Week 38

Een nieuwe week! Veel drukte en een paar dingen die een beetje anders dan anders waren, maar ook veel leuke dingen. Ik ging onder andere een weekendje naar Brussel!

Maandag 14 september

Mijn eerste vrije maandag! Klinkt een beetje gek, maar vorige week had ik op maandag een afspraak op stage dus dat was niet echt vrij. Maar vandaag heb ik echt heerlijk relaxed gedaan en ik ben tegelijkertijd onwijs productief geweest. Ik sliep lekker een beetje uit, besloot om voor vandaag genoegen te nemen met mijn heerlijke chillbroek – want op een vrije dag mag je je kleden zoals je wilt – en heb heerlijk een poos gewerkt voor school. Met de decaan had ik vorige week afgesproken dat ik per vrije dag niet meer dan vier uur werk zou verzetten en daar geef ik een beetje mijn eigen draai aan: ik werk met de Pomodoro-techniek: één uur lang werk ik achter elkaar door zonder afleidingen of pauzes en daarna neem ik tien minuten tot een kwartiertje pauze: vandaag heb ik in die pauze steeds blogjes gelezen en gefacebookt en zo, lekker even rustig. Alleen deed het geluid van de Pomodoro-app het om de een of andere reden niet, dus de uurtjes én de pauzes duurden eigenlijk steeds wat langer dan de bedoeling was. Maar dat zorgde ook wel weer voor een fijne balans: uiteindelijk ben ik langer dan vier uur bezig geweest, maar wel met lange pauzeblokjes tussendoor dus dat maakt het goed, vind ik. En uiteindelijk heb ik het huiswerk van maar liefst twee vakken weggewerkt, dat is toch wel een heel fijn gevoel!

Verder werkte ik lekker aan mijn blog: ik schreef het nieuwe Groeifactor-artikel, plande het nieuwe lijstje met lichtpuntjes in (beide artikelen hadden in het weekend online gemoeten, maar toen had ik er gewoon geen tijd en energie voor) en schreef een stukje voor The Book Review.

Dinsdag 15 september

De tweede stagedag! Ik moet er nog best een beetje aan wennen dat ik nu pas ’s middags weg hoef, daardoor zit ik de avond ervoor nog helemaal niet zo in het sfeertje van lesgeven. Nu moet ik zeggen dat ik dat niet zo heel erg vind, want op de een of andere manier ben ik daardoor ook minder zenuwachtig dus dat is positief. En het is heerlijk om nog even gewoon mijn gang te kunnen gaan voordat ik weg moet. Ik werk steevast nog een beetje aan mijn blog voor ik vast in mijn elektrische rolstoel ga zitten om op de taxi te wachten: reacties checken, blogjes lezen, even kijken wat er nog geschreven moet worden, controleren of het allemaal wel goed online is gekomen… dat soort dingen. Intussen zorg ik dan dat mijn tas is ingepakt en dat ik zo weg kan, mocht de bus onverwachts vroeg de straat in rijden – ik krijg dan altijd een halve hartverzakking, maar het scheelt echt als je dan gewoon echt klaar bent.

Eenmaal op stage – yay voor taxi’s die op tijd zijn! – werd ik eigenlijk meteen aan het werk gezet en dat was heel erg fijn! Mijn vakcoach denkt echt enorm met me mee over wat ik zou kunnen doen en op welke manier, ze zegt ook gewoon dingen als: ”Ja, tijdens de les vanmorgen had ik deze groep ook en toen dacht ik al, o met die en die kan Vivian straks mooi aan de slag.” Gewoon superleuk! Alle drie de lesuren heb ik op de gang gezeten (dat klinkt erger dan het was haha) om met leerlingen individueel te werken. Leerlingen van wie het huiswerk nagekeken moest worden bijvoorbeeld of die gewoon wel wat extra aandacht konden gebruiken omdat ze iets moeilijk vonden of wat langzamer waren. Ik heb met drie schatten van leerlingen hun werk bekeken en besproken en uiteindelijk had ik echt het idee dat ze – vooruit, dankzij mij – zijn opgeschoten. Gewoon ontzettend leuk, ik kan niet anders zeggen! Daarna heb ik ook nog eens met mijn vakcoach afgesproken dat ik vanaf volgende week in ieder geval twee van de drie lessen mag gaan verzorgen, woehoe! Ik vind het best een beetje spannend nog, want het zal toch anders gaan dan in de vorige stage, maar ik heb er wel veel zin in!

