Emmy van Zon en Maan tagde mij voor de Reading Problems Tag en omdat ik dit een hele leuke tag vind die ik al regelmatig ben tegengekomen op mijn favoriete boekenblogs, heb ik hem voor jullie ingevuld. Over oneindige nog te lezen-stapels, omslagen die van elkaar verschillen en meer!

 1. Je hebt 20.000 boeken op je TBR: hoe beslis je wat je gaat lezen?

Meestal gewoon waar ik zin in heb! Er zijn bloggers die per maand een lijst maken van de boeken die ze willen lezen en dit heb ik ook een tijdje gedaan, maar ik merkte dat ik dan soms aan boeken begon waar ik helemaal niet voor in de stemming was. Meestal is er een boek of een groepje boeken waar ik heel erg naar neig, dus dan maak ik daar een keuze in. Voor Boektober heb ik wel een lijst gemaakt omdat ik geen boeken wil lezen die te dik zijn, want dan krijg ik ze niet in de benodigde tijd uit. Maar echt, ik kies eigenlijk altijd het boek waar ik gewoon het meeste zin in heb: soms is dat een boek dat ik net heb gekocht, soms staat het al heel lang in mijn kast.

 1. Je bent halverwege een boek en je vindt het echt niks. Wat doe je?

Als ik een boek niks vind, kom ik meestal niet tot halverwege. Ik heb een periode gehad dat ik echt met alle geweld elk boek dat ik begon te lezen uit wilde krijgen, maar zo denk ik er niet meer over: ik wil echt kunnen genieten van het lezen en als dat niet gebeurt, dan stop ik ermee. Meestal zijn vijftig bladzijden genoeg om te bepalen of ik wel of niet verder wil lezen en het is wel zo dat een meh-boek meestal nog genoeg pluspunten heeft om het uit te lezen. Ik vind het vaak ook zonde van de tijd om te stoppen als je al heel ver bent, dus vandaar dat ik dan liever eerder stop. Soms probeer ik het dan gewoon later nog eens.

 1. Het einde van het jaar nadert en je loopt enorm achter met je reading challenge. Probeer je het nog in te halen?

Ik heb meestal twee keer in het jaar een periode dat ik achterloop met mijn challenge: rond het voorjaar en het najaar, want dat zijn de periodes dat ik het met school en stage het drukste heb. Maar die worden gevolgd door periodes waarin ik heel veel kan lezen, namelijk de zomer- en kerstvakantie, dus meestal haal ik mijn achterstand dan gewoon in. Ik probeer het meestal wel in te halen door bijvoorbeeld dunne boeken te lezen, maar verder lees ik gewoon op mijn eigen tempo en zie ik wel hoe het gaat… ik wil mijn leesgedrag niet forceren.

 1. De omslagen van een serie die je geweldig vindt, matchen niet. Hoe ga je hiermee om?

Vind ik stom. Maar er zit meestal nogal wat tijd tussen de momenten dat ik delen van een serie koop, en tegenwoordig worden veel boeken met twee verschillende omslagen uitgebracht… dus dan probeer ik het omslag waar ik ben begonnen, vast te houden. Lukt niet altijd, maar ik vind het wel het mooiste als alles klopt in mijn kast. Daarom ben ik nu ook mijn Potter-paperbacks aan het verruilen voor hardcovers en wil ik binnenkort de hele Selectie-serie kopen in dezelfde uitvoering. Met digitale boeken maakt me dit trouwens weinig uit, dan zie ik het omslag maar heel weinig.

 1. Iedereen is compleet dol op een boek en jij vindt het niks. Wat doe je?

Sowieso gewoon eerlijk zijn, want het past totaal niet bij mij om te liegen over wat ik van een boek vind of iets dergelijks. Daarnaast vertel ik mezelf met dit soort dingen altijd dat ik niet zulke hoge verwachtingen moet hebben, maar ja… daar hou ik me nooit aan.

