Ik ben al zolang als ik me kan herinneren een boekenwurm. Vroeger las ik zo ongeveer alles wat los en vast zat, nu heb ik echt voorkeuren voor bepaalde genres: historische romans en Young Adults. Vroeger las ik zo ongeveer overal, nu lees ik het liefste in bed. Vroeger deed ik graag lang over een boek, nu wil ik het liefst een boek zo snel mogelijk uit hebben – tenzij het echt heel erg goed is – zodat ik naar de volgende kon. Vroeger las ik gewoon alleen maar fysieke/papieren boeken (want er was niets anders, haha) en nu… lees ik het liefste digitale boeken. Of eigenlijk alleen nog maar digitale boeken. Terwijl ik twee grote boekenkasten vol papieren boeken heb staan en mezelf telkens voorneem dat ik weer eens een fysieke editie ga lezen, grijp ik toch steeds weer naar de iPad met die fijne digitale boeken. Sinds de mogelijkheid van het digitale lezen is er een ware oorlog ontstaan tussen de papieren boeken en het digitale leesvoer en helaas neem ik eraan deel, net als alle lezers. Ik vind dat het maar eens tijd wordt dat we die battle gaan beslissen.

Grapje. Het zou oneerlijk zijn als één persoon – in dit geval ik dus – het einde van een oorlog zou beslissen die er niet eens echt is. Iedereen moet lezen op de manier die hij of zij prettig vindt, daar heeft niemand anders iets over te zeggen. Maar het is wel zo dat steeds meer mensen overstappen op digitaal lezen, steeds meer mensen kopen een eReader in plaats van een boekenkast en steeds meer boekhandels gaan failliet doordat iedereen digitale boeken – dus online – koopt. Om heel eerlijk te zijn vind ik dat wel erg zonde, dat het een strijd lijkt te zin die langzaam maar zeker beslist wordt en dat dat geheel ten koste lijkt te gaan van een stuk cultuur waar ik grote waarde aan hecht. Maar hoe komt het nou dat digitaal lezen zoveel populairder is dan fysiek lezen? Wat een stomme naam is dat eigenlijk, fysiek lezen. Van een eReader of computer of tablet lezen is toch ook fysiek? We bedoelen hier uiteraard de papieren boeken, maar het klinkt zo cru… misschien moeten we levende boeken gaan zeggen? Boeken van papier hebben namelijk een geur, je kunt ze aanraken en ermee spelen, je kunt de cover fatsoenlijk bewonderen…

Wacht. We zijn ineens al bezig met het beschouwen van de voor- en nadelen van digitale versus levende boeken. Even opnieuw. Eens kijken wie er nou eigenlijk zou moeten winnen als ik het voor het zeggen had, als dit een wedstrijd was. Daar gaan we.

foto11

Levende boeken…

 • Ze leven. Duh. Ze hebben een geur, je kunt de cover bewonderen, het omdraaien om de flaptekst te lezen, je kunt de bladzijden lekker door je vingers laten gaan, de bladzijden aanraken tijdens het lezen en je kunt het hart van het boek in je handen houden.
 • Staan mooi in de boekenkast. Ik kijk er graag naar, al die ruggen met titels…
 • Kun je gemakkelijk vragen als cadeau. Ik heb het jarenlang gedaan, voor elke gelegenheid – Sint, verjaardagen, diploma’s… – zei ik een boek als mensen me vroegen wat ik wilde hebben.
 • Kun je gemakkelijk verzamelen. Denk aan de fijne sfeer op boekenbeurzen en boekenfestijnen, met al die boekenwurmen onderling en al die verschillende soorten boeken met al hun zieltjes…
 • Staan mooi in je handen. Iemand die leest, ziet er interessant uit. Bovendien kun je heel simpel met een boek duidelijk maken dat je niet gestoord wilt worden.
 • Worden verstrekt in bibliotheken en boekhandels. Wat houd ik van plekken waar boeken zijn… ik ga al kwijlen van een plaatje van een mooie bibliotheek of boekhandel, kun je nagaan hoe ik me voel als ik er ben, de sfeer, de liefde…

Tussenstand: Levende boeken – Digitale boeken: 6-0.

