Tweedehands vleugels‘Ik heb nieuwe vleugels nodig,’ zei ik tegen Raffyr toen die naast me op de dakrand landde. Hij nam een hap van zijn ongetwijfeld gestolen hotdog en keek mosterddruipend toe hoe ik mijn rechtervleugel opende; zelfs zo’n minieme beweging stuurde al een handvol veren naar beneden. Ik viel letterlijk uit elkaar. ‘Kan ik het niet meer mee eens zijn,’ reageerde Raff. Hij veegde de mosterd af met zijn harige griffioenenklauw. ‘Hoelang zeg ik nu al niet dat je moet upgraden? Decennia, Max. De-cen-ni-a. Niemand draagt nog Engelenvleugels, het is gruwelijk passé.’

Eerste indruk

Dit is zo’n boek dat ik echt al tig keer ben tegengekomen in de wereld van Young Adult, maar desondanks sprak het me nooit zo aan. Ik zal eerlijk toegeven dat dat wellicht te maken had met het feit dat het in eigen beheer was uitgegeven: ik ben daar gewoon niet zo’n fan van, omdat ik vind dat je met écht schrijftalent gewoon bij een uitgeverij terecht moet kunnen. Toen ik zag dat Dutch Venture Publishing het boek opnieuw en nu écht zou gaan uitgeven, heb ik vrij impulsief gemaild dat ik wel geïnteresseerd was in een recensie-exemplaar – want waarom eigenlijk niet? Ik vond de cover mooi, het verhaal over engelen sprak me best wel aan en ik wilde het gewoon eens proberen. En MAN, wat ben ik daar blij om! Want dit is echt zo’n boek waarbij je verzucht had ik het maar eerder gelezen.

Waar het over gaat

Anna-Lucia, kortweg Lucy, is een Beschermengel die haar werk met hart en ziel doet – nog net wat meer hart en ziel dan haar collega’s. Maar precies wanneer haar Bestemmeling Cathyryn het moeilijk heeft na de vroeggeboorte van haar zoontje Lukas, overkomt Lucy iets vreselijks: haar vleugels worden gestolen door een Kraai, een duister wezen dat teert op de krachten van andere wezens. Lucy heeft het er moeilijk mee, maar niets kan haar ervan weerhouden er toch zoveel mogelijk voor Cathyryn te zijn… en dat komt haar duur te staan. Maar dat is niet het enige: ook de Kraai die haar vleugels heeft gestolen kan ze maar niet uit haar hoofd zetten: is hun band sterker dan de eeuwenoude vete tussen Kraaien en Engelen, sterker dan het Plan?

Tweedehands vleugels

Wat ik ervan vond

Ik vond dit echt zo’n mooi boek! Dat wil ik meteen even van de daken schreeuwen, aangezien dit de eerste recensie is die ik puur op gevoel en leeservaring schrijf in plaats van aan de hand van criteria: ik heb er echt van genoten. Ik begon eigenlijk zonder echte verwachtingen, want ik heb verder geen ervaring met boeken over engelen en het kon dus echt alle kanten op. Maar vanaf het begin sleepte Vanessa – grappig hoe ik bij echt mooie boeken de auteur liever bij de voor- dan bij de achternaam noem! – me helemaal mee met haar schrijfstijl. Het boek leest ontzettend fijn weg, echt zo’n boek waar je helemaal bij kunt wegdromen en waar je echt supervlot doorheen vliegt. Tegelijkertijd schrijft ze ook heel visueel, heel gevoelig en aandachtig, waardoor je je helemaal kunt onderdompelen in de wereld van het boek.

Te weinig informatie

Die wereld is wel meteen mijn eerste én enige kritiekpunt. In het begin moest ik echt even in het verhaal komen omdat ik niet zo goed wist wat er nou precies op me afkwam, hoe alles in elkaar zat – en ik hoopte dat dat gaandeweg beter zou worden, maar… eigenlijk gebeurde dat niet. Er kwamen wel stukjes en brokjes informatie mijn kant op, maar ik vond het eigenlijk echt te weinig. Toen ik het boek uit had, wist ik nog steeds niet goed hoe het nou precies allemaal zit: speelt het zich af in de toekomst, in een ander universum? Hoe zit de wereld in elkaar met al die bijzondere plaatsnamen? Wat zijn die Kraaien nou precies en hoe zit het met de Engelen, zijn zij doodgegaan als mens en toen Beschermengelen geworden? Weten de gewone mensen van hun bestaan af? En hoe komt het dat er wel dingen van de moderne cultuur worden genoemd, zoals het Stockholmsyndroom en Lois Lane, terwijl ik totaal geen link kan leggen met die moderne wereld? Allemaal vragen waarop ik niet echt antwoord heb gekregen en dat vind ik toch wel heel jammer.

