Het is alweer 5 maart, de tweede maand van 2013 ligt achter ons. Wat gaat de tijd snel! Ineens heb ik nog maar een week of vijf, zes de tijd om alles voor school af te ronden en te beginnen met examenvoorbereidingen. Gelukkig ben ik eindelijk weer zo goed als beter – alleen mijn buik heeft er nog niet veel zin in – en kan ik dus weer lekker knallen. Op school moet ik vooral tentamens maken en opdrachten inleveren, thuis kan ik niet veel meer doen. Wat ook maar goed is, want als ik na een ochtend school thuiskom, heb ik écht rust nodig! Toch ben ik nu ook weer lekker in de mood om te bloggen, dus ik ga weer eens wat vaker mijn gezicht laten zien hier. Vandaag een overzichtje van de boeken die ik in de maand februari heb gelezen!

(Vinden jullie dit plaatje trouwens niet geweldig Er staat op Carpe Lirum, een variant op Carpe Diem: pluk het boek! Oftewel, geniet van het lezen <3 Mijn nieuwe motto, want ik ben een levensgenieter én dol op boeken!)

1. De Voorlezer – Bernhard Schlink. Een boek dat ik las voor Duits. Ergens vorig jaar zag ik al de prachtige film met Kate Winslet en Ralph Fiennes in de hoofdrollen, waardoor ik helaas al wist hoe de plot zou verlopen en eindigen. Toch heeft dat het plezier van het lezen niet verminderd, want het is een erg mooi boek! De schrijfstijl is rustig en interessant, maar ook filosofisch en diepzinnig en enigszins langdradig. De personages zijn fascinerend, maar hadden beter uitgewerkt mogen worden. En de verhaallijn is natuurlijk supermooi, alleen al vanwege het epische concept van de liefde tussen een puberjongen en een oudere vrouw. Zeker de moeite waard, de 191 pagina’s heb je zo uit. Al hadden het er van mij wel 200 meer mogen zijn!

2. Jugend ohne Gott – Ödön von Horvath. Ook dit boek las ik voor Duits, in het Duits. Normaal hou ik helemaal niet van lezen in het Duits, omdat ik het geen mooie taal vind. Dit boekje heb ik echter digitaal kunnen vinden vanwege het feit dat de auteursrechten al vervallen waren. In 44 hoofdstukken beschrijft de auteur de lotgevallen van een leraar, vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Zijn leerlingen zijn vrij stereotiepe personages die je als lezer ook niet echt leert kennen. De gedachtegangen van de leraar als hoofdpersoon – wier naam overigens niet wordt genoemd, heel gek – zijn wel mooi beschreven en het boekje was gemakkelijk leesbaar. Misschien dat ik het nog een keer in het Nederlands lees, maar ik was er niet weg van. Het verhaal vond ik een beetje raar en luguber en alles kwam me een beetje rommelig en van de hak op de tak voor.

3. Het groene vuur – Eva Raaff. Dit is een Lijster die al een jaar of zes geleden is verschenen en die ik besloot te lezen omdat het fantasy-gerelateerde verhaal me wel aansprak. Het gaat, zoals veel fantasyverhalen, over een doodnormale jongen die de uitverkorene blijkt te zijn in een dramatische strijd tussen goed en kwaad. Vrij clichématige plot en ook nogal stereotiepe personages. Het verhaal bezat niet echt diepte en las lekker door, maar bevredigde me niet echt. Waarschijnlijk ben ik er toch te oud voor.

4. Jehanne – Simone van der Vlugt. Ook een Lijster, ditmaal eentje waar ik met een beter gevoel aan begon omdat het van één van mijn favoriete schrijfsters is en gaat over een vrouw die ik altijd al erg interessant heb gevonden. Dit boek heeft grote indruk op me gemaakt: ik wist dat Simone van der Vlugt goed overweg kon met geschiedenis, maar ze heeft me weer helemaal tevreden gemaakt. Het verhaal gaat over Jeanne d’Arc (Jehanne, zoals ze door haar familie werd genoemd) en hoe zij haar grote bijdrage leverde aan de vijftiende-eeuwse Honderdjarige Oorlog. Het boek leest heerlijk vlot door en het verhaal is goed begrijpelijk voor iemand die niet zo bekend is met Jeanne. De personages zijn echt interessant en herkenbaar en de verhaallijn is mooi uitgediept en interessant beschreven. Het enige puntje van kritiek is dat ik wel wat meer uitwerking van Jehanne zelf had willen zien, in plaats van slechts haar persoonlijkheid als de Maagd.

You may also like...

3 Comments

  1. Ik doe het je niet na een boek in het Duits lezen. Ik spreek het voor geen meter.

  2. Ik heb ooit ook Jehanne gelezen voor school, was er erg van onder de indruk.

  3. Leuk zo’n overzicht 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]