When you read, you can travel the whole world from the comfort of your home. Iets van die strekking kwam ik laatst tegen op internet, en ik vind het een hele mooie: juist als je veel thuis bent en de middelen of mogelijkheden niet hebt om te reizen, kunnen boeken je toch de hele wereld laten zien. Ze nemen je mee naar Amerikaanse universiteitscampussen, naar de metropolen van eeuwen geleden, naar ruige woestenijen en kleine stadjes, naar bijzondere plekken waar nog nooit iemand van heeft gehoord en naar geheime hotspots op plekken die juist iedereen kent… ze brengen je overal. Maar het omgekeerde geldt ook: waar je ook bent ter wereld, boeken kunnen er altijd deel van uitmaken. Ik weet nog dat ik Een leven na jou en Duizend stukjes van jou las in Stockholm, Mr. Poppins en Siren in Malaga, en mijn reis naar Engeland van dit jaar zal altijd verbonden blijven met het lezen van Het verhaal van de dienstmaagd.  O ja, en je krijgt bonuspunten als je je leesvoer een beetje afstemt op je vakantiebestemming…  want dat maakt de beleving van waar je bent nog leuker. Met deze tips zit je gebakken!

Groot-Britannië

Harry Potter – J.K. Rowling | Bestaat er een betere locatie om de Potterboeken te lezen dan in Engeland? Ik heb zelf afgelopen juni een roadtrip gemaakt door dit fantastische land en een paar plekken bezocht die model hebben gestaan voor een paar iconische filmscènes: de Shambles-winkelstraat in York bijvoorbeeld (de Wegisweg) en de eetzaal van Christ Church University in Oxford (de Grote Zaal). Sowieso is het natuurlijk op en top Brits, dus het gevoel zal niet ontbreken!

Alles van Jojo Moyes | Moyes’ boeken spelen zich slechts zelden af in Londen: meestal zijn het kleine en ontzettend schattige dorpjes. Als je hier op vakantie bent, is de kans groot dat je van die dorpjes – inclusief cottages en hoge straten – tegenkomt die die heerlijk kneuterige knusheid van de Moyes-boeken bevatten. Bovendien: in Engeland is het feelgoodgenre heel groot én zijn de boeken behoorlijk goedkoop omdat er geen vaste boekenprijs is, dus je zult veel van Moyes en collega’s tegenkomen!

Royals – Rachel Hawkins | Fan van het Engelse koningshuis en Royal Weddings? Dan is dit boek perfect: het speelt zich af in Schotland rondom een fictieve koninklijke familie, inclusief roddelblogs en een hof en evenementen om van te smullen.

  • Bonustip: Liefde en geluk – Jenna Evans Welch.

Geek Girl – Holly Smale | Deze heerlijke serie speelt zich af in Londen, maar ook in andere Engelse steden en zit vol met echt Britse personages, het modewereldje, Britse gewoontes, Britse activiteiten en heel veel Britse dingen. Het is op en top Brits en op en top leuk!

Frankrijk

Anna en de french kiss – Stephanie Perkins | Dit boek is geweldig. Het gaat over Parijs. Het speelt zich af in Parijs. Er zijn Parijse jongens. Er is Frans. Het is ook een beetje Amerikaans, maar het is vooral Parijs en het is vooral ongelofelijk leuk en het ultieme feelgoodboek voor als je dus, nou ja, in Parijs bent. Het weet de charme van de stad perfect te vangen en echt, het is zo leuk.

Alles van Tatiana de Rosnay | Dit zijn wat zwaardere boeken, maar ze zijn wel stuk voor stuk heel goed: sommige – zoals Haar naam was Sarah en Het huis waar jij van hield – spelen zich af in Parijs, maar andere in andere delen van Frankrijk en het heeft allemaal wel heel erg dat klassieke, dat oud-romantische, dat nostalgische… het zijn hele mooie boeken die goed passen bij hoe Frankrijk en Fransen in elkaar zitten.

Onder de sterren van Montpellier – Marina Folkers | Liever een wat meer feelgood-achtig boek over Frankrijk? Dan is deze perfect: een romantisch verhaal met veel Zuid-Franse romantiek dat zich afspeelt in Zuid-Frankrijk: het geeft je echt dat luchtige, zomerse gevoel en tegelijkertijd een beetje een magisch ‘’alles is mogelijk’’-gevoel, precies zoals een vakantie in Frankrijk dat ook kan.

