Hebben jullie wel eens van het begrip visualisatie gehoord? Het klinkt misschien een beetje zweverig en dat is het ergens ook wel, want je moet er een beetje in geloven. Het heeft te maken met de wet van aantrekkingskracht: dat waar je op gefocust bent, trek je naar je toe en zo ‘’kun’’ je invloed uitoefenen op wat er in je leven gebeurt. Door je bijvoorbeeld open te stellen voor nieuwe kansen en regelmatig te fantaseren over je toekomst en je voor te stellen hoe dat plaatje eruit moet komen te zien, kun je jezelf wat extra motivatie inpeperen én verbeter je je perspectief op hoe jouw toekomst eruitziet. En visualisatie is ook echt leuk! Zeker met deze Future Me-tag die ik vond op de blog How You Doing.

Laat de kaders los

De tag bestaat uit een zevental vragen over hoe je je toekomst voor je ziet en hoe je in het hier en nu bezig bent met het straks en later. Heel erg leuk natuurlijk, maar je kunt het ook breder aanpakken en er lekker op los brainstormen zonder kaders. Waar wil je later wonen? Hoe wil je dat je day job eruitziet? Wil je misschien een eigen onderneming hebben die goed loopt en waarmee je mooie dingen kunt creëren of anderen kunt inspireren? Wil je de wereld over reizen en zo ja, hoe dan: met de auto, backpackend en wandelend, met het vliegtuig, op de fiets, met een campertje? Welke mensen wil jij om je heen hebben? Met welke hobby’s en passieprojecten die niet mogen ontbreken? Wil je kinderen? Trouwen?  Probeer niet in beperkingen te denken, maar stel je voor wat je wilt. Alles mag!

Mijn toekomstplaatje

Ik zie mezelf over een aantal jaartjes wel in een mooi appartement in het centrum van Rotterdam wonen. Niet te groot, maar liefst wel met een leuk balkonnetje of een binnentuin, een slaap- en badkamer, een gezellige woonkamer en keuken en misschien een extra werkkamertje annex bibliotheek. Veel pasteltinten en millenial pink, lekker veel snuisterijtjes en quoteposters en foto’s en vlinderschilderijtjes, en natuurlijk veel boekenkasten. Op gezette tijden komt er zorghulp en verder red ik het best wel zelfstandig. Een paar keer per week ga ik naar een school om een dagdeel met leerlingen te werken: bijles, huiswerkbegeleiding, studiecoaching, dyslexie- en leeshulp, mentoraat, persoonlijke begeleiding en co-teaching. De rest van de week ben ik thuis: één dag in de week werk ik aan het ontwikkelen van lesmethodes of schrijf ik opiniestukken over onderwijs, één dag in de week blog ik en de andere dagen schrijf ik aan mijn romans.

Mooi plaatje

Een paar keer per jaar ga ik op reis: soms met mijn familie, soms met zorgbegeleiding. Ik volg cursussen op het gebied van koken, schilderen en schrijven en ga er veel op uit, in mijn eentje maar ook met vriendinnen. Sprongetje in de toekomst en ik zie mezelf met een leuke man die bij me intrekt en met wie ik een fijne relatie heb; hij zorgt voor me en is degene met wie ik meer reis, soms zelfs drie maanden lang en dan elke week in een andere stad. In de boekenkast in de woonkamer staat één plank gevuld met mijn historische- en feelgoodromans. Ik ben een eigen onderneming gestart op het gebied van blog- en schrijfcoaching, onderwijsbegeleiding en persoonlijke groei. Oh, en laten we niet vergeten dat ik ook absoluut een stuk of drie katten wil en misschien een lieve golden retriever-hulphond! Best een fijn plaatje zo, toch?

Vragen van de tag

De Future Me-tag gaat vooral over de korte termijn: waar sta je nu en welke stapjes kun je nú zetten zodat je morgen en overmorgen en volgende week en volgende maand en volgend jaar en volgend decennium óók gaat rocken? Dat is echt leuk om over na te denken, en het geeft je ook een goed inzicht in wat je nu eigenlijk al bereikt hebt en waar je nu trots op kunt zijn. Let’s take a look!

Dit ding kan ik vandaag doen zodat ik morgen vrolijk wakker word:

Ik denk dat als je je vandaag goed voelt, de kans groot is dat je je morgen óók goed zult voelen. Dat merk ik best vaak: vandaag is het bijvoorbeeld vrijdag en ik zit in een heel fijne flow met het schrijven van artikelen, waardoor ik weet dat ik aan het eind van vandaag al best veel artikelen ingepland ga hebben voor volgende week. Dat geeft me een fijn gevoel dat ik morgen ook nog zal hebben, maar het betekent ook dat ik morgen met ándere dingen aan de slag kan gaan, zoals schrijven aan mijn roman, en daar word ik ook heel blij van! Eigenlijk zet ik vandaag de toon voor morgen en als ik morgen met die gedachte wakker word, is dat een mooie start van de dag.

