Titel: Starters
Auteur: Lissa Price
Genre: dystopische jeugdroman
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
Jaar: 2012
Aantal pagina’s: 336
Kopen: Hier!
Beoordeling:
Na een allesverwoestende oorlog die ontzettend veel mensen het leven heeft gekost met een wereldschokkende wetenschappelijke verandering als inzet, is de amper zeventienjarige Callie samen met haar zieke broertje Tyler en goede vriend Michael op de vlucht. Ze vluchten voor de aan lager wal geraakte mensen die hen willen doden om de kleren die ze dragen en voor de overheid die hen uit elkaar wil drijven. Maar ze hebben geen geld en Tyler wordt steeds zieker: Callies enige mogelijkheid, weet ze, is TopBestemmingen: de clandestiene bodybank, de plek waar wanhopige jonge mensen hun lichaam verkopen zodat oude rijkaards zich weer even jong kunnen voelen en het lichaam voor zo ongeveer alle doeleinden mogen overnemen. Al snel raakt Callie verzeild in een wereld van geld, glamour, uiterlijke schijn en de dingen naar je hand zetten. Maar er gaat iets mis, en wat begon als een manier om aan geld te komen, wordt een race tegen de klok om niet alleen zichzelf en haar dierbaren te redden, maar om er ook achter te komen wat nou eigenlijk ten grondslag lag aan de hele oorlog en wat TopBestemmingen precies wil.
Dit is één van de boeken die ik al langere tijd voorbij had zien komen, maar die ik nog nooit had gelezen en dus greep ik de kans om hem toch eens uit te proberen voor mijn jeugdliteratuurdossier. Ik hou wel van dystopische verhalen, hoewel ik de hype soms wel een beetje overdreven vind: zolang het nog origineel blijft, vind ik het best. Starters is dat wel, al deed het concept me enigszins denken aan de Chemical Garden-trilogie van Lauren DeStefano, waarin ook het conflict ligt bij de grens van jeugd en ouderdom. Maar Starters is toch net weer anders en dat maakt het interessant, alleen al het concept van de bodybank. Het verhaal verveelt niet en leest vlot: de personages zijn interessant en levendig, maar het lukte me op de één of andere manier niet om echt met ze mee te leven, het ontbrak ze grotendeels aan dat speciale, dat aantrekkelijke. Veel elementen van het verhaal zag ik ook wel aankomen, waardoor het wat minder geloofwaardig werd