sterrenstofIk dacht altijd dat het moment waarop je de liefde van je leven ontmoette zou zijn als in de film. Natuurlijk niet precies zo, in slow motion, met haar dat wappert in de wind en aanzwellende vioolmuziek, maar ik dacht dat er op zijn minst íéts zou gebeuren, weet je wel? Dat je hart overslaat, je ziel een slagje draait, dat een stem vanbinnen zegt: ‘Holy shit. Daar is ze. Eindelijk, na al die tijd, is ze er.’

Eerste indruk

Sterrenstof zat in de meest recente Celebrate Books Box en is één van de boeken die groots werden aangekondigd door de piepjonge YA-uitgeverij Young & Awesome. Het was echt zo’n boek waar ik eigenlijk nog nooit van had gehoord en dat vond ik wel gunstig, want daardoor had ik geen torenhoge verwachtingen. Om heel eerlijk te zijn had ik me in mijn hoofd gehaald dat het verhaal zich zou afspelen in de kamer van een psycholoog en dat de hoofdpersoon aan die psycholoog zou vertellen over zijn verliefdheid… geen idee waar ik dat vandaan heb gehaald, maar het verhaal bleek ietsjes anders in elkaar te zitten!

img_8600

Waar het over gaat

Henry’s wereld staat op zijn kop wanneer de excentrieke, gesloten Grace Town zijn leven binnen stapt – of beter gezegd, strompelt – want ze loopt met een stok, om maar één van haar eigenaardigheden te noemen. Wat er nog meer met haar aan de hand is? Ze draagt jongenskleding, doet haar mond niet open in de klas, weigert hoofdredacteur te zijn van de schoolkrant totdat Henry haar er praktisch toe dwingt en is het ene moment dolgelukkig en dan weer depressief. Henry valt langzaam maar zeker voor dit vreemde meisje, maar ondanks de mooie momenten ontdekt hij gaandeweg steeds meer van haar hartverscheurende geheim.

img_8601

Wat ik ervan vond

Ik ben al aardig wat recensies tegengekomen van dit boek en bijna alle lezers zeggen hetzelfde: dat het zo’n mooi boek is, als je er eenmaal in zit. En – helaas, want ik herhaal niet graag andermans mening – kan ik me daar goed in vinden. De eerste hoofdstukken vond ik meteen leuk omdat het zo vlot las en omdat de schrijfstijl iets heel fris’ had, iets authentieks – misschien omdat er niet zoveel YA-liefdesverhalen zijn die vanuit het perspectief van de jongen geschreven zijn. Toch kwam ik er op zeker moment achter dat ik een beetje in een sleur zat met het boek. Want er gebeurde niet echt iets. Het kwam niet echt op gang. Het duurde een beetje lang. Tot… er opeens wél iets gebeurde. En niet zomaar iets.

ALL THE FEELS

Wat er precies gebeurde? Dat valt het beste samen te vatten als een gigantische all the feels-explosie. Maar dan wel op een heel nieuw en ander niveau dan alle contemporary all the feels-boeken die ik hiervóór heb gelezen. Sterrenstof bleek namelijk een betoverend en enorm oprecht verhaal over liefde te zijn. In de eerste plaats over hoe schattig en stuntelig en magisch een eerste liefde kan zijn. Het verhaal zit vol met echt sprookjesachtige momenten vol met vissen, oude treinstations, fotosessies en sterrenstof. Ik werd eigenlijk samen met Henry en Grace verliefd, maar dan op het verhaal. En dan vooral op het feit dat het ook de zwarte zijde van liefde laat zien: hoe verwoestend en beschadigend, hoe fragiel en kwetsbaar,  hoe pijnlijk en bedrieglijk een eerste liefde kan zijn. Sutherland belicht de niet zo sprookjesachtige kant van liefde en dat doet ze met heel veel gevoel en intensiteit.

img_8602

Herkenbaar en fascinerend

Dit is zo’n boek waarbij het heel moeilijk is om erover te praten zonder spoilers te geven. Het verhaal is een tikkeltje voorspelbaar, maar dat zorgt er ook voor dat het des te gevoeliger is wanneer je ontdekt hoe de vork in de steel zit met Grace en waarom: dat raakt je gewoon enorm, het is bijzonder en intrigerend en ook heel erg echt. De personages hebben iets herkenbaars omdat ze anders zijn maar toch ook weer niet, en tegelijkertijd hebben ze ook iets waardoor ze je fascineren, als die populaire lui op school waarop stille wateren hebben diepe gronden van toepassing is. En ik vind het leuk dat Sutherland het verhaal diepzinnig en toch toegankelijk heeft gemaakt door het heel eigentijds te houden: leuke, droge humor, verhaallijnen doorspekt met chats en mailberichten, verwijzingen naar Spotify en Snapchat…

Poëtisch

Sterrenstof heeft iets poëtisch. Het is filosofisch over liefde en het leven en er komt een punt waarop je zonder het te hebben zien aankomen, flinke klappen krijgt van de wendingen: dat is de kracht achter dit boek, dat het je besluipt en overmeestert. Het is heel erg sterk doordacht en uitgewerkt, het zet je aan het denken en laat je mee filosoferen. Over hoe alles een reden heeft, over de schoonheid van de dingen des levens, over zielsverwanten en kansen op echte liefde, over de ware betekenis van liefde, het ideaal van liefde. Het verhaal is hoopvol maar ook droevig, het is tragisch maar toch avontuurlijk, het is een ontdekkingsreis. Ik vind het mooi dat het zo alternatief is, want dat maakt het tot een ontzettend bijzonder en puur verhaal. Het is een soort Romeo & Julia, maar dan totaal anders.

img_8603

Conclusie

Sterrenstof is absoluut een liefdesverhaal, maar op een heel nieuwe en onorthodoxe manier: het gaat over oude liefde en nieuwe liefde, over loslaten en je weer openstellen, over spijt en vergiffenis en vriendschap. Het is een boek dat misschien wat moeilijk te peilen is, dat je een beetje moet begrijpen omdat het best wel filosofisch en diepzinnig is. Maar als je het de kans geeft, is het bovenal een boek dat je kapotmaakt en weer in elkaar zit, dat je vervult met verdriet en met hoop, dat indruk op je maakt. Het is met recht een echt mooi boek.

Titel: Sterrenstof (Our Chemical Hearts)
Auteur: Krystal Sutherland
Vertaald door: Hanneke van Soest
Uitgeverij: Young & Awesome
Verschenen: oktober 2016
Aantal bladzijden: 328
Beschikbaar als: paperback, ebook
Genre: young adult contemporary
ISBN: 9789025870652
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

Waardering 4

You may also like...

4 Comments

  1. Emmy zegt dat ik dit boek geweldig gaat vinden, maar ik ben bang dat het te emotioneel is…

    1. Het is niet zo emotioneel als bijvoorbeeld TFIOS, maar je moet er wel op bedacht zijn!

  2. Emmy zegt dat ik dit boek geweldig gaat vinden, maar ik ben bang dat het te emotioneel is…

    1. Het is niet zo emotioneel als bijvoorbeeld TFIOS, maar je moet er wel op bedacht zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]