Digitale boeken…

 • Kun je in hele grote hoeveelheden meenemen. Als ik ergens naartoe ga – naar colege bijvoorbeeld – en ik neem mijn iPad mee, heb ik een stuk of 60 boeken gewoon op zak, niet zwaarder dan zeshonderd gram. Kun je nagaan hoe supermakkelijk dat is wanneer je met het vliegtuig op vakantie gaat en anders een complete extra koffer mee zou moeten sjouwen… Waar ik ook ben, met mijn iPad bij me kan ik elk boek lezen waar ik maar zin in heb.
 • Kun je gemakkelijk vasthouden. Hoe dik het boek ook is, je houdt altijd hetzelfde gewicht vast. Geen gedoe meer met kiezen tussen paperback of hardcover qua gewicht, want een digitaal boek is altijd comfortabel in de hand.
 • Kun je zo groot of zo klein lezen als je zelf wilt. Dit is voor mijn slechtziendheid en supergroot voordeel: het lettertype van een digitaal boek kan tot heel erg groot worden gezet – of juist klein – waardoor het supermakkelijk te lezen is.
 • Kun je ook lezen als er geen goed licht is. Doordat je op een elektronisch apparaat leest, geeft het boek zelf al licht en vaak kun je het ook nog in de nachtstand zetten, zodat je het wit op zwart krijgt in plaats van zwart op wit. Geen gedoe met nachtlampjes dus!
 • Kun je in kliederen zoveel je wilt. Ik vind het vreselijk als mensen aantekeningen zitten te maken in hun boek, want ik wil helemaal niet weten wat de lezer denkt – ik wil zelf denken. Met digitale boeken kun je zoveel aantekeningen en markeringen maken als je zelf wilt, zonder dat je er tijdens het lezen last van hebt, want wat je verandert komt in een apart deel van het boek te staan.
 • Kun je gemakkelijk in zoeken. Niet alleen kun je exact zien op welke bladzijde je bent en hoeveel je nog te gaan hebt, ook kun je heel gemakkelijk naar een ander hoofdstuk of een andere pagina, met de zoekfunctie kun je een bepaald fragment opzoeken én je kunt een woord laten definiëren.
 • Kun je meteen downloaden en lezen. Als je online een boek bestelt, moet je vaak idioot lang wachten voor het er eindelijk is: twee tot drie dagen als je geluk hebt, als je pech hebt twee tot drie weken. Koop je een digitaal boek, dan kun je meteen downloaden en beginnen met lezen!

Eindstand: Levende boeken – Digitale boeken: 6-7.

Oké. Conclusie? Ik blijf lekker digitale boeken lezen, met af en toe een levend boek tussendoor – gewoon voor de sfeer. Dat ik regelmatig de digitale versie koop van een boek dat ik ook in levende vorm heb, laten we dan maar even buiten beschouwing. Een mens moet wat te kiezen hebben, toch?

You may also like...

1 Comment

 1. Bij mij wint het echte boek nog altijd van het digitale… Ik vind dat toch.. Magischer. Denk ik. Bij een epubje heb ik toch altijd het ‘het is maar een bestandje’-idee. Zo zonde. Maar ik ben ook gewoon heel erg verliefd op mijn boekenkast.
  Ik heb heus wel een ereader hoor! Een sony, want ik kan echt niet lezen op een scherm als de iPad, dan krijg ik vrij snel last van migraine. Inkprint (heet dat zo?) vind ik wel een fijne uitvinding, maar pas had ik een ebook waar de letters heel licht van waren en ik de letters ook niet groter van kon maken. Zuuuuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]