Hebben jullie dat ook, dat je aan het begin van het nieuwe jaar vol opwinding zit, vol ideeën over wat je het komend jaar gaat lezen, vol mogelijkheden en plannen om het tot een awesome leesjaar te maken? Ik in ieder geval wel: begin januari voelt alles zo lekker fris en nieuw, heb je nog niet het vervelende gevoel dat je achterloopt met een challenge, lijkt het allemaal prima te gaan lukken met je TBR-lijst en is er geen vuiltje aan de lucht. Hoe veel tijd je daadwerkelijk gaat hebben om te lezen en hoe het gaat verlopen met je book buying ban of je Goodreads TBR-stop, moet je natuurlijk maar afwachten, maar ik ben vast van plan om tal van mooie boeken te lezen en leeswinsten te behalen in het komende jaar, en dat wens ik jullie ook toe! Met deze twintig tips kom je alvast een heel eind…

Maak een TBR-jar

Heel simpel: neem een glazen pot of een doosje, schrijf een flink aantal boektitels op kleine stukjes papier, hussel het door elkaar en pak random een briefje elke keer als je in een nieuw boek wilt beginnen. Zo blijft het een verrassing en kom je ook toe aan de titels die al langer op je TBR staan!

Pre-order de boeken waar je naar uitkijkt

Houd in de gaten welke boeken er de komende maanden gaan verschijnen en bestel deze vooruit als je er enthousiast genoeg over bent: zo heb je af en toe een leuk cadeautje voor jezelf én kun je uitkijken naar nieuwe boeken!

Houd een uitgebreide reading log bij

Kijk ook eens naar aantal bladzijden, verschijningsjaar, sekse en nationaliteit van de auteur en hoe je aan het boek bent gekomen als je gaat noteren dat je een boek uit hebt. Dat is leuk om later nog eens te bekijken, want hoe meer je leest, hoe meer je te weten komt over wát je eigenlijk leest!

Leg een quoteverzameling aan

Of, als je dat een beetje te veel van het goede vindt (zoals ik), begin dan simpelweg met het markeren van quotes. Als je ebooks leest, gaat dat heel makkelijk, maar ook bij een fysiek boek kun je werken met potloodstreepjes of sticky notes. Leuk om te gebruiken in je recensie of om later nog eens door te bladeren!

Lees regelmatig een non-fictieboek

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik lees ook graag non-fictieboeken en het schiet er nog wel eens bij in om daar echt tijd voor te maken. Of het nou een poëziebundel is of een boek over persoonlijke ontwikkeling: ik vind het superfijn om te lezen en er mijn voordeel mee te doen en wil er graag wat vaker aan toekomen. Plus: het is een mooie afwisseling!

Maak een 2018-TBR

Als je van vastigheid en structuur houdt, kun je eens proberen om een lijst te maken van de boeen die je dit jaar in ieder geval wilt lezen. Je kunt de lijst dan systematisch afwerken of steeds iets kiezen, en je mag er ook best van afwijken, maar het is een goeie manier om ervoor te zorgen dat je daadwerkelijk aan bepaalde boeken toekomt!

Begin een boekenblog

Of een Boekstagramaccount, of een BoekTube-kanaal… als je meér wilt doen met de boeken die je leest en wilt uittesten of je de tijd hebt voor zoiets, is het een erg leuk experiment! Of je pakt het serieus op en sluit je aan bij de community, en dat is echt hartstikke leuk!

Probeer een nieuw genre uit

Pak eens op de bonnefooi een boek van een genre dat je normaal niet zou lezen. Misschien vind je het wel superleuk en is het de verrassing van het jaar, en anders weet je dat je niets mist.

Lees of herlees een complete serie

Of het nou de Potterboeken zijn of een serie die nog loopt: maak het je missie om dit jaar (ten minste) één serie in zijn geheel te lezen. Gewoon, omdat het fijn is om lekker te bingen en te genieten van dat heerlijk lange verhaal!

Herlees je favoriete boeken

Maak eens een lijst van je favoriete boeken, en dan dus echt je favoriete boeken, en herlees die allemaal. Maakt niet uit hoe veel het er zijn, maakt niet uit hoe veel ongelezen boeken je nog hebt liggen, lees gewoon lekker je oude favorieten. Of wissel het af met andere boeken, kan allemaal. Want hé, ook voor herlezen moet je tijd maken!

