Stop met vergelijken

Bron beeld: Unsplash | Frnkie K

Het is een veelbesproken thema momenteel: transparantie op blogs en hoeveel van je negativiteit je zou moeten laten zien. Tegenwoordig vinden we het belangrijk om zo gelukkig mogelijk te zijn, om veel te lachen, om vooral te laten weten dat het goed met ons gaat, dat we niets te klagen hebben en dat je vooral positief in het leven staat. Super natuurlijk, maar ook die negativiteit is er. Ook de problemen en de zorgen zijn er, en die mogen er ook gewoon zijn. Sommige bloggers maken een statement door precies dat soort ”negativiteit is oké”-stukjes te schrijven. En dat is heel goed en draagt zeker bij aan de transparantie, maar ik heb de laatste tijd wel iets opgemerkt bij mijzelf, een soort vervelend effect van blogs over positiviteit en geluk. Je wordt er jaloers van. En het werkt zelfvergelijking in de hand.

Positieve bloggers

Als ik in mijn Bloglovin-feed kijk, zie ik vooral heel veel positieve blogs, over genieten van het leven en gelukkig zijn, over life improvement en productiviteit. Dat soort blogs vind ik enorm leuk om te volgen, omdat ze me motiveren en inspireren om mijn eigen positieve lifestyle nog verder te ontwikkelen en voort te zetten. Maar die positieve bloggers – en het zijn er best wel veel – met hun treffende woorden, mooie foto’s, cleane lay-outs en mooie wijsheden brengen een naar soort iets met zich mee: ik noem het de alles is positiever op andermans blog-hypothese. Het is alsof je door je social media feed scrolt en foto na foto ziet van romantische relaties, geweldige vriendschappen, tof werk, ijzersterke skills, mooie spullen, een strak lichaam en weet ik het allemaal. Maar in plaats van op social media zie je het op blogs en in plaats van al die dingen gaat het vooral om persoonlijkheid en geluk.

Op andermans blog

Het is een mix tussen jaloezie en jezelf met anderen vergelijken, wat ik hier beschrijf. Productiviteitsblogs bijvoorbeeld zorgen ervoor dat ik ook heel graag georganiseerd en gestructureerd en super-efficiënt wil werken en het jammer vind dat me dat niet altijd lukt. Mindstyleblogs staan vol inspirerende inzichten die de indruk wekken dat de blogger in kwestie alles perfect op een rij heeft en een leven leidt zonder tijdverspilling, vol van geluk en tevredenheid. Lifestyleblogs doen mij vermoeden dat de blogger in kwestie een superleuk en interessant leven heeft waarin geen dag saai is. En bloggers die chronisch ziek zijn en toch een baan hebben of een studie doen, wekken de indruk dat ze zich gewoon keihard door hun ziekte heen bikkelen zodat ze hun dromen kunnen waarmaken en dat dat ook gewoon supergoed lukt. Zelfs met boekenblogs heb ik het: ooh die heeft echt superveel tijd om te lezen, die leest echt geweldige boeken die schrijft echt hele prikkelende recensies. En we kennen allemaal wel de DIY-blogs vol prachtige planners, krankzinnig goede kunstwerkjes en geweldig leuke lunchboxen, toch? Verzuchten we niet allemaal constant dat we dat zelf ook zo graag zouden willen kunnen?

Waar niet over geblogd wordt

Het grappige is dat de bloggers achter deze websites zichzelf vaak helemaal niet zo inspirerend of geweldig vinden, dat ze hoogstwaarschijnlijk zeggen dat ze gewoon hun best doen, dat ze het gewoon op hun manier doen. En hoe langer en nauwkeuriger je erover nadenkt, hoe meer je de eigenlijke belachelijkheid ontdekt van die gedachten over kon ik dat maar en was ik dat maar. Want het is net als met de foto’s op social media. Aan goede Instagramfoto’s gaan misschien wel uren vooraf, sommige spullen zijn geleend, niemand ziet de relatieproblemen of de ruzies tussen vrienden, niemand ziet de uren die jij doorbrengt in de sportschool om dat strakke lijf te krijgen. En zo is het ook met blogs,, precies zo. De tofste productiviteitsbloggers hebben last van off-days waarop er niets uit hun handen komt. De meest diepzinnige mindstylebloggers hebben ook wel eens dagen en momenten waarop ze het allemaal even niet meer weten. Lifestylebloggers hebben ook niet altijd zin in die reviews en events en alles. Chronisch zieke bloggers hebben vaak ook meer slechte dan goede dagen. En voor alle bloggers geldt dat ze fouten maken, dat ze echt moeten werken voor hun inzichten en wijsheden, dat alles is voortgekomen uit vallen en opstaan, uit puzzelen en proberen. Niemand is perfect. Ook bloggers niet.