 1. Je leest publiekelijk een boek en je moet bijna huilen. Hoe ga je ermee om?

Ik huil niet snel bij boeken, want op de een of andere manier kan ik mezelf er altijd aan herinneren dat het fictie is. Ik krijg sneller een brok in mijn keel of kleine traantjes in mijn ogen dan dat ik echt moet huilen. Maar het is niet zo dat ik dat dan tegenhoud of zo, ik vind dat je het best mag kunnen zien als iemand echt een goed boek aan het lezen is! En een boek is zeker goed als het zulke emoties bij je oproept, vind ik.

Reading Problems Tag

 1. Een vervolg op een boek dat je fantastisch vindt komt uit, maar je bent veel vergeten van het vorige deel. Wat doe je?

Meestal herlees ik de serie wel, ja! Dat heb ik gedaan bij de Chemical Garden-trilogie van Lauren DeStefano en ook steeds bij Divergent, als ik het me goed herinner. Tegenwoordig lees ik series meestal pas als ze compleet verschenen zijn, zodat ik de vervolgdelen kan kopen wanneer ik wil.

 1. Je wilt niet dat iemand je boeken leent. Hoe leg je dat uit?

Ik heb er niet zoveel problemen mee als iemand een boek van mij wil lenen, op voorwaarde dat ik die persoon goed ken en erop vertrouw dat ze goed met het boek omgaan. Als ik het echt niet wil, dan ben ik daar meestal gewoon eerlijk over… dan zeg ik dat ik mijn boeken graag zelf wil houden of gewoon uit principe liever niet uitleen.

 1. Je hebt de afgelopen maand al vijf boeken opgepakt en weer weggelegd. Hoe kom je over je leesdip heen?

Ik lees op zo’n moment gewoon precies waar ik zin in heb: meestal herlees ik één van mijn favoriete boeken of lees ik juist een tijdje niets. Vaak komt de leesdip door het boek dat ik momenteel aan het lezen ben, dus dan stop ik daarmee en ga ik iets anders lezen.

 1. Er zijn zoveel boeken die uitkomen en die je graag wilt lezen: hoeveel koop je er?

Niet zoveel, er zijn maar weinig boeken waarbij ik echt het gevoel heb dat ik ze meteen wil lezen. Meestal wacht ik tot de prijs wat gezakt is of tot het boek wat bekender is. De boeken die ik wel echt graag wil lezen, vraag ik soms aan bij uitgevers of koop ik wel.

 1. Hoe lang blijven boeken die je net gekocht hebt in je boekenkast staan?

O, dat verschilt heel erg. Soms koop ik boeken waar ik diezelfde dag nog aan begin, soms duurt het weken of maanden of jaren. Ligt er maar net aan waar ik echt zin in heb… eigenlijk zou dat een principe moeten zijn, een boek pas kopen als je van plan bent het echt meteen te gaan lezen. Met ebooks heb ik wel vaak dat ik er meteen in begin, maar fysieke boeken moeten meestal wel even wachten.

Ik tag… Reading Traveller, Letterkronkels en Zwartraafje! En iedereen die hem leuk vindt, mag ‘m ook gewoon overnemen.

You may also like...

3 Comments

 1. Super lief dat je hem aan me doorgeeft Viviane. Maar ik heb hem vorige zaterdag al mogen invullen. Dit is echt zo’n tag die zowel leuk is om zelf in te vullen (vermits je dan toch eens bij bepaalde leesgewoonten stilstaat) als om hem bij anderen te lezen. Oh ja, mocht je hem gemist hebben dan kan je hem via deze link terugvinden. http://www.zwartraafje.be/blog/2015/10/reading-problems-tag/

  1. Ik zag het inderdaad, leuk!

 2. Publiekelijk huilen doe ik toch liever niet, haha. Ik lees “zielige” boeken voornamelijk thuis, in bed 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]