Elke maand een boek kopen en dat meteen lezen

Kies elke maand één – ja, EENTJE! – boek van je verlanglijst, haal het bij de boekhandel of bestel het online, en begin er meteen in zodra je het hebt. Geen smoesjes, geen andere boeken tussendoor, geen afleiding… gewoon alleen jij en dat boek waar je al zo lang naar uitkijkt. Wedden dat je het heerlijk vindt?

Lees een aanrader

Doe eens gek en lees eindelijk eens het boek dat je moeder, vader, zus, vriend, vriendin of wie dan ook je al zó lang aanraadt. Ook al vermoed je dat je het niets gaat vinden, probeer het gewoon. Wie weet vind je het super en dan heb jij een mooie nieuwe leeservaring en is degene die het je heeft aangeraden ook helemaal blij!

Elke maand spontaan een boek kopen

Maak er een uitje van: ga elke maand een keertje spontaan naar je favoriete boekhandel – of juist naar een boekhandel waar je niet vaak of nooit komt – en speur naar een boek dat je niet kent, maar waar je wel meteen nieuwsgierig naar wordt. Koop het, lees het, en be amazed!

Begin een boekenclub (of sluit je bij eentje aan)

Boekenclubs schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond en de kans is best groot dat er in jouw omgeving ook eentje zit waar je je bij kunt aansluiten. Als dat niet zo is, kun je ook zelf een clubje beginnen met familieleden of goede vrienden: het is echt heel leuk om met elkaar van gedachten te wisselen over het verhaal, de personages, de schrijfstijl… niets leuker dan closer met elkaar worden dankzij een goed boek, óf nieuwe mensen ontmoeten dankzij een boek!

Lees gewoon eens zomaar een boek…

Recenseer jij alles wat je leest? Dan is het misschien wel een leuke uitdaging om zo af en toe eens een boek te lezen zónder het te reviewen. Geen blogrecensie, misschien zelfs geen Goodreads-review: lees het gewoon puur voor jezelf. Gewoon zodat je eens ervaart hoe dat is, een boek lezen zonder dat je een recensie in het verschiet hebt liggen!

… of bespreek het op een nieuwe manier

Ik experimenteer de laatste tijd een beetje met recensievormen, en dat kun jij ook doen! Maak eens een video of een collage in plaats van een lap tekst als recensie, review een boek eens wat uitgebreider op Goodreads of Bol.com of maak een Boekstagram-review. Of schrijf een puntsgewijze recensie, een aanrader/afrader-recensie… de mogelijkheden zijn eindeloos!

Lees een boek van je forever-TBR

Iedereen heeft ze wel: van die boeken die ééuwig op je TBR blijven staan, die heel erg lang vastgeroest blijven in hun plekje in je boekenkast of die helemaal onderaan op je ereader staan. Doe eens gek en lees juist eens zó’n boek! Misschien sla je jezelf daarna wel voor je hoofd dat je er niet eerder in bent begonnen, of misschien besef je dat je er niet meer zo benieuwd naar bent. Het levert hoe dan ook vast wat op!

Begin met een bookish bullet journal

Een bullet journal is in feite een notitieboek waarin je álles bijhoudt, in plaats van het op losse briefjes of in losse boekjes te schrijven. dit kun je ook voor je boeken doen: probeer eens of het bevalt om spreads met quotes uit boeken te maken, recensies in je bullet journal te schrijven, verlanglijsten en TBR-lijsten aan te leggen… misschien is het wel niets voor jou, maar mischien vind je het juist wel leuk!

Ga een uur eerder naar bed om te lezen

Mits je bezigheden en rooster dat toestaan natuurlijk, maar als je het doet heb je ineens een uurtje extra leestijd en dat is wel heel fijn!

Las regelmatig een leesdag in

Als het lukt, probeer dan regelmatig een dag vrij te maken (bijvoorbeeld een zaterdag of zondag) waarop je niets hoeft en lekker de hele dag kunt lezen als je wilt. Het is in de praktijk vrij lastig om dit voor elkaar te krijgen, maar als het lukt is het héérlijk!

Zit er iets tussen wat je gaat uitproberen in 2018?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]