Eenmaal thuis ging ik lekker even in bad – gewoon op een doordeweekse dag, omdat het kan, heerlijk! – en heb ik daarna in pyjama nog een beetje aan mijn blog gewerkt. ’s Avonds lag ik best wel een beetje uitgeteld op bed, las ik een boek en begon ik met de Netflix Original Derek – en ik ben er meteen helemaal verliefd op!

Woensdag 16 september

Ik koester mijn vrije dagen echt nu het weer behoorlijk hectisch is met de dagen dat ik school of stage heb, en deze vrije woensdag vond ik ook echt heel fijn. Ik was een beetje sloom, dus eerst leek het alsof er helemaal niet veel uit mijn vingers ging komen, maar uiteindelijk heb ik toch aardig wat gedaan: een opdracht voor Nederlands in het mbo afgemaakt, iets voor stage uitgewerkt en een heel stuk gedaan van de digitale les die ik voor ICT moet maken. Ik dacht echt dat ik daar superslecht in zou zijn, maar uiteindelijk viel het best mee: als ik gewoon precies doe wat er in de instructie staat, kan er niets misgaan. Ik moet dus een website ontwerpen waar digitaal lesmateriaal op komt te staan en uiteraard gaat mijn les over het schrijven van een tekst. Ik ben al helemaal trots op wat ik tot zover gedaan heb en hoe het eruitziet, en ik vond het zelfs leuk!

Verder heb ik eigenlijk niet veel gedaan: ik werkte tot laat in de middag aan ICT en wilde daarna even met mijn blog aan de slag, maar ik heb ontdekt dat het niet zo goed werkt om een hele middag aan school te besteden en dan ook nog serieus aan het werk willen met bloggen, dat is gewoon teveel. Ik maakte dus maar weer eens een lijstje met prioriteiten en dat voelde meteen een stuk beter: als het me lukt om de focus te blijven leggen op het goed voor mezelf zorgen, daarna school en stage en het accepteren dat bloggen en dergelijke hobby’s niet hoeven, dat ik me niet schuldig hoef te voelen als dat niet lukt… dan zou het goed moeten gaan, toch?

Donderdag 17 september

STRESS. Wauw, jeetje. Ik had echt gehoopt en er ook een beetje op gerekend dat ik dat niet zo snel al zou zeggen, maar het is wel allemaal een beetje veel op het moment. Ik ben onwijs moe en de balans die ik zo graag wil vinden is ver te zoeken, ik ben heel erg zoekende naar de beste manier om het zorgen voor mijn blog te combineren met mijn studie en het zorgen voor mezelf en mijn planning loopt niet lekker. Voor Nederlands in het mbo moeten we op bezoek bij een mbo en daar het vak Nederlands bestuderen, wat een hoop gedoe en geregel is – de hele opdracht vind ik prima, leuk zelfs, maar het feit dat ik met nog twee anderen naar een school toe moet is gewoon dodelijk vermoeiend. Komend weekend gaan we bovendien op een spontane citytrip naar Brussel, van vrijdagavond tot zondagmiddag: hartstikke leuk natuurlijk, maar eigenlijk komt het gewoon heel slecht uit want ik moet nog van twee vakken huiswerk maken, een les voorbereiden die ik dinsdag ga geven, een speech schrijven voor een college geneeskunde waar ik weer mag spreken, boekverslagen maken…

Moet, moet, moet. Reden te meer om, toen ik uit college kwam, eerst maar eens even een paar uurtjes op bed door te brengen met een boek en een kop thee, want dat had ik nodig. Daarna ben ik nog even met The Book Review aan de gang gegaan en vervolgens in bed gekropen om Expeditie Robinson te kijken. Adem in, adem uit.