Prachtig idee

Wat ik vooral zo mooi vind aan dit boek, is simpelweg het prachtige verhaal. Ik weet niet hoe Vanessa erop gekomen is, maar ik vond het echt magisch hoe ze het concept van de beschermengelen heeft uitgewerkt en hoeveel emotionele diepgang daarin is gaan zitten: ik heb nooit zo in deze wezens geloofd, maar ze heeft het zo levendig en realistisch beschreven dat ik het wel weer echt heel mooi vind. De relatie tussen Lucy en Cathyryn, Lucy’s toewijding en liefde voor Lukas, hoe ze in feite een lange neus maakt naar het lot en haar eigen weg zoekt… ik vond dat echt heel erg mooi en daarom wilde ik er ook zo graag álles over weten wat er maar te weten viel.

Verfrissend

Ook de personages vond ik heel fijn in het boek. Ze hebben allemaal iets eigens: Lucy vond ik vooral heel sterk en tegelijkertijd heel gewoon: ik heb echt met haar meegevoeld en haar toegejuicht op veel momenten. Sowieso heeft Vanessa iets gedaan met de personages waardoor ze heel levendig zijn, zelfs al hebben ze weinig ‘’screentime’’ in het verhaal. Ik heb op veel momenten echt moeten glimlachen om de superplechtige JJ en het werd wel heel mooi duidelijk wat voor mensen die Engelen zijn (ook al had ik ook daar graag meer over willen weten, zoals hoe het zit met die duidelijk christelijke namen). Clara was iemand die ik zelf ook echt als zus zou willen hebben door het moederlijke én zusterlijke tegelijk en Max… Max was gewoon… Max. Ik weet niet. Ik viel voor hem toen duidelijk werd dat hij géén kwaadaardige Kraai was en hij was gewoon echt een personage over wie ik graag wilde blijven lezen. Een laatste pluspuntje gaat ook nog naar de manier waarop de relatie tussen Lucy en Max zich ontwikkelt: er is heel weinig gedoe of ontkenning en dat is toch wel héél verfrissend gezien de context van dit boek en het verboden liefde-thema.

Conclusie

Tweedehands Vleugels vertelt een prachtig verhaal dat je meesleept en doet wegdromen, met fijne personages en doorspekt met humor en echt mooie momenten. Het is heel jammer dat er zo veel informatie lijkt te ontbreken, want daardoor had het boek nog véél diepgaander kunnen zijn. Maar ik ben wel razend benieuwd naar het vervolg, want het einde is allesbehalve voorspelbaar! Er is nog heel veel meer wat ik zou kunnen zeggen, maar dit is ook echt zo’n verhaal dat je zelf moet ontdekken, dus… ga ‘m lezen! Je krijgt er geen spijt van.

Titel: Tweedehands vleugels
Auteur: Vanessa Gerrits
Serie: Vleugels Trilogie #1
Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
Verschenen: juni 2016
Aantal bladzijden: 350
Genre: young adult fantasy
Beschikbaar als: paperback, ebook
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

Rating 4,5

Uitgeverij DVP, bedankt voor het recensie-exemplaar!

Tweedehands vleugels‘Ik heb nieuwe vleugels nodig,’ zei ik tegen Raffyr toen die naast me op de dakrand landde. Hij nam een hap van zijn ongetwijfeld gestolen hotdog en keek mosterddruipend toe hoe ik mijn rechtervleugel opende; zelfs zo’n minieme beweging stuurde al een handvol veren naar beneden. Ik viel letterlijk uit elkaar. ‘Kan ik het niet meer mee eens zijn,’ reageerde Raff. Hij veegde de mosterd af met zijn harige griffioenenklauw. ‘Hoelang zeg ik nu al niet dat je moet upgraden? Decennia, Max. De-cen-ni-a. Niemand draagt nog Engelenvleugels, het is gruwelijk passé.’ (meer…)

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]