Transparantie

En juist daarom is transparantie – echte, pure transparantie – ook zo belangrijk. Niet alleen blogposts over hoe oké negativiteit wel niet is, maar ook blogposts over die negativiteit an sich. Over je slechte dagen, je struggles en fouten, je blunders en twijfels, je zorgen en stressfactoren, je onzekerheden en frustraties. Want dat zijn allemaal dingen die ons menselijk maken, die ervoor zorgen dat we ons in elkaar kunnen verplaatsen en herkennen. Niemand is altijd happy, dat kan gewoon niet. Er zijn altijd dagen dat het minder gaat, dat je favoriete bloggers zichzelf net zo in de weg zitten als jij vaak doet, dat ze het net zo zwaar hebben als jij en er net zo’n knoeiboel van maken als jij soms doet. En dat is waarom je moet stoppen met jezelf vergelijken met bloggers en überhaupt met andere mensen,  want ze zijn precies hetzelfde als jij. Precies hetzelfde.

Heb jij vaak de neiging om jezelf te vergelijken met anderen?

You may also like...

22 Comments

 1. Ik heb die neiging, absoluut. Het lukt me gewoon heel vaak niet, om iets uit mijn handen te laten komen, bijvoorbeeld. Dan lijkt het of ik veel tijd heb om te lezen, maar krijg ik vervolgens geen recensie geschreven omdat het in mijn hoofd een grote warboel is, of is mijn huis aan het verstoffen omdat ik gewoon geen energie heb om te stofzuigen.

  Al die geweldiggaafgrootse dingen die je bij anderen tegenkomt, gaan ten koste van iets anders. Iemand die elke dag een DIY maakt, kan in die tijd niet lezen. Iemand die chronisch ziek is en werkt/studeert en een geweldige blog heeft, zal andere dingen ook weer niet kunnen. En inderdaad, iedereen heeft wel eens een off-day, echt iedereen.
  Jantine onlangs geplaatst…Je kan het roer elke dag omgooienMy Profile

 2. Goed stuk, ik ben er ook steeds bewuster mee bezig. Dat niet vergelijken. Schreef er een tijdje terug ook een blog over… Ik heb denk ik een goede balans gevonden hierin en schrijf ook wel eens ‘negatievere stukjes’
  Sas onlangs geplaatst…Waarom ik me totaal niet druk maak om statistiekenMy Profile

 3. Wat een mooi stuk! Ik vind het niet per se lastig om open te zijn maar wel om tot de kern van mijn gedachten/gevoelens/problemen/struggles te komen. Het opschrijven is steeds meer een soort therapie geworden dus daar maak ik af en toe gretig gebruik van 🙂 De grap is dat ik de neiging heb om te zeggen dat ik me amper met andere mensen vergelijk maar ik denk dat dat vooral het doel is. Als ik er zo over nadenk, doe ik dat best wel veel. Onbewust, op allerlei gebieden. Van instagram volgers tot iemand die een reis maakt in zijn eentje tot [vul zelf in]. Het maakt me soms wel onzeker maar pf ik me er écht druk om kan maken, ik denk het niet.
  Melle onlangs geplaatst…Levenswijsheid van Sanne | Doen wat energie geeft en geven wat energie verdientMy Profile

  1. Het gebeurt inderdaad veel vaker en sneller dan we in de gaten hebben, misschien is het ook wel echt iets menselijks. Maar hé, yay voor bloggen als therapie!

 4. Wat een goed stuk dit, had het nog helemaal niet van deze kant bekeken! Ik merk de laatste tijd steeds vaker dat ik mezelf vergelijk met anderen. Zo van: ik zou ook zo inspirerend en positief willen schrijven alsof het niets is! Terwijl ik zelf ook zo geniet van het bloggen. 🙂 En dat zeker wil blijven doen op mijn manier!
  Irma onlangs geplaatst…Een compliment, omdat je fantastisch bentMy Profile

  1. Juist dat relativeren is ook heel mooi! Iemand anders kan… maar ik kan… 🙂

 5. Ik denk dat het een levenslange strijd is om dat niet te doen. Zelf voel ik me bijvoorbeeld vaak minderwaardig doordat ik niet dezelfde dingen kan doen als andere leeftijdsgenoten. Ik besef wel dat dit eigenlijk nergens op slaat, maar moet me daar toch steeds opnieuw aan blijven herinneren. Een tijdje terug had ik het er trouwens nog met vriendinnen over dat ik wel een heel rooskleurig leven lijk te lijden als je mijn foto-updates bekijkt. Ik moet er sowieso echt aan denken om af en toe foto’s te maken en doorgaans doe ik dat op een betere dag wanneer we iets lekkers aan het eten zijn of iets leuk ontdekken. De dagen dat ik niet uit de voeten gaan zijn eenmaal niet zo fotogeniek. 🙂

  Zelf probeer ik ook echt op die positieve momenten te focussen om zo de negatieve dagen makkelijker door te komen.
  zwartraafje onlangs geplaatst…The Sweet Scent Of Blood – Suzanne McLeodMy Profile

  1. Dat is ook heel belangrijk natuurlijk, en het is normaal dat we liever het negatieve niet laten zien 🙂 maar het kan wel heel goed zijn om te doen.