Vrijdag 18 september

Ik zag eerlijk gezegd nogal op tegen het volle programma van vrijdag: eerst van half elf tot half vier school en dan snel spullen inpakken en vertrekken naar Brussel. Ik was nog steeds ontzettend moe en na het eerste college van de dag besloot ik dan ook om maar eens een knoop door te hakken: ik laat nog een vak vallen. Het is niet voor niets dat ik met de decaan heb afgesproken dat circa vier uur activiteit op een dag echt genoeg is voor mij: ik trek het gewoon niet om zeven uur lang op school te zitten, dat bleek wel toen ik me tijdens de colleges van vandaag steeds slapper en slaperiger ging voelen. Ik heb daarom besloten om Klanken en woorden, het derdejaarsvak, te laten vallen: ik heb dat nu niet direct nodig en het zal een stuk schelen omdat ik dan pas om 13:00 op school hoef te zijn.

Verder heb ik me voor mbo definitief aangesloten bij een groepje en daar heb ik wel een prettig gevoel bij: het zijn twee meiden die volgens mij best serieus werken en we gaan nog nadere afspraken maken, dus dat komt vast goed. Daarnaast ga ik proberen om me gewoon wat minder druk te maken om alles: ik weet dat het goed gaat en dat ik het goed doe en dat ik dus geen malle bokkensprongen hoef uit te halen om dat te bewijzen. Ik wil gewoon lekker even genieten van het weekendje weg, even mijn hoofd leegmaken, en dan daarna rustig aan kijken hoe alles komt. Een ding tegelijk: een taak voor school afwerken, een les voorbereiden, iets inplannen. Geen ramp als het een of het ander niet lukt, als de dingen die echt belangrijk zijn – aangezien ik niet onvoorbereid op stage wil aankomen – maar gedaan worden. Rustig aan. Dan zou het moeten lukken.

Het weekend: 19 & 20 september

Ondanks dat ik er dus niet zo heel erg veel zin in had, werd het wel een erg leuk weekend! We kwamen ’s avonds iets na negenen aan op de camping, in de stromende regen. Ik vond het best leuk om in het donker te rijden, dat heeft altijd iets… ik weet niet, alsof je helemaal anoniem bent, een soort magie. Omdat het nogal koud was, zijn we meteen maar naar bed gegaan en zaterdag waren we de hele dag in Brussel. Er was wel wifi op de camping, maar ik wilde juist eventjes weg van alles zijn om het perspectief weer een beetje terug te krijgen, dus heb ik mijn iPhone en iPad het hele weekend op vliegtuigmodus gehad: heerlijk! We hebben allebei de nachten echt lekker geslapen, het lopen in de caravan ging goed dankzij mijn laarzen – yay voor stevige schoenen! – en het weer viel, ondanks de regen en de middelmatige temperatuur, eigenlijk best mee. Daarnaast is het tot me doorgedrongen dat ik, zoals ik vrijdag al schreef, eventjes iets rustiger aan moet doen: niet alles tegelijk willen doen, maar gewoon één voor één prioriteiten stellen, leuke dingen doen en vooral goed op mezelf letten. Niet meer tot negen uur nog aan mijn blog werken omdat ik dat zo leuk vind, maar gewoon steevast voor achten op bed liggen omdat ik dat nodig heb, en wat beter mijn tijd verdelen tussen dingen die moeten gebeuren en dingen die ik leuk vind. Ik wil een planning gaan maken in mijn bullet journal zodat ik per week een idee heb van wat ik allemaal wil doen en me daar dan ook aan proberen te houden, dus niet veel meer op mijn lijstje zetten. Volgens mij gaat dat wel lukken!

