Het is inmiddels alweer bijna september: we kijken alweer uit naar de boekreleases en boekenevents van het najaar, het nieuwe schooljaar is begonnen en de vakantiespullen zijn bij de meeste mensen weer opgeborgen. Ik heb het geluk dat ik nog een weekje kan genieten van vrijheid en vertier. En hoewel ik graag verkondig dat ik die resterende vakantietijd ga gebruiken om lekker veel te lezen, zit ik toch het grootste deel van de dag achter mijn laptop om te bloggen en allerlei klusjes te doen, afgewisseld met series en films kijken en spelletjes spelen. En dat terwijl ik nu maar liefst vier boeken voorloop op mijn reading challenge (36/50) dankzij de zes boeken die ik heb gelezen tijdens mijn zeventien dagen tellende vakantie in Frankrijk. Hoe komt het dat het verschil zo groot is tussen lezen thuis en lezen op vakantie?

Tijd… of prioriteiten?

Ik hou van lezen. Echt, ik vind het heerlijk, ik geniet ervan om weg te duiken in een verhaal en me te laten meeslepen en te ontspannen, ik ben gek op het gevoel van een uitgelezen boek en al net zo gek op het gevoel van een splinternieuw boek om in te beginnen: er is niets aan het lezen wat ik niet leuk vind. En het is ook niet zo dat ik er geen tijd voor heb: de afgelopen weken heb ik vakantie gehad en ook als ik naar school moet, zijn er genoeg momenten waarop ik tijd heb om te lezen: onderweg, ’s avonds en ’s ochtends in bed, tussendoor als ik wat rust wil pakken… dus de tijd is er heus wel. En de liefde voor lezen is nooit weggeweest. Dus wat is het probleem dan?

Andere dingen lokken

Het is meer dat ik er vaak gewoon geen tijd voor maak. Op veel momenten vind ik het bloggen belangrijker, besluit ik een klein taakje uit te voeren dat toch wat groter wordt, verkies ik de televisie of Netflix boven een boek, gaat er meer tijd zitten in het spelen van spelletjes dan ik dacht of besluit ik andere projecten op te pakken. En dat is het ‘m vooral: er zijn zoveel dingen die ik leuk vind en die me lokken, die mijn aandacht vragen, waar ik graag mee bezig wil zijn. Dingen die misschien ook wel wat actiever zijn dan het lezen, want ik geef eerlijk toe dat lezen soms heel passief voelt omdat er zoveel dingen zijn die ik graag wil doen en waar ik mijn tijd mee wil vullen.

Lezen als rustpunt

En dat is oké: het geeft niet, want het is heel normaal dat we ook nog andere dingen leuk vinden en prioriteit willen geven. Daarom ben ik er de persoon ook niet naar om mee te doen aan leesmarathons en hele dagen zoveel mogelijk te gaan zitten lezen: ik wil ook nog tijd hebben voor andere dingen. En juist doordat ik op een dag vaak met honderd verschillende dingen bezig ben, kan het lezen een rustpunt worden. Juist dan ontdek ik hoe fijn het eigenlijk is om even gewoon halverwege de middag een uurtje te gaan lezen, hoeveel energie dat me weer kan geven voor de rest van de dag. En het voelt ook nog eens heel fijn om te bedenken: hey, ik heb ‘’al’’ gelezen vandaag, ik hoef me nu niet schuldig te voelen terwijl ik andere dingen doe! Want ja, het boekenwurmenbrein kan rare dingen met ons uithalen.

Lezen op vakantie

Ik denk dat dat ook is wat mijn vakantie en het lezen op vakantie me heeft geleerd. Voordat ik vertrok, had ik genoeg blogposts ingepland, dus ik wist dat ik me absoluut niet hoefde te haasten met het lezen van boeken en dat ik niks aan mijn blog hoefde te doen. Vakantie draait voor mij puur om ontspanning, doen waar ik écht zin in heb: ik neem ook altijd een schrijfprojectje mee, maar daar ga ik ook maar zelden echt voor zitten. Lezen was eigenlijk het enige wat ik qua hobby’s echt heb gedaan, afgezien van het schrijven van dagboekverslagjes. En dat was gewoon heel fijn: zo kwam ik eindelijk toe aan het laatste boek in de Did I mention I love you?-trilogie, werd ik heel aangenaam verrast door het recensie-exemplaar van Het (niet zo) coole leven van Carrie Pilby en zat ik in een enorme, fantastische leesflow.

