastig: aan de ene kant vind ik het fijn om met een ‘’echt’’ boek in de campingstoel te hangen, maar aan de andere kant zijn ebooks ook vaak érg fijn. In principe geldt op vakantie hetzelfde als thuis: lezen is lezen, dus doe het lekker op jouw manier. Maar als je op vakantie gaat, heb je vaak toch wel met wat dingen rekening te houden: het gewicht van je koffer bijvoorbeeld, of de ruimte die je hebt in de caravan of tent. Mij wordt bijvoorbeeld verteld dat ik eraan moet denken dat de caravan niet te zwaar moet worden, dus tien dikke pillen meenemen is geen héél goed idee. En ook de praktische overwegingen spelen mee: een ereader is in het algemeen toch gemakkelijker en sneller in gebruik. Maar… ik vind vaak dat het vakantiegevoel niet helemaal compleet is zonder een echt tastbaar boek.

Ebooks mee op vakantie?

Veel mensen zweren bij het meenemen van hun ereader op vakantie en ook ik vind het absoluut fantastisch. Je kunt er honderden, zo niet duizenden boeken op kwijt zonder dat je gewicht erbij krijgt, het apparaatje past makkelijk in je tas en is dus ideaal voor de handbagage of voor als je onverwachts in de file terechtkomt of besluit op een mooi plekje te gaan zitten lezen. De meeste ereaders gaan eeuwenlang mee als je ze eenmaal hebt opgeladen en je kunt snel switchen tussen boeken, je kunt ermee in de zon lezen zonder dat je last krijgt van het licht en veel ereaders hebben een lampje, waardoor je ook ’s avonds in de donkere tent nog makkelijk kunt lezen. En het is ook nog eens heel makkelijk om aantekeningen te maken: ideaal voor als je een boek wilt recenseren maar geen pen en papier bij je hebt.

De nadelen

Toch zitten er ook nadelen aan een ereader. Hij zal bijvoorbeeld maar kapotgaan… nu hoeft dat geen ramp te zijn, als je bijvoorbeeld ook nog een tablet mee hebt waarop je kunt lezen, maar alsnog is het flink zuur. Of als je er ijs of een drankje overheen knoeit, ben je meteen in alle staten omdat-ie misschien beschadigd is, en het zeer gevoelige touchscreen is geen goede combinatie met in de wind wapperende haartjes (zó irritant als de bladzijden per ongeluk omslaan!). Bovendien: stel dat je op het strand of op de camping aan het lezen bent en je wilt even gaan zwemmen of iets pakken… dan moet je ‘m laten liggen. Ook niet zo fijn, want stel dat je geliefde leesmachientje gestolen wordt?

Papieren boeken mee op vakantie

Het ultieme vakantiegevoel heeft voor mij ook wel veel te maken met papieren boeken meenemen. Als ik mijn ereader meeneem, hoef ik niet na te denken over welke boeken ik uitkies: alles staat erop en ik kan gewoon ter plekke kiezen. Maar het ritueel van boeken uitkiezen en inpakken heeft ook altijd wel iets leuks, en het zien liggen van de boeken in de caravan ook. Lezen in de auto blijf ik het fijnste vinden met een paperback en in de campingstoel is een papieren boek ook vaak net wat fijner vasthouden dan een ereader. Oh ja, en papieren boeken zijn ook fotogenieker, ideaal als je op vakantie veel foto’s wilt maken voor je blog!

De nadelen

Maar ja… dat gewicht, hè. En de KEUZES! Hoeveel boeken moet je in hemelsnaam meenemen en wélke dan? En wáár laat je ze? Wat als je niet genoeg bij je blijkt te hebben?! Buiten lezen is vaak ook een soort anticlimax, want soms is de zon te fel en dansen de letters voor je ogen. En hebben jullie dat ook altijd, dat je met een fysiek boek in je handen sneller afgeleid raakt of zelfs in slaap valt dan met een ereader? En je moet je boek ook altijd ergens laten. Als je het meeneemt in de auto of naar een stadje en je tas zit vol, waar berg je het dan op? Je ereader kan altijd nog wel ergens bij, maar een paperback niet echt. En ik raak áltijd mijn bladwijzers kwijt op vakantie!

