Gehaast steek ik het laatste stuk van mijn brood in mijn mond en spoel het weg met een slok melk. ‘Ik moet gaan.’ Mijn moeder staat met haar rug naar me toe bij het aanrecht. Ik spring van mijn stoel, stap op haar af, sla mijn armen ferm om haar smalle lichaam en druk een kus op haar wang. Haar kruin komt maar net tot mijn borst: ze is ieniemienie vergeleken bij mij. Ik plaag haar ermee, beweer dat ze krimpt omdat ze al oud is, maar de echte reden is dat ik maar blijf groeien. De laatste keer dat ze me gemeten hebben voor de aanvraag van mijn paspoort tikte ik de een meter negentig aan. Zelfs mijn vader moet tegenwoordig zijn kin opheffen om me in mijn ogen te kunnen kijken.

Hoe ik bij dit boek kwam

Er zijn van die auteurs van wie je al wel eens iets gehoord hebt en van wie je weet dat ze een boek in eigen beheer hebben uitgegeven, maar in wie je nog nooit écht geïnteresseerd bent geweest. Debora Elisabeth was voor mij zo’n auteur: ik zag haar naam regelmatig opduiken, maar ik ging eigenlijk pas opletten toen ik zag dat haar debuut Tot in de dood bij Dutch Venture Publishing zou verschijnen. Een verhaal over twee geliefden die na een ernstig ongeluk moeten vechten voor (en misschien wel tegen?) hun liefde: ik vond het erg mooi klinken en was best wel benieuwd. Helaas was het niet helemaal wat ik ervan had verwacht.

Waar het over gaat

Daan en Roza zijn al jarenlang beste vrienden, maar allebei zijn ze de laatste tijd meer voor elkaar gaan voelen. Op de dag dat ze eindelijk genoeg moed hebben verzameld om eerlijk te zijn over hun gevoelens, slaat het noodlot toe: het kersverse, hopeloos verliefde koppel krijgt samen met Mara, Roza’s niet-zo-vriendelijke vriendin, een ernstig auto-ongeluk. Roza heeft het flink moeilijk met de verlamming die ze aan het ongeluk overhoudt en van Daan blijft het lang onduidelijk of hij het wel redt. En ze hebben nog iets om zich zorgen over te maken: Mara is vastbesloten hun liefde voor elkaar kapot te maken.

Wat ik ervan vond

Tot in de dood is zo’n boek met tegenstrijdigheden. Niet wat de inhoud betreft, maar meer qua de reactie die het bij mij oproept: er zaten dingen in die ik tof vond, maar eigenlijk tegelijkertijd ook minder tof. Ik hoopte vooral dat het een fascinerend, mooi geschreven verhaal zou worden over twee geliefden, waarvan er ééntje dood is en nog steeds contact maakt met de ander, die nog leeft en het op aarde zwaar heeft, maar het verhaal bleek anders in elkaar te zitten. En dat vind ik jammer, want het deed me eigenlijk niet zo heel veel: ik kon niet zoveel dingen bedenken om het in de recensie over te hebben en tijdens het lezen had ik eigenlijk steeds een beetje een mwah-gevoel.

Te dramatisch

Het grootste probleem van Tot in de dood is mijns inziens dat het niet echt iets bijzonders of opvallends heeft. De schrijfstijl is eenvoudig, doorspekt met leuke humor en zorgt ervoor dat het boek vlot en lekker weg leest, maar het is ook erg simpel. Debora gebruikt veel ‘’en toen’’-achtige constructies en geeft op veel punten informatie die niet echt nodig is, vooral over alledaagse dingen. Daarnaast heeft het iets wat te overdreven, te heftig, te dramatisch voelt, en daardoor wordt het erg cliché en voorspelbaar.

Sexy en aangrijpend

Het verhaal zelf heeft wel alle potentie om goed te zijn: de band tussen Daan en Roza is sexy en intens, zeker in het begin: ik vond hun gevoelens over de schijnbaar onbeantwoorde liefde en vervolgens de verandering van vriendschap naar verliefd erg mooi beschreven. Tegelijkertijd is het ook aangrijpend: ze zijn zo hecht verbonden dat dat doorklinkt in alles wat ze wel en niet samen delen, in al het leed dat ze doormaken, en dat is bijzonder om over te lezen, zeker omdat Daan zich op zeker moment echt wel ontpopt tot een soort ideale man. Maar ook de romantiek is som een béétje overdreven, te soulmates-achtig, te instantliefde-achtig: ik miste een beetje de achtergrond van hun vriendschap ne band met elkaar voorafgaand aan de knetterende seksuele spanning en de onvoorwaardelijke liefde.

Minimaal uitgewerkt

Debora is erin geslaagd een mooi en boeiend verhaal te vertellen over Daans geestengave, maar ik vind het jammer dat het eigenlijk maar zo minimaal uitgewerkt is. Ik had zoveel meer willen weten over Mara en haar band met Daan en Roza, over Daans eerdere ervaringen met zijn gave, over de geestenwereld… De mooiste stukken van het boek zijn de dromen van Daan en Roza waarin duidelijk wordt hoe sterk hun band is en wat Daan voor connectie heeft met de geesten, en ik vond het echt jammer dat het maar een kleine rol speelde in het verhaal. Toegegeven: de spanning zit er goed in dankzij de tactisch geplaatste cliffhangers, maar juist door die spanning wilde ik nog zoveel meer weten. Het is eigenlijk maar een heel klein verhaal, té klein misschien.

Misplaatst

Dat heeft vooral te maken met de verhaallijn rond Roza’s verlamming en hoe ze daarmee omgaat. Ik vind het knap hoe realistisch Debora het ziekenhuisleven en Roza’s gevoelens heeft neergezet, maar ik ergerde me op zeker moment wel erg aan haar behoorlijk overdreven zelfmedelijden. De hele verhaallijn voelde misplaatst: het is duidelijk dat Debora goed is in het beschrijven van zo’n soort gebeurtenis, maar het nam eigenlijk alle aandacht weg van het Mara-verhaal en het geesten-verhaal. Ik kon het niet echt rijmen met wat er verder allemaal speelde omdat het zo door elkaar liep, en ik denk dat het beter zou zijn geweest om het te scheiden. Dan had Daans verhaal meer ruimte gekregen, want nu vind ik het echt zonde dat zijn gave maar zo minimaal is uitgewerkt.

Conclusie

Tot in de dood leest vlot weg, is sexy en romantisch en tot op zekere hoogte ook boeiend. Maar verder schiet het tekort: de schrijfstijl is te dramatisch en te oppervlakkig en het verhaal is niet goed gedoseerd, waardoor de twee verhaallijnen vechten om ruimte en er te weinig achtergrondverhaal is. Een boek dat mij niet echt met een bevredigd gevoel achterliet, eerder met een ‘’was dit het nou’’-gevoel.

Titel: Tot in de dood
Auteur: Debora Elisabeth
Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
Verschenen: juni 2017
Aantal bladzijden: 260
Genre: young adult paranormal
Beschikbaar als: paperback
ISBN: 9789492585035
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

Uitgeverij DVP, bedankt voor het recensie-exemplaar!

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]