Als ik een week helemaal vrij zou hebben om aan een droom te werken, dan zou ik:

Schrijven! Dat heb ik echt weer helemaal ontdekt en ik vind het heerlijk om bezig te zijn met het uitwerken van ideeën voor mijn nieuwste roman, met het verzamelen van inspiratie en met schrijven over het schrijven. Als ik een week helemaal vrij zou hebben, zou ik de helft van de week werken aan het perfectioneren van de personageschetsen en plotschema’s en de andere helft van de week echt scènes schrijven. Lijkt me heerlijk! Maar gelukkig maak ik nu ook regelmatig tijd voor het schrijven, en dat dat niet zo heel regelmatig is maakt het ook afwisselend!

Dit wordt mijn favoriete herinnering van 2017:

Oef. We moeten nog anderhalve maand en in die tijd kan nog een hoop gebeuren! Er staan nog aardig wat leuke dingen op de planning voor de rest van het jaar, maar daar staat tegenover dat ik ook al op een hoop leuke dingen kan terugkijken. Of ik al één favoriete herinnering kan kiezen, weet ik niet, maar het dagje Efteling met de familie – mijn eerste keer in een achtbaan! – en het bezoek aan het Anne Frank Huis staan allebei wel erg hoog op de lijst van bijzondere dagen.

Dit doel heb ik over een jaar bereikt:

Dat vind ik een moeilijke, want dit jaar heeft wel bewezen dat je nooit weet hoe dingen gaan lopen. Ik zou willen zeggen dat ik over een jaar het doel ‘’afstuderen’’ bereikt heb, maar ik weet nog niet of dat qua tijd precies zo gaat uitkomen: het kan heel goed zijn dat ik dan nog bezig ben met de laatste scriptieloodjes. Ik wil ook niet zeggen dat ik over een jaar de roman waar ik nu aan werk af heb, want dat vind ik een te ambitieus doel… maar ik kan wel zeggen dat ik over een jaar in ieder geval bezig ben met afstuderen en dat het voltooien van dat doel dan heel dichtbij is!

Zo ziet mijn normale leefomgeving er over tien jaar uit:

Ik denk dat ik deze vraag aardig beantwoord heb in het toekomstplaatje hierboven: een leuk appartement of misschien wel een huis, samen met een fijn persoon om mijn leven mee te delen: een carrière die deels ligt in het onderwijs en deels in het schrijven en veel reizen.

Deze ervaring was mijn favoriete item op mijn bucketlist:

Hiervoor kan ik absoluut verwijzen naar mijn antwoord op de vraag over mijn favoriete herinnering van 2017: het bezoek aan het Anne Frank Huis en voor het eerst in de achtbaan!

Mensen denken zo aan mij terug:

Wauw, dat is een diepzinnige vraag. Ik denk dat ze aan me terugdenken als een heel levenslustig en inspirerend iemand, die zich niet uit het veld laat slaan door tegenslagen en beperkingen, maar er gewoon aan werkt om haar doelen te bereiken en haar dromen te laten uitkomen. Zo zie ik mezelf ook graag, dus ik denk dat dat wel aardig klopt, hihi.

Hoe ziet jouw ideale toekomstplaatje eruit?

You may also like...

6 Comments

 1. Eigenlijk ben ik helemaal niet zo van de tags, maar deze vind ik wel heel erg leuk. Zo leuk, dat ik ‘m zelf misschien ook wel binnenkort ga uitwerken. 😉

  En wat een mooi toekomstbeeld heb je voor jezelf geschetst!
  Voor mezelf heb ik niet zoveel meer te wensen. Ben al wat ouder en daardoor heb ik al wat dingetjes af kunnen strepen. Ik woon erg fijn in mijn huis met man + kids en inmiddels heb ik in mijn werk ook weer mijn draai gevonden. Het enige wat ik nog wel zou willen toevoegen, is het dansen meer een plek geven.
  Jacqueline onlangs geplaatst…Een inspiratievol weekend: het vervolgMy Profile

  1. Wat fijn dat je een plaatje hebt waar je tevreden mee bent! Mooi ook dat het in je werk ook weer wat beter gaat 🙂

 2. Wat een leuke tag! Ik vind het stukje visualisatie in het begin ook erg mooi geschreven. Droomde er helemaal bij weg en zie je al helemaal zitten met je lieve man, katten hond en eigen boek in je hand.
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Lezen | Kolja – Arthur JapinMy Profile

  1. Haha ahh wat leuk dat je dat zegt! Fingers crossed dat het waarheid wordt <3

 3. Oh wauw, hele toffe tag en ook zo mooi en oprecht ingevuld. Ik hou ervan<3
  Mijn toekomstplaatje? Ik denk dat ik al aardig op weg ben…

  1. Ja mooi hè! En ook juist mooi om te beseffen dat het eigenlijk al wel goed zit met dat plaatje 🙂 dan doe je iets heel goed lijkt me!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]