 6. Mooi stuk! Ik heb juist helemaal geen last van dat vergelijken. Ik vind blogs lezen juist leuk en veel bloggers inspireren mij. Ikzelf heb niet een blog over positiviteit of negativiteit, maar schrijf gewoon zoals het is, dud ja ook de minder leuke dingen. Ik ga er altijd een beetje automathisch vanuit dat anderen dat ook doen. Als ik heel positieve blogs tegenkom denk ik niet: zijn of haar hele leven is altijd zo. Iedereen weet dat dat niet zo is denk ik dan.
  Sabine onlangs geplaatst…5 tinten Colombia: capture the color TAGMy Profile

  1. Dat is ook wel een hele mooie houding!

 7. Wat heb je dit weer prachtig omschreven meis. Vergelijken doe ik uiteraard af en toe, maar gelukkig kan ik dit dan echt goed relativeren (door vallen en opstaan hea haha). Social media -en een blog- is maar een gedeelte van wat iemand te zien krijgt. Ik realiseer ik mij echt altijd wel en geloof niet dat iemand zijn leven perfect of helemaal geweldig is. Ik denk juist dat de focus moet liggen op je eigen leven zo mooi maken en waar jii gelukkig van wordt. Als ie dit gaat doen, zul je veel sneller merken dat de rest er eigenlijk niet toe doet. Althans zo werkt het bij mij. Dank je wel voor dit Inspirerende artikel <3
  Deisy onlangs geplaatst…Uitstelgedrag aanpakken? Deze tip heeft mij gigantisch geholpenMy Profile

  1. Graag gedaan, en wat een mooie aanvulling! Goed geformuleerd ook, dat een blog en social media altijd maar een deel zijn van iemands leven en dat er nog veel meer is <3

 8. Vergelijken is niet erg. Dat doet iedereen. Het gaat juist om de conclusie die je eruit trekt. Ik hou niet van die ontzettend positieve blogs. Simpelweg omdat je daarmee een deel van je leven tekort doet. Een deel wat net zo belangrijk is, ook al vind je dat deel niet leuk.
  Elaintje onlangs geplaatst…Een periode van afscheidMy Profile

  1. Precies, goed gezegd!

 9. Ik heb soms wel die neiging maar ik bedenk me dan altijd twee dingen, 1) wat jij zegt, bij iederéén gaat het wel eens een dagje minder, of ze het nu laten zien of niet en 2) niemand heeft “alles”, als je hele mooie DIYs kan maken ben je misschien weer niet handig met make-up of ga je nooit op reis enzovoorts. Ik ben denk ik op mijn blog ook vooral “positief” in de zin van ik schrijf over productief zijn, maar ik hoop dat lezers tussen de regels door wel zien dat ik ook heus niet elke minuut productief bezig ben en ook gewoon heel goed ben in uitstellen bijvoorbeeld ;-).
  Linda onlangs geplaatst…Weekplanning maken: waarom en hoe doe je hetMy Profile

  1. Oh en wat ik ook vind, het is goed om realistisch te zijn maar als ik bijvoorbeeld iemand volg om geïnspireerd te worden qua gezond leven, dan is het misschien realistisch om af en toe een reep chocola te zien want dat hoort erbij, maar voor mij kan dat ook weer zo’n effect hebben à “oooh dan kan ik ook gewoon chocolade eten” oftewel het motiveert dan niet meer zo. Ik hoop dat je snapt wat ik bedoel haha. En daarom probeer ik toch wel vooral over alleen wél productief zijn te schrijven omdat het bedoeld is als inspiratie/motivatie zeg maar :-).
   Linda onlangs geplaatst…Weekplanning maken: waarom en hoe doe je hetMy Profile

   1. Ik snap het zeker, het werkt eigenlijk gewoon twee kanten op en dat is ook wel heel positief!

 10. Heel goed en treffend geschreven. Vergelijken doe je wel maar het gaat erom wat je er mee doet! Je ziet maar een klein deel van iemands leven…hoe ziet dat andere deel eruit?
  Darina onlangs geplaatst…Teguise – a beautiful village at LanzaroteMy Profile

 11. Goede blog. 🙂 Je kunt onmogelijk altijd alle kanten belichten. Bovendien is verandering een constante. Probeer maar eens 2x dezelfde foto te maken, dat lukt ook niet. Wat je ziet is inderdaad slechts een eindresultaat. Ik zou veel uitgebreider willen reageren, maar ik ben zo moe dat ik niet meer zo helder kan denken. Dus nog maar even een <3 voor jou en jouw blog.
  Anne onlangs geplaatst…Ik kan het niet (schrijven over niet kunnen praten)My Profile

  1. Een <3 terug voor jou!

 12. Heel erg mooi geschreven. En zo waar, op deze manier ben jij juist een positieve transparante inspiratiebron.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]