tumblr_myebwtELvb1st5lhmo1_1280

Bron

Ik weet nog dat ik het vroeger heel lastig vond om met geld om te gaan: doordat mijn ouders alles voor me betaalden, kon ik heel moeilijk inschatten hoeveel iets waard was of moest zijn en het heeft me best wat tijd gekost om daar beter in te worden. Gelukkig is dat min of meer vanzelf gekomen toen ik mijn eigen geld ging verdienen met heel fijne internetbaantjes: maar goed ook, want mijn boekenliefde is een heel dure tijdbesteding. Omdat een krantenwijk of kassawerk gewoon niet haalbaar is voor mij, ben ik onwijs blij dat er baantjes bestaan die je van huis uit kan doen – sterker nog, vanachter je bureau. Maar omdat ik denk dat er nog veel meer mensen zijn die net als ik een tijdrovende studie doen en daarbuiten niet de energie of de tijd hebben voor een baantje, dacht ik dat jullie er misschien wel iets aan zouden hebben als ik een klein lijstje zou maken van de leukste én makkelijkste baantjes die je goed kunt  combineren met je studie 🙂

Samenvatten

Samenvattingen van studiestof zijn een kostbaar goed in de studentenwereld. Niet iedereen heeft de tijd of de vaardigheden om goede samenvattingen te schrijven, maar die zijn wel heel gewild. Je kunt bijvoorbeeld op StudentsOnly terecht: daar staat een lijst van boeken waarvoor een samenvatting gewenst is en die betalen je een vast bedrag afhankelijk van het aantal pagina’s van het boek – dat kan lekker aantikken! Ook op Stuvia kun je samenvattingen verkopen, maar je moet zelf de prijs bepalen en dat gaat niet altijd zo hard. Maar er zijn ook nog andere manieren: misschien kun je wel op je school regelen dat je betaald krijgt voor het schrijven van samenvattingen. Of als je stage loopt op een school is er daar misschien ook wel behoefte aan goede uittreksels. Datzelfde geldt overigens voor het maken van aantekeningen: sommige scholen of universiteiten betalen studenten voor het maken en verspreiden van kwalitatieve aantekeningen tijdens colleges.

Bijles

Dit is niet iets wat je thuis en vanachter je bureau kan doen, maar het kan wel heel goed verdienen en ook een goede training voor je zijn, zeker als je zoals ik het onderwijs in wil. Veel hogescholen en universiteiten hebben peercoaches: hogerejaars studenten die bijles of begeleiding geven aan eerstejaars. Ik heb mij een paar maanden terug zelf opgegeven om peercoach te worden in het nieuwe schooljaar, lijkt me heel leuk dus ik ben onwijs benieuwd! Vaak zit daar ook een financiële vergoeding aan, maar je kunt ook vaak genoeg vacatures vinden voor bijles voor middelbare schoolleerlingen.

Bloggen

Begin een blog! Oké, met bloggen an sich verdien je weinig geld, maar je kunt ervoor kiezen het grootser aan te pakken met bijvoorbeeld samenwerkingen met bedrijven (advertorials) en door advertenties op je site te plaatsen waar je ook weer mee verdient. Het is een leuke uitlaatklep als je van schrijven houdt en je kan er lekker mee verdienen!

Studentenraad

Pin me hier niet op vast, want ik heb geen idee of je hiervoor betaald krijgt, maar ik weet wel dat veel hogescholen en universiteiten een studentenraad hebben om te praten over alles wat met het studentenleven te maken heeft. Misschien verdien je er niets mee, maar er zijn wellicht wel soortgelijke groepen. Misschien kun je wel redacteur worden voor de hogeschoolkrant of de -website, of gaan werken bij een steunpunt voor bepaalde groepen studenten. Je weet maar nooit wat er allemaal kan!

Online werk

Je hoeft maar even te googelen of het internet geeft je al veel opties voor online baantjes. Er zijn altijd wel sites op zoek naar nieuwe redacteurs en dat is niet altijd betaald, maar osms ook wel: als je maar goed zoekt. Sommige sites bieden baantjes aan als recensent waarbij je de te recenseren producten gratis krijgt en mag houden: dat is ook nog iets om te overwegen, want het bespaart jou weer geld om uit te geven aan je hobby.

You may also like...

2 Comments

  1. Ik geef zelf bijles en huiswerkbegeleiding aan leerlingen van de middelbare school en doe daar naast assistent-docenten werk. Heel erg leuk en leerzaam voor de toekomst. Ik ben er vooral ingerold omdat er voor mijn leeftijd amper bijbaantjes zijn te vinden. Winkels hoef je in ieder geval niet te proberen…

  2. Ik ga ook peercoachen komend schooljaar, haha. Erg leuk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]