Ik had het programma nog nooit gezien, maar twee weken terug wilde ik iets bekijken op Uitzending Gemist en zag ik het tussen de uitgelichte uitzendingen staan: het nieuwste seizoen van Op zoek naar God. Vorige keer gingen Dennis van der Geest, Gordon en Lizelotte van Dijk het klooster in en dat heb ik bewust niet teruggekeken, want ik heb een bloedhekel aan Gordon. Maar deze nieuwe reeks vind ik toch wel erg leuk! Vijf vrouwelijke BN’ers brengen een week door in een klooster, een periode die zal draaien om stilte en zelfbezinning. Lieke van Lexmond, Sanne Vogel, Christina Curry, Elle Bandita en Kim Feenstra gaan alle vijf individueel én gezamenlijk op zoek naar God. Een hele uitdaging voor vijf typisch Nederlandse vrouwen die door hun beroemdheid een nogal woelig verleden en een complex karakter hebben.

Behalve Elle Bandita – een rockzangeres die eigenlijk Ryanne heet en er naar mijn mening een beetje uitziet als een man – ken ik alle vrouwen wel. Sanne Vogel vond ik een heel goede actrice in de serie over Annie M.G. Schmidt, Lieke van Lexmond vind ik een leuk persoon als ik haar toevallig tegenkom op tv, Christina Curry staat wekelijks in de achterklaprubriek op NU.nl en Kim Feenstra is topmodel die ik zeker wel ken door mijn liefde voor modellenprogramma’s. Deze vijf vrouwen die elk de top hebben bereikt, besluiten eens een keer iets heel anders te doen en gaan een week lang naar een klooster, waar ze in stilte moeten leven en alleen mogen praten tijdens de gesprekken met hun begeleiders en voor het videodagboek. Wat ze zoeken? Rust (Lieke), aanwijzingen dat er iets spiritueels bestaat (Elle en Sanne), een manier om leed uit het verleden te verwerken (Kim) en een persoonlijke queeste (Christina). Al bij de eerste aflevering vond ik het ontzettend interessant: vijf totaal verschillende vrouwen die iets gaan doen wat totaal niet in hun dagelijkse routine en manier van leven past. Geen tv, geen mobieltjes, geen internet, geen luxueuze diners, geen feesten tot vroeg in de ochtend, strikte corvee, kruisbeelden in de kamer, adviezen voor Bijbelpassages, bijna gen verwarming en nauwelijks contact met elkaar of met anderen. Best heftig, als alles dan ineens om God en het geloof draait. Tjdens de gesprekken met de begeleiders en op de videodagboeken komt er heel wat uit.

Ik had een beetje verwacht dat het een nep programma zou zijn, erg overdreven en in scène gezet – net zoals Breaking Amish van TLC, ik heb ontdekt dat dat gewoon nep is en daarom kijk ik er ook niet meer naar – maar als dat zo zou zijn, dan lijkt het er niet op. Ik vind het namelijk erg mooi gemaakt, heel interessant en intrigerend. Het is best bijzonder om te zien wat een week in een klooster met die dames doet, de emotionele confrontaties die ze dan doen en wat voor wissel de nieuwe ervaring op ze trekt. Lieke van Lexmond gaat die confrontaties juist hardnekkig uit de weg door zichzelf onder te dompelen in de activiteiten en God niet binnen te laten; Sanne Vogel heeft alleen maar kritiek op alles wat er in de Bijbel staat en op wat er in het klooster gebeurt; Elle Bandita gelooft het allemaal wel; Christina Curry weet niet goed wat ze ermee aan moet en Kim Feenstra is degene die in het klooster dankzij de stilte de mogelijkheid krijgt om te dealen met onverwerkte emoties uit haar verleden. Ook erg leuk om te zien dat ze gewoon beginnen te giebelen tijdens een maaltijd waarbij heel aparte muziek draait, en ik vind het dan weer nogal respectloos dat ze het gebod van de week stilte gewoon verbreken. De serie telt vier afleveringen en er zijn er nu twee geweest, dus ik ben erg benieuwd op welke manier de vrouwen eruit gaan komen.

Ik moet zeggen dat dit programma me ook behoorlijk aan het denken zet. Ik ben zelf rooms-katholiek opgevoed en geloof ook wel, maar ik ga maar weinig naar de kerk en doe eigenlijk verder niets dat ermee te maken heeft. Zo’n hele week in een klooster in stilte leven en God beter leren kennen lijkt mij best een bijzondere en interessante ervaring, maar ik weet niet of ik het een week vol zou houden zonder te praten, zonder iPad en laptop en televisie, haha. Dan zou het enige mogelijke tijdverdrijf lezen zijn… geen groot probleem, maar het lijkt me best een uitdaging. Misschien doe ik het wel een keertje, over een tijd. In de toekomst.

You may also like...

2 Comments

  1. Wat een mooi programma. Ik heb het eerlijk gezegd nog nooit gezien. Ik kan me voorstellen dat het je aan het denken zet. 🙂

  2. Ik heb alle afleveringen ook gezien via uitzending gemist. Een mooi programma en het zet mij inderdaad ook aan het denken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]