Wat hebben we nu eigenlijk gedaan in Brussel? We zijn naar het Koninklijk Paleis geweest en hebben daar aan de buitenkant een beetje rondgelopen aangezien de periode waarin je het kunt bezichtigen al voorbij is en we daar ook niet echt tijd voor hadden. Daarna zijn we naar de Grote Markt gegaan, hebben de prachtige oude architectuur bewonderd – en aanschouwd hoe de voorzitter van een EU-organisatie pal voor onze neus voorbijliep! – struinden we door de St. Hubertusgalerijen (heeeel chic!), hebben we in een heel gezellig oud straatje genoten van een echte Vlaamse stoofschotel met frieten, liepen we een beetje rond in de antiekwijk Oude Zavel, bewonderden we Manneken Pis – waar het vooral héél erg druk was! – en bezichtigden we de grote kathedraal waar alle koninklijke huwelijken en uitvaarten zijn. De kerk vond ik niet eens heel erg bijzonder, maar goed, we hebben inmiddels ook al zoveel kerken gezien dat ze al snel op elkaar gaan lijken. Toen het begon te regenen, glipten we naar binnen bij Ladurée om daar te genieten van het prachtige interieur in Versailles-stijl en uiteraard thee en cappuccino met overheerlijke vanillemacarons – zo, zó lekker. Als laatste gingen we nog naar het Jubelpark om de triomfboog te bewonderen die daar is neergezet toen het koninkrijk België vijftig jaar bestond. Conclusie? Brussel is zeker een mooie stad, maar na één dag heb je het ook gewoon wel gezien.

Zondag gingen we nog naar Waterloo: in het stadje zelf was alles dicht, maar we hebben wel een beetje rondgelopen op het ‘’slagveld.’’ Als je dat écht wilt bezichtigen ben je overigens behoorlijk duur uit, dus dat hebben we niet gedaan – aangezien we ook niet op de heuvel met het leeuwenstandbeeld konden komen met de rolstoel – maar het is wel leuk om er te zijn, al kun je je nog maar moeilijk voorstellen dat er destijds zo fel is gevochten. Verder hebben we het gewoon gezellig gehad op de camping, met ditjes en datjes-gesprekjes en dergelijke. Ik las een boek in twee dagen uit en ben heerlijk tot mezelf gekomen! Eenmaal thuis ging ik in bad, keek ik DE aflevering van Grey’s Anatomy (die waarin *dat ene belangrijke hoofdpersonage* doodgaat, tranen met tuiten!), schreef ik dit blogje en kroop daarna lekker in bed om K3 zoekt K3 en Devious Maids te kijken. Heerlijk!

Hoe was jullie week?

You may also like...

3 Comments

 1. Dat ‘moeten’ is soms erg vervelend. Ik probeer net als jij een onderscheid te maken tussen moeten, kunnen en willen maar dan nog zijn er steeds vrij veel zaken die moeten gebeuren en daar heb ik niet altijd de energie voor.

  Toen ik ging verder studeren bleek mijn eerste keuze fysiek te zwaar te zijn. Dat waren hele lange dagen en dan moest ik ook nog heen en weer met de bus. Na één jaar heb ik dat dan ook moeten opgeven, maar gelukkig heb ik toen een avondopleiding in het bibliotheekwezen ontdekt. Doorgaans had ik twee maal per week les (een maandagavond en zaterdagvoormiddag) en telkens een kleine vier uur. Die opleiding heb ik wel kunnen afronden al waren de stages wel erg zwaar.

  Vorige week was erg druk voor me, gelukkig is het deze week een pak rustiger zodat ik hopelijk voldoende kan recupereren.
  zwartraafje onlangs geplaatst…Blogger Vriendenboek #14My Profile

 2. Blijft puzzelen he, wel leuke dingen doen maar ook genoeg rusten. Ik zit er momenteel ook wat mee in de knoop, en had er echt wat aan te lezen hoe jij dat aanpakt. Dankjewel dus, fijne blogpost!
  Isolde onlangs geplaatst…Boekreview; Sterker dan ooit – Brené Brown – ****My Profile

 3. Wat een leuke blog heb je! Heel leuk om op deze manier jouw week te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]