  • Bonustip: Baguette met jam voor twee – Wendy Brokers

Kampeertrip

De afstand tussen jou en mij – Marina Gessner | Ik las dit boek een paar jaar geleden toen ik met mijn ouders onderweg was naar Frankrijk of Italië, welke weet ik niet meer precies… maar ik las het boek in de auto terwijl we door de Alpen reden en het paste zó goed: het was net alsof ik McKenna daar zag lopen, en het heeft echt dat sfeertje van in de natuur zijn, weg van alles, terug naar eenvoudige manieren om je dagen te vullen… dat vond ik echt heel leuk en toen merkte ik ook echt wat een goede match een boek kan zijn met je bestemming.

Amerika

Alles van Becky Albertalli | Wat ik leuk vind aan Becky’s boeken, is dat ze (denk ik tenminste) een heel mooi beeld geven van hoe dingen gaan op een Amerikaanse high school, bij Amerikaanse families, in de Amerikaanse cultuur… normaal gesproken heb ik bij dat soort boeken vaak dat ik het ‘’te Amerikaans’’ vind, maar in dit geval past het natuurlijk wel! Extra leuk: als je naar New York gaat, lees dan Wat als dit het is van Becky en Adam Silvera!

Did I mention I love you? – Estelle Maskame | Over lekker Amerikaans gesproken: deze serie is heerlijk zomers en geeft ook echt wel dat gevoel van Amerikaanse drama’s, soapseries en een beetje de Amerikaanse manier van doen en denken. Sowieso goeie boeken.

  • Bonustips: Lola en de boy next door – Stephanie Perkins, Een zoete zomer – Joanna Pilbin en Grenzeloos – Lis Lucassen

Italië/Spanje

Liefde en gelato – Jenna Evans Welch | Als je naar Italië op vakantie gaat, moet je dit boek lezen. Punt. Zeker als je naar Toscane gaat. Het is zo onwijs leuk: het is romantisch, een beetje sprookjesachtig en het past er echt bij: niet alleen speelt het zich daar af, maar het zit ook vol Italiaanse woorden en mooie verhalen over mooie steden en mooie geschiedenissen en ahhh ik vind dit zo’n fijn boek. Echt lezen.

Alles van Carlos Ruíz Zafon | Ga je naar Spanje, specifiek naar Barcelona? Dan moet je de boeken over het Kerkhof der Vergeten Boeken lezen: prachtige verhalen, en ik hou echt van de manier waarop Barcelona het decor is van zoveel mystiek en mysterie en geschiedenis. Je droomt er helemaal bij weg, precies zoals je bij de stad kunt wegdromen.

  • Bonustip: De geur van sinaasappels – Beth Kephart

België

Alles van Vanessa Gerrits | Of je nou haar feelgoodchicklit Op het slappe koord of haar dystopische Vleugels-serie leest: in het werk van de Vlaamse Vanessa Gerrits zul je altijd wel iets van België herkennen, en dat is heel tof als je dat land hebt uitgekozen voor je vakantie. Het spreekt tot de verbeelding omdat ze nooit echt plaatsnamen noemt of daar nieuwe varianten op verzint, en op een bepaalde manier doet het land zelf – met steden als Gent en Brugge – ook een beroep op je verbeelding.

Kies jij speciaal boeken uit bij je vakantiebestemming?

You may also like...

2 Comments

  1. Wat een leuk blogidee, dit! Ik ga niet supervaak op vakantie, maar je leesvoer afstemmen is wel heel erg leuk. Ik heb een aantal jaar geleden een rondreis door Groot-Brittannie gemaakt en ging toen ook naar de musical Matilda. Ik heb het boek toen tweedehands gekocht in een winkeltje in Londen en dat boek zit in mijn herinnering echt helemaal aan die reis vastgeklonken.

  2. Wat een leuk blogidee, dit! Ik ga niet supervaak op vakantie, maar je leesvoer afstemmen is wel heel erg leuk. Ik heb een aantal jaar geleden een rondreis door Groot-Brittannie gemaakt en ging toen ook naar de musical Matilda. Ik heb het boek toen tweedehands gekocht in een winkeltje in Londen en dat boek zit in mijn herinnering echt helemaal aan die reis vastgeklonken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]