Vandaag is mijn laatste dag als Violet Lasting. Zo vroeg in de morgen is het stil in de straten van de Marsh; je hoort alleen de moeizame stappen van een ezel en het gerinkel van glazen flessen als er een melkkar voorbijkomt. Ik gooi mijn lakens van me af en trek mijn badjas over mijn nachthemd aan. De badjas is een afdankertje van mijn moeder, donkerblauw en versleten bij de ellebogen. In het begin was hij me veel te groot, hingen de mouwen tot over mijn vingertoppen en sleepte de zoom over de grond. De afgelopen paar jaar ben ik erin gegroeid… hij past me nu zoals hij haar paste. Ik ben er dol op. Het is een van de weinige voorwerpen die ik heb meegenomen naar Southgate. Ik had geluk dat ik zo veel mocht meenemen. De andere drie houderijen zijn strenger wat persoonlijke bezittingen betreft; in Northgate mag je helemaal niets hebben.

Hoe ik bij dit boek kwam

Van alle boeken die de nieuwe en frisse uitgeverij Young & Awesome aankondigde te zullen uitbrengen, was ik misschien wel het meest benieuwd naar The Jewel. Het was internationaal razend populair, werd vergeleken met The Selection en Divergent en er werd reikhalzend uitgekeken naar de vervolgdelen. En het leek me ook echt een fantastisch verhaal: glitter en glamour, maar met een absolute schaduwzijde, intriges, schimmige spelletjes… ja, dat leek me wel wat.

Waar het over gaat

De zeventienjarige Violet Lasting is opgegroeid in een wereld waarin jonge meisjes aan adellijke families worden verkocht als draagmoeders, zodat de adel niet uitsterft. Violet zelf staat op het punt om aan de Veiling mee te doen: haar opleiding tot beschaafde jongedame is afgerond en ze zal binnen een paar dagen haar identiteit opgeven. Maar Violet is opstandig: ze wil geen babymachine worden en in oppervlakkige luxe leven als dat betekent dat ze haar naam niet eens mag houden. Haar protest wordt alleen maar sterker als ze erachter komt wat er allemaal gebeurt in de weelderige wereld van de adellijke Jewel…

Wat ik ervan vond

Wauw. Wat een enorme mindblow was dit boek! Ik heb zó veel bewondering voor Amy Ewing, want ze heeft een ongelooflijk talent voor world building. De wereld van dit boek is zo onwijs complex en intrigerend dat er heel veel fout had kunnen gaan, dat er heel veel kansen onbenut en dingen onverklaard hadden kunnen blijven… maar ze heeft het allemaal echt supergoed uitgewerkt. Haar schrijfstijl is net zo schitterend als de cover en ze weet een sfeer te schetsen die tegelijkertijd fascinerend en onheilspellend is, met details die alles ontzettend levendig maken en waardoor je hongerig wordt naar méér, méér, méér. Het lijkt net een macaber sprookje, of een heel donker stukje geschiedenis… ik heb nog nooit steampunk gelezen, maar dat woord kwam wel heel erg bij me op. Marie Antoinette meets Victoriaans Engeland meets magische krachten.

Druppeling

De schrijfstijl van Ewing zorgt ervoor dat je met heel veel vaart wordt meegezogen in het verhaal. In het begin is het een beetje té veel vaart en zijn sommige dingen wat verwarrend of een beetje out of the blue. Maar dan volgt er een druppeling van informatie, van heftige indrukken over de wereld, en die dosering zorgt ervoor dat je precies genoeg te weten komt om geboeid én gefascineerd te blijven. Het zorgt ervoor dat The Jewel echt zo’n boek is dat je het liefste meerdere keren voor het eerst zou willen lezen omdat de leeservaring en de indrukken zo gaaf zijn.

