8287644857_f83c1e4d62_o

Bron

Ik heb altijd de filosofie gehad ”gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.” Of een andere favoriet, carpe horam: die is vooral van toepassing op dagen dat het niet zo lekker gaat en ik me moet vastklampen aan kleine dingetjes. Het heeft sinds de start van mijn studie ook een tijdje geduurd voor het me is gelukt om een goeie dagindeling te vinden waar ik me in kon vinden: studeren en relaxen blijkt een combinatie die voor mij heel belangrijk is. Inmiddels heb ik ontdekt dat zoiets als een goede of foute manier om gelukkig te zijn niet bestaat: er is geen sleutel tot een rustig én productief leven, de sleutel ben je namelijk zelf. Wat het beste werkt voor jou persoonlijk, dat werkt. Het grappige is dat ik me met mijn dagindeling tegenwoordig veel beter voel nu ik weet welke twee dingen heel belangrijk zijn. Namelijk: rust en georganiseerdheid. Klinkt een beetje dubbel, hè?

Rust

Het is geen wonder dat ik momenteel best wel vaak een energiedip heb: school is zwaar, en als ik dan thuiskom en nog aan het werk moet is dat ook best wel heavy waardoor ik nooit écht goed kan uitrusten. Niet dat ik het er niet dubel en dwars voor over heb, want ik vind het onwijs leuk en heb het heel erg naar mijn zin. Maar ik heb wel ontdekt dat het superbelangrijk is om aan mijn rust te komen en dat vind ik nog wel eens lastig. Want ook als ik geen zin heb om rust te nemen, weet ik dat dat eigenlijk wel gewoon moet, omdat het mijn energievoorraad toch een klein beetje aanvult. Niet alleen is het heel fijn om soms gewoon een middagje op bed te liggen met mijn laptop, ook op tijd gaan slapen en af en toe even wat minder doen hoort erbij. Prioriteiten stellen, keuzes maken – want anders wordt het helemaal niks, heb ik inmiddels wel gemerkt. Maar er is nog iets waar ik me pas onlangs van bewust ben geworden: iets wat heel fijn helpt als ik gewoon even een paar minuutjes voor mezelf nodig heb waarin ik niets doe. Juist in die minuutjes kan ik helemaal tot mezelf komen. Ik noem het de five empty minutes: vijf minuten (soms wat meer of minder) van gedachteloosheid. Momenten waarop ik met iets bezig ben en intussen gewoon mijn gedachten laat gaan, even niet denk aan alles wat ik nog wil doen maar gewoon mijn hoofd leegmaak en me laat meevoeren op waar mijn hoofd aan wil denken. Een nieuwe scène voor een verhaal bijvoorbeeld, of hoe ik die ene schoolopdracht wil aanpakken. Het gaat wel over wat ik wil of moet doen, maar dan wel op een relaxte manier, zonder stress. Momenten waarop ik graag doe alsof er geen tijd bestaat. Een soort meditatie, eigenlijk.

Dit zijn de momenten waarop ik dat doe:

  • Op het toilet: Tja, wat moet je anders doen op het toilet, haha. Ik lees wel eens een paar hoofdstukken, maar vind het ook wel fijn om gewoon even nergens aan te denken en niets te hoeven.
  • Onder de douche: Ik douche wel graag, maar heb er vaak weinig energie voor. Als ik er eenmaal onder sta – of als ik een bad neem – kan ik er wel altijd enorm van genieten en dan vind ik het ook heerlijk om gewoon even alles te laten gaan wat er in mijn hoofd opkomt. Onder de douche realiseer ik het me vaak als ik me goed voel (dan ga ik meestal zingen, hihi) en sowieso knap ik er altijd wel van op, maar het is ook fijn om gewoon even te ontspannen.
  • Tijdens het tanden poetsen: Ik hou niet van tandenpoetsen – wie wel? Maar het ritueeltje ’s ochtends heb ik wel nodig: ik neem altijd e tijd, zorg dat ik bijtijds opsta zodat ik me niet hoef te haasten en ben dan gerust vijf à zeven (soms wel tien) minuten bezig met de tandenborstel, gewoon omdat ik dan verder even niets hoef en me kan verheugen op de dag of na kan denken over wat ik allemaal (niet) ga doen.
  • In de auto: Tegenwoordig lees ik graag in de auto en in de taxi, maar soms heb ik daar gewoon geen zin in en zit ik maar een beetje half te doezelen en half naar buiten te kijken, even reflecteren op van alles of me verheugen op van alles ,gewoon even lekker niks.
  • In bed: Voor het slapengaan ontstaan de meest lumineuze ideeën. Echt waar, tussen slapen en waken in krijg ik maar al te vaak ideeën voor romanscènes of studietaken of een blog, maar het is ook heel fijn om in bed over van alles na te denken – zolang het natuurlijk maar geen piekeren wordt…

22455457_1f978dfccd_o

Bron

Georganiseerd leven: gotta love it

Behalve die gedachteloze momentjes vind ik het ook heel fijn om overdag te werken op georganiseerde manieren. Ik blogde al eerder over mijn moeilijkheden met to-do-lijstjes en planningen, maar toch is het wel superfijn om dit te gebruiken om een productieve dag te krijgen. Maar niet alleen to-do-lijstjes (waarop ook leuke dingen ingepland staan) dragen daaraan bij: ook een soort schema (desnoods in mijn hoofd) van wat ik op welke dag doe en binnen welk tijdvak helpt heel fijn. Momentjes van rust pakken als dat gewoon echt nodig is, op tijd naar bed en ook op tijd slapen en precies bepalen wat ik in de avonduurtjes doe (bloggen, lezen of schrijven) en me daar dan ook op verheugen: dat vind ik heel erg fijn!

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]