De oplossing: allebei!

Goed, het is waarschijnlijk een weinig verrassend antwoord. Maar uiteindelijk ligt het er net aan wat jij fijn vindt qua lezen op vakantie: ga je vooral voor gebruiksgemak en -comfort, neem dan lekker je ereader mee. Vind je het fijn om met een boek in je handen de zomer en het leven te vieren, ga er dan voor en neem zoveel zomerse boeken mee als je koffer of caravan kunnen hebben. Ik ga in ieder geval voor een combinatie: mijn ereader met ebooks (sommige van boeken die ik ook in de kast heb staan) en wat boeken die me in zomerse sferen brengen of die ik al heel lang wil lezen, of die te maken hebben met het land waar ik naartoe ga. ’s Avonds lees ik ebooks, overdag in de zon paperbacks, of juist omgekeerd. En die afwisseling vind ik heerlijk, want juist daardoor kan ik veel leeskilometers maken!

Wat lees jij het liefst op vakantie: ebooks of paperbacks?

You may also like...

10 Comments

 1. Op vakantie ga ik toch voor de e-reader. Heel soms neem ik dan nog een gewoon boek mee voor het gevoel.

 2. Op vakantie ga ik toch voor de e-reader. Heel soms neem ik dan nog een gewoon boek mee voor het gevoel.

 3. Ik ben de afgelopen jaren ongemerkt geswitcht naar ebooks, gewoon omdat ik zoveel reisde en overal en nergens was en ik het ding dus echt áltijd bij me heb om te kunnen lezen. Oftewel: alleen ebooks mee op vakantie… wat saai eigenlijk 😉

  1. Ach, net wat je fijn vindt toch! Ik heb mijn ereader tegenwoordig ook altijd in mijn tas zitten en dat vind ik superfijn, want het betekent dat ik hoe dan ook altijd een boek kan lezen en me dus niet druk hoef te maken als ik geen boek fysiek bij me heb.

 4. Ik ben de afgelopen jaren ongemerkt geswitcht naar ebooks, gewoon omdat ik zoveel reisde en overal en nergens was en ik het ding dus echt áltijd bij me heb om te kunnen lezen. Oftewel: alleen ebooks mee op vakantie… wat saai eigenlijk 😉

  1. Ach, net wat je fijn vindt toch! Ik heb mijn ereader tegenwoordig ook altijd in mijn tas zitten en dat vind ik superfijn, want het betekent dat ik hoe dan ook altijd een boek kan lezen en me dus niet druk hoef te maken als ik geen boek fysiek bij me heb.

 5. Ik neem fysieke boeken mee. Ik heb ook nog steeds geen e-reader. Meestal neem ik dwarsliggers mee. Die zijn niet al te zwaar. En voor de zekerheid zet ik dan wel nog wat boeken in de Vakantiebiebapp op mijn tablet.

  1. Een dwarsligger heb ik nog nooit geprobeerd: om heel eerlijk te zijn lijkt me dat helemaal niks haha! De Vakantiebiebapp download ik ook elke keer, maar ik lees er bijna nooit iets uit: ik vind het aanbod vaak tegenvallen of ik wil andere boeken voorrang geven.

 6. Ik neem fysieke boeken mee. Ik heb ook nog steeds geen e-reader. Meestal neem ik dwarsliggers mee. Die zijn niet al te zwaar. En voor de zekerheid zet ik dan wel nog wat boeken in de Vakantiebiebapp op mijn tablet.

  1. Een dwarsligger heb ik nog nooit geprobeerd: om heel eerlijk te zijn lijkt me dat helemaal niks haha! De Vakantiebiebapp download ik ook elke keer, maar ik lees er bijna nooit iets uit: ik vind het aanbod vaak tegenvallen of ik wil andere boeken voorrang geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]