Personages

Maar er is nog meer! Ewing is er ook nog eens in geslaagd om personages neer te zetten om wie je al heel snel gaat geven omdat ze zo uniek en toch zo kwetsbaar en menselijk zijn. Het perspectief van Violet is soms een beetje vlak, veel figuranten onthoud je niet echt en de romance in het verhaal komt niet helemaal mooi uit de verf, maar daar staat tegenover dat elk personage iets boeiends heeft. Raven, die zo hard vecht maar niet altijd kan winnen, hofdame Lucien met zijn bijzondere agenda, de hertogin die Violet koopt en van het ene naar het andere uiterste gaat, de Electrix met haar ijzingwekkende façade, gezelschapsjongen Aiden die meer hart heeft dan zou moeten… het zijn eigenlijk allemaal pionnen in een schaakspel maar ze hebben elk zo’n eigen persoonlijkheid dat het ook een beetje hun verhaal wordt.

Raadsels

The Jewel is een boek dat in heel veel raadsels gehuld is. Het verhaal is als een soort nevel die soms een beetje optrekt als je weer wat te weten komt en dan weer dichter wordt als er nieuwe intriges en mysteries bij komen, en dat is heerlijk om over te lezen. Het verhaal is absoluut niet voorspelbaar en er waren momenten dat ik echt met ingehouden adem zat te lezen en me totaal niet meer bewust was van de wereld om me heen. Er blijft een hoop verborgen over de wereld, vragen die hopelijk in de vervolgdelen worden beantwoord. Want hoe zit het met die Augurieën, met de surrogaten, met de gezelschapsjongens en de adellijke Huizen?

Schokkend

Ewings fantasie kent geen grenzen en dat leidt ertoe dat ze de lezer met de thema’s in The Jewel behoorlijk aan het denken zet. Over vrouwen, hoe sterk en vernietigend ze eigenlijk kunnen zijn, over de kracht en keerzijde van kinderen krijgen, maar ook over rangverschillen en identiteit, over moed en onderschikking. Het is schokkend hoe alles in elkaar blijkt te zitten, huiveringwekkend wat er in deze wereld gebeurt en wat voor impact dat heeft. Maar het zorgt ook voor een geweldig goed verhaal. Een verhaal dat zich zeker kan meten met series als De Selectie en The Chemical Garden: sterke vrouwelijke hoofdfiguren, sterke onderlinge relaties en nog veel sterkere thema’s.

Conclusie

The Jewel is een spectaculair verhaal met ijzersterke worldbuilding, een spetterende schrijfstijl en bijzondere personages. Op wat kleine onvolkomenheden na is dit het perfecte leesvoer voor fans van dystopische verhalen: spannend tot de laatste wrede plottwist en sfeervol vanaf de eerste alinea. Een intens intrigerende leeservaring, op naar deel twee en drie!

Titel: The Jewel
Auteur: Amy Ewing
Serie: The Lone City #1
Vertaald door: Ans van der Graaff
Uitgeverij: Young & Awesome
Verschenen: oktober 2016
Aantal bladzijden: 352
Genre: young adult dystopisch
Beschikbaar als: paperback, ebook
ISBN: 9789025870393
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

Uitgeverij Young & Awesome, bedankt voor het recensie-exemplaar!

Vandaag is mijn laatste dag als Violet Lasting. Zo vroeg in de morgen is het stil in de straten van de Marsh; je hoort alleen de moeizame stappen van een ezel en het gerinkel van glazen flessen als er een melkkar voorbijkomt. Ik gooi mijn lakens van me af en trek mijn badjas over mijn nachthemd aan. De badjas is een afdankertje van mijn moeder, donkerblauw en versleten bij de ellebogen. In het begin was hij me veel te groot, hingen de mouwen tot over mijn vingertoppen en sleepte de zoom over de grond. De afgelopen paar jaar ben ik erin gegroeid… hij past me nu zoals hij haar paste. Ik ben er dol op. Het is een van de weinige voorwerpen die ik heb meegenomen naar Southgate. Ik had geluk dat ik zo veel mocht meenemen. De andere drie houderijen zijn strenger wat persoonlijke bezittingen betreft; in Northgate mag je helemaal niets hebben. (meer…)

You may also like...

1 Comment

  1. Jaaa, ik vond The Jewel ook zo tof! Ik krijg nu weer helemaal zin om het boek te gaan herlezen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]