‘Improviseren: instrumentele voordracht bedenken terwijl die op hetzelfde moment ten gehore wordt gebracht.’ Zo luidt de officiële beschrijving in het woordenboek. Voor we vanmorgen de deur uit gingen, had ik dit nog even nagekeken op de computer van pap, terwijl ik zat te wachten op Ava. Die probeerde zich te herinneren waar ze haar fluitkoffer had gelaten. Maar er stond nog een tweede betekenis onder: ‘Improviseren: zonder veel voorbereiding iets zo goed mogelijk doen.’ Die laatste betekenis is helemaal van toepassing op mijn zus en mij. En zeker wat betreft ‘zonder veel voorbereiding’. Ik heb het gevoel dat dit duidelijk te horen is.

Hoe ik bij dit boek kwam

The Look is typisch zo’n boek dat ik jaren geleden heb gelezen en vervolgens terugzette in mijn kast met de gedachte: dit is een re-readwaardig boek. En geloof het of niet, maar de afgelopen jaren is het ook steeds in mijn kast blijven staan, samen met het vervolg The Voice, en had ik steeds het idee om het opnieuw te gaan lezen. Gewoon, fijn voor tussendoor, een vertrouwde favoriet. Maar ja, dat herlezen is toch vaak een beetje eng: is het nog wel steeds een leuk boek, is het niet te lang geleden, past het nog wel bij mij? Maar ach. Als een boek door je hoofd blijft spoken, is dat een teken dat je het moet lezen. En dus deed ik dat.

Waar het over gaat

De zestienjarige Ted heeft altijd in de schaduw van haar zus Ava geleefd: Ava is mooier, slimmer, populairder en overal goed in. Toch is het juist de slungelige, onopvallende Ted die onverwachts gescout wordt door een modellenbureau. Ze doet het af als grap, als iets wat toch niks kan worden. Maar dan blijkt dat ze serieus iets in haar zien, en Teds leven komt op zijn kop te staan als ze in een rollercoaster van werk, kleren en mensen belandt. Als Ava ook nog eens kanker blijkt te hebben, weet Ted helemaal niet meer wat ze met zichzelf aan moet: vindt ze het model zijn wel leuk? Of wil ze het vooral voor haar modebewuste zus doen?

Wat ik ervan vond

Sophia Bennett is een auteur die een redelijk eenvoudig verhaal toch op een bijzondere manier weet neer te zetten. Haar personages zijn niet extreem goed uitgewerkt, maar toch ga je om ze geven. Haar thema’s zijn niet uniek, maar toch blijven ze je bij. Haar plot is redelijk oppervlakkig, maar toch ook onvoorspelbaar en verrassend. Eigenlijk is ze het perfecte voorbeeld van een auteur die het vooral in zich heeft om een mooi verhaal te vertellen, ook zonder uitzonderlijke schrijftechnieken of aanlokkelijke trucjes. En dat vind ik zo mooi, want het maakt The Look tot een boek dat niet per se veel indruk maakt, maar waar je wel aan zult blijven terugdenken. Het is eigenlijk literaire lectuur: ontspannend, maar ook diepgaand.

Contrast

Dankzij Bennetts prettige, luchtige schrijfstijl en de vaart in het verhaal vlieg je door het boek heen. In het begin lijkt het allemaal heel voorspelbaar en een beetje oppervlakkig, maar vanaf het moment dat Ava’s ziekte een rol gaat spelen, krijgt het zóveel meer diepgang dat je meteen meegezogen wordt. Want juist dat contrast is zo boeiend: het is een soort mix tussen America’s Next Top Model en My Sister’s Keeper. Aan de ene kant is er de huiselijke, realistische sfeer van Teds leven, heel gewoon en natuurlijk, en aan de andere kant juist de kleurrijke, explosieve wereld van het modellenleven, vol excentrieke mensen en coole kleren en zware werkdagen. De oppervlakkigheid van dat wereldje en de ernst van Ava’s ziekte zijn allebei heel mooi neergezet en daardoor komt het verhaal echt binnen.

Zussenband

Ava en Ted zijn eigenlijk de enige personages die er in het verhaal echt toe doen en hun band is ook eigenlijk het mooiste om te volgen. Het maakt indruk hoe ze in het begin niet bijzonder close zijn, maar dat wel steeds meer worden: door Ava’s ziekte, maar ook door Teds modellenwerk gaan ze steeds meer delen en ook daar is het contrast weer heel mooi. Het laat zien hoe Ava langzaamaan verandert en toch trouw aan zichzelf blijft, knokt voor haar leven en toch ook breakdowns heeft. Het laat zien hoe verwoestend kanker kan zijn, maar ook welke lichtpuntjes er overblijven. Want juist door wat er met Ava gebeurt wordt Teds band met haar zus sterker en gaat ze beseffen wat ze echt wil in het leven en wat ze waard is – en dat is heel mooi.

Modellenwereld

Wat The Look zo leuk maakt, is dat je een heel eerlijk en sfeervol kijkje krijgt in de modellenwereld. Een wereld waarvan maar weinig mensen – vooral jonge meiden – weten hoe zwaar en hard het eigenlijk is, zo schrijft Bennett in het nawoord. Eén van de redenen dat dit boek je bijblijft, is de manier waarop die wereld is uitgewerkt: je gaat er echt met andere ogen naar kijken. Ik vond het superleuk om te lezen over al Teds belevenissen en hoe ze daarmee haar eigen kracht ontdekt, maar ook hoe onsprookjesachtig het eigenlijk is om model te zijn. Ted is lekker herkenbaar in haar nieuwsgierigheid en modedromen, maar ook in haar scepsis en in de manier waarop ze van zich afbijt. Hoe ze ‘’bijzonder’’ is, maar uiteindelijk vooral op een manier die niet in het modebeeld past. Ze is net als ieder meisje, en dat is fijn om te lezen.

Conclusie

The Look is een fijn geschreven boek vol oprecht aandoenlijke momenten, humor en contrasten die je aan het denken zetten. De manier waarop de zussenband wordt uitgewerkt raakt je, en de combinatie met de eerlijke schets van de modellenwereld geeft een mooie boodschap aan lezers: vertrouw op wie je zelf bent, niet op hoe anderen je zien. Want juist Ted en Ava bewijzen dat je jezelf uiteindelijk het beste kent.

Titel: The Look
Auteur: Sophia Bennett
Vertaald door: Carla Hazewindus
Uitgeverij: The House of Books
Verschenen: mei 2013
Aantal bladzijden: 320
Genre: young adult contemporary
ISBN: 9789044338829
Beschikbaar als: paperback, ebook (Kobo Plus)
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]