Het gunnen

Die leesflow ontstond doordat ik me echt heb toegelegd op het lezen: in de auto tijdens de roadtripuurtjes las ik flink wat bladzijden weg, ’s avonds voor het slapengaan dook ik in een boek omdat het dé manier was om bij te komen van een dag vol indrukken, ’s ochtends voor het opstaan… en één van de fijnste dingen van het campingleven is gewoon in de luie stoel zitten met een boek of de ereader en zonder besef van tijd (en zonder de ‘’ik moet nog 1000 dingen doen’’-gedachte) gewoon lekker lezen. Ik gunde het mezelf veel meer, leidde mezelf niet af met andere bezigheden of mogelijkheden en heb gewoon lekker gelezen. En zo gaat het bijna elke vakantie wel: ook tijdens citytrips lees ik veel meer, veel vaker, veel sneller misschien ook wel. Gewoon vanwege het weg zijn, het vrij zijn. Dan is lezen een constante. Heerlijk, toch?

Moraal

Nee, het gaat er niet om hoeveel boeken je leest in een bepaalde tijd, daar zijn echt geen regels voor – behalve de regels die je jezelf oplegt. Maar het is óók heel fijn om jezelf het veel lezen te gunnen, om daar tijd voor te maken, om die vakantievrijheid vast te houden en af en toe al het andere gewoon even naar de achtergrond te verbannen. Lezen is zo fijn. Leesrust nemen is zo belangrijk. Laten we, net zoals we proberen om het vakantiegevoel vast te houden, het leesgevoel dat we op vakantie hebben proberen vast te houden. Ik ga daar in ieder geval wel een poging toe wagen: of het lukt weet ik niet, maar het is te fijn om er niet voor te gaan.

Lees jij op vakantie ook altijd meer dan thuis?

You may also like...

8 Comments

  1. Ik kan me erg vinden in je verhaal. Ik kreeg eind juni vakantie maar ik had eigenlijk vooral een doe-vakantie, waardoor ik niet zoveel aan lezen toe kwam als ik gehoopt had. Afgelopen twee dagen zat ik in een huisje in Egmond waar ik verder niet echt iets te doen had, en toen las ik op eens twee boeken in twee dagen uit. Het was heerlijk om weer in die leesflow te zijn! Hopelijk kan ik dat gevoel tijdens mijn laatste weekje vakantie vasthouden. 🙂

  2. Ik kan me erg vinden in je verhaal. Ik kreeg eind juni vakantie maar ik had eigenlijk vooral een doe-vakantie, waardoor ik niet zoveel aan lezen toe kwam als ik gehoopt had. Afgelopen twee dagen zat ik in een huisje in Egmond waar ik verder niet echt iets te doen had, en toen las ik op eens twee boeken in twee dagen uit. Het was heerlijk om weer in die leesflow te zijn! Hopelijk kan ik dat gevoel tijdens mijn laatste weekje vakantie vasthouden. 🙂

  3. Ik lees ook altijd meer op vakantie. Maar ik ben nog niet echt op vakantie geweest, dus of het dit jaar ook zo zal zijn.. geeeen idee. (Mits ik uberhaupt op vakantie ga…)

  4. Ik lees ook altijd meer op vakantie. Maar ik ben nog niet echt op vakantie geweest, dus of het dit jaar ook zo zal zijn.. geeeen idee. (Mits ik uberhaupt op vakantie ga…)

  5. Bij mij is het precies andersom. Ik had deze zomer maar twee weken verlof, dus dan wilde ik zoveel mogelijk dingen doen – en op vakantie maakten we iedere dag zoveel uitstapjes dat ik s avonds direct in slaap viel :p Maar in het dagelijks leven pendel ik iedere dag naar mijn werk, waardoor ik zo’n 3 uur per dag kan lezen. Dus dan gaat het een stuk sneller 😉

    1. Dat is de andere kant ervan inderdaad! Ik lees ook vaak onderweg naar en van school, maar niet altijd omdat ik dan soms gewoon te moe ben of geen zin heb.

  6. Bij mij is het precies andersom. Ik had deze zomer maar twee weken verlof, dus dan wilde ik zoveel mogelijk dingen doen – en op vakantie maakten we iedere dag zoveel uitstapjes dat ik s avonds direct in slaap viel :p Maar in het dagelijks leven pendel ik iedere dag naar mijn werk, waardoor ik zo’n 3 uur per dag kan lezen. Dus dan gaat het een stuk sneller 😉

    1. Dat is de andere kant ervan inderdaad! Ik lees ook vaak onderweg naar en van school, maar niet altijd omdat ik dan soms gewoon te moe ben of geen zin heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]