2 blogs combineren 1

Het was in de zomervakantie dat ik besloot dat ik er naast Vivians Vocabulaire nog twee blogs bij wilde: een boekenblog en een onderwijsblog. Op beide sites moest regelmatig iets online komen, en alles bij elkaar hield dat in dat er zo ongeveer 20 artikelen per week geschreven moesten worden om alles bij te houden. Gekkenwerk natuurlijk, zo besefte ik al snel, dus de onderwijsblog vergat ik dan maar, want dat was gewoon teveel. Maar die boekenblog, dat was wel echt iets, daar ging ik wel echt mee aan de slag! The Book Review opende haar virtuele deuren op 1 augustus en het is sindsdien booming business geweest: veel reacties, veel bezoekers, recensie-exemplaren, interviews, allemaal superleuk! Maar… het zijn wel twee blogs die ik moet zien te combineren en dat is niet altijd even makkelijk of vanzelfsprekend. Dus vandaag het antwoord op de hamvraag: hoe doe ik dat?

Blogsessies en blogdagen

Wat vooral heel goed werkt bij het combineren van meerdere blogs met een studie, stage en andere bezigheden is structuur. Structuur in het online komen van content, daar kom ik zo nog op terug, maar ook absoluut structuur in het werken aan je blog. Ik richt ongeveer twee dagen per week in voor het actief bloggen: in theorie is dat één dag per blog, maar meestal ligt het aan wat ik de vorige dag heb gedaan en welke deadlines is. Waar het echter om gaat, is dat ik een paar dagen per week uittrek om er echt voor te gaan zitten en in één ruk een x-aantal stukjes te schrijven en in te plannen. Wat ik ook steeds meer doe, is het doen van kleine blogtaken achter elkaar: foto’s maken bijvoorbeeld, of opzetjes maken: des te beter kan ik daarna doorrammen met het echte schrijven.

Ritme met respijt

Twee blogs onderhouden en dan ook nog eens dagelijks een artikel online laten komen op beide blogs? Nope, dat gaat ‘m niet worden en dat moet je ook niet willen. Gun jezelf wat respijt als je nadenkt over je blogritme. Ik laat bijvoorbeeld op allebei de blogs vijf keer per week iets online komen: op Vivians Vocabulaire op maandag, dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag en op The Book Review van maandag t/m vrijdag. Dit heeft twee voordelen: je hebt ten eerste een ritme waarmee je vrij snel klaar bent met een week, je hebt meer ruimte als je een blog nog last-minute moet schrijven en het creëert ook rust op je blog doordat sommige artikelen twee dagen blijven staan. Goed voor je verkeer!

2 blogs combineren 2

Wees flexibel met wat je publiceert

Eén van de fouten die je vooral niet moet maken als multiblogger – leuk woord hè? – is dat je bepaalde content per se op bepaalde dagen online wilt hebben. Natuurlijk kan dat goed werken en ik doe het ook wel, maar alleen met vaste categorieën en alleen op Vivians Vocabulaire: maandag en donderdag mind- of lifestyle, dinsdag onderwijs en in het weekend bloggen. Toen ik met The Book Review begon had ik ook zo’n mindset: op maandag een column, dinsdag en woensdag recensies, donderdag een opiniestuk en vrijdag iets lifestyle-achtigs. De column of de algemene persoonlijke update staat nog steeds op de maandag, maar verder is het heel flexibel. Dat komt doordat ik soms gewoon wat minder lees, waardoor het niet altijd lukt om één of twee recensies online te hebben. En dan moet je dus flexibel (willen) zijn!

Schrijf vooruit, maar blijf ook flexibel

Om even voort te borduren op het vorige punt: schrijf vooruit, want de editorial calendar van WordPress is absoluut je beste vriend. Wees niet bang om te vér vooruit te gaan: het is een heerlijk gevoel om je niet druk te hoeven maken om je content omdat er tot in de eeuwigheid dingen online staan. Maar zorg er ook voor dat je daar niet in vastgeroest blijft! Wat ik regelmatig doe met The Book Review is voor een hele week non-boekartikelen schrijven, dus opinie en lifestyle zeg maar, en als het me dan lukt om boeken uit te lezen en te recenseren, dan schuif ik weer in de planning. Grote voordeel daarvan is dat je op die manier steeds een voorraad stukjes hebt en dat is fijn! Zorg er dus voor dat je de gaten vult, maar wees niet bang om te schuiven als je over iets anders wilt schrijven.

Is het aan te raden, twee blogs?

Ik zou zeggen: ja! Natuurlijk is het wel eens hectisch, maar ik heb er nog geen moment echt spijt van gehad. Als je heel graag over verschillende dingen wilt schrijven die niet per se bij elkaar passen, als je die twee apart aandacht wilt kunnen geven en je enthousiasme apart wilt kunnen delen, dan is het een prima idee. Je moet een beetje zelf je draai vinden: stel niet meteen te hoge eisen aan jezelf als multiblogger en zoek naar een goed patroon. Zorg dat je het overzicht behoudt op wat wanneer online komt of wanneer wat geschreven moet worden. Maar vooral: geniet ervan! Twee (of meer, zo je wilt) blogs onderhouden is absoluut een manier om de blogger in jou dolgelukkig te maken.

Lijkt het jou wat, meerdere blogs?

You may also like...

15 Comments

 1. Nou ik vind het maar knap hoor, twee blogs onderhouden. Misschien werkt het dan ook wel weer als extra inspiratie of zo? Wat grappig trouwens, wat je zegt over bepaalde content per se op een bepaalde dag online willen hebben. Ik hoor van sommigen juist weer dat zo’n vast thema op een bepaalde dag juist makkelijk werkt. Zo zie je maar, hoe dat bij iedereen anders is.
  Dina onlangs geplaatst…Doei maart. Hoi april!My Profile

  1. In principe werkt het ook wel fijn dat ik op dinsdag bijvoorbeeld onderwijsdingen online zet, het is de richtlijn zeg maar, maar verder hou ik het vrij. En het is zeker een soort wisselwerking van inspiratie! Zonder die tweede blog had ik dit artikel bijvoorbeeld niet kunnen schrijven haha.

 2. Ik heb nog wel twee andere blogs, een onderwijsblog en een naaiblog, maar daar doe ik niet zoveel mee als mijn Salami stinktblog (is het een lifestyleblog of spoonieblog? Weet het nog niet zo…). Soms wel frustrerend dat mijn naaiblog het veel beter doet, terwijl ik daar echt gewoon maar wat doe.
  Eigenlijk zoek ik juist een manier om die verschillende blogs te combineren, zodat ik één gevarieerd blog heb, waar ik regelmatig wat te plaatsen heb. Nu zit ik aan 1 a 2 posts per week.
  Jacqueline onlangs geplaatst…Fysio? Ik kan best zonder!My Profile

  1. Alles combineren zou een mooi idee zijn, misschien als je de focus van je blog wat breder maakt en minder persoonlijk?

 3. Ik vind het zo knap als mensen dit kunnen! Zelf zou ik ook graag een tweede blog beginnen, want ik vind boeken gewoon niet per se op Muy Maaike passen. Alleen: ik ben een rámp ik vooruit schrijven. Dus dat feest gaat niet door, haha.
  Maaike onlangs geplaatst…Recept: Spicy tomatenborrelhapjes (bij een gedicht van Tess)My Profile

  1. Haha, misschien ooit nog eens? (MISSCHIEN OOIT REFERENCE)

 4. Ik vind het heel erg knap van je. Ik zou het niet kunnen. Ben al blij als ik elke week iets online krijg, haha!
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Alleen op vakantie?My Profile

 5. Ik vind het echt onwijs knap dat je twee blogs kan onderhouden. Voor Reading Traveller schrijf ik drie artikelen per week, en dat is soms al even puzzelen naast mijn studie/werk/sociale leven. In het begin postte ik bijna alleen maar recensies, maar ik heb mezelf de vrijheid gegeven om lekker te schrijven over wat ik wil, en dat is echt fijn! Vooruit schrijven is inderdaad een goede tip, dat vind ik zelf ook fijn om te doen. Op Reading Traveller combineer ik mijn twee grootste passies al (lezen en reizen), dus ik zou niet weten waar ik nog een aparte blog over zou moeten hebben. Maar echt petje af hoor, Vivian! 🙂
  Anouk onlangs geplaatst…Maart: K3, Boedapest en PasenMy Profile

  1. Die combinatie kan ook vaak heel goed werken, zoals bij jouw blog!

 6. Ik vind het heel knap dat het je lukt, twee blogs combineren. Ik heb al moeite om één blog te combineren met de rest van mijn (werk)leven.
  Annelies onlangs geplaatst…RECENSIE | Twintig regels liefde – Rowan ColemanMy Profile

 7. Ik vind het heel knap dat je 2 blogs bijhoudt. Ik heb er 1 en ik las nu even een kleine pauze in na een hectische periode.
  Darina onlangs geplaatst…A Little Blog BreakMy Profile

 8. Ik vind het super knap dat je twee blogs bijhoudt.. soms heb ik al moeite met het op gang houden van 1 blog. Dat gestructureerde dat jij hebt… dat moet ik nog een beetje leren 😉
  Amy onlangs geplaatst…Photo Diary #15: I haven’t been everywhere, but it’s on my listMy Profile

  1. Ah lief, thanks! Het helpt ook dat ik veel thuis zit hoor haha.

 9. Ik blijf het knap vinden, twee blogs onderhouden zou mij echt niet lukken.
  Jessica onlangs geplaatst…Persberichten #4 | April 2016My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]