Taylor Swift, afkomstig uit een rustige familieboerderij handelend in kerstbomen, verhuisde op haar zestiende met haar ouders naar Nashville en brak daar door als countryzangeres met liedjes over herkenbare tienerperikelen, gebroken harten en relaties. Na haar albums Taylor Swift, Fearless en Speak Now is afgelopen maandag in de VS haar vierde album verschenen: Red. Vanaf vandaag ook in de Nederlandse schappen en op iTunes beschikbaar. Een album waarmee Taylor grote risico’s heeft genomen en haar imago eens flink heeft bijgeschaafd, niet alleen door permanent har schattige krullen voor stoer steil haar met pony te gaan, maar ook door niet meer alleen country te zingen.Pop, rock ’n roll en zelfs een beetje rap maken deel uit van dit nieuwe album.

20121026-172607.jpg

Zoals Taylor zelf zegt, kun je als artiest twee dingen doen: gedurende je hele carrière bij hetzelfde imago, dezelfde stijl blijven, of op een bepaald punt een radicale nieuwe weg inslaan. Dat is wat zij gedaan heeft, maar wel mondjesmaat: de countrysound klinkt in een aantal nummers, zoals Begin Again – over dat spannende sfeertje als je vlak na een break-up iets opbouwt met een nieuwe jongen – en het schattige Stay, Stay, Stay (over de moeite die je wilt doen in een relatie als het echt goed voelt) nog steeds goed door. Het zal flink wennen zijn voor de fans, want bij nummers as We Are Never Ever Getting Back Together en Red klinkt toch duidelijk een nieuwe Taylor door, eentje die het tijd vindt om op haar strepen te gaan staan en wat brutaler te worden. Ze is haar schattige onschuld beu, en dat is ook best begrijpelijk: zeg nou zelf, met een romantisch verleden van half mannelijk Hollywood ben je toch ook niet helemaal onschuldig?

In de weken voor de officiële release van het album Red konden fans wekelijks al even proeven van de nieuwe nummers door het wekelijks verschijnen van een single. Zowel de oud3e als de nieuwe Swift-stijl wordt daarin duidelijk en dat smaakte naar meer. Nu, na de release, zijn er nog maar weinig negatieve recensies geweest – behalve dan reacties van fans die Taylors nieuwe sound maar niks vinden – en dat is vooral te wijten aan het mengelmoesje van stijlen, waar wel voor ieder wat wils bijzit. Ook schattige liedjes zijn er nog volop, zoals State of Grace – over twee uitstekend matchende sterrenbeelden – Starlight, over de grootouders van Taylors meest recente vriendje Connor Kennedy en het vrolijke 22.

20121026-180430.jpg

Mijn persoonlijke mening? Net als waarschijnlijk veel anderen moest ik eerst wel behoorlijk wennen aan haar nieuwe imago, maar nu ben ik er helemaal verliefd op met uitzondering van een aantal nummers, vooral de duetten Everything has Changed en The Last Time: naar mijn mening doet Taylors stem het het beste in haar eentje en verliest ze haar magie als ze met anderen zingt.
Mijn top 5 van nummers:
1. Begin Again
2. Red
3. Starlight
4. Stay, Stay, Stay
5. I Knew You Were Trouble

Oh, en hier ook nog even de twee videoclips van het album: die van WANEGBT vind ik niet zo geweldig, vooral de bandleden in dierenkostuums. Maar die van Begin Again… daar ben ik verliefd op. Tja, als Parijs erin voorkomt…
En dan nog iets: het album Speak Now is nog wel mijn favoriet. Gewoon omdat ik de nummers daarvan beter ken en die beter bij mij passen, maar Red vind ik ook echt super.

You may also like...

2 Comments

  1. Dat wist ik niet! :O *gaat meteen kijken* Ik hartje Taylor, vind ’t zulke lekkere nummers om te luisteren… 😀

  2. Ik moet ze nog luisteren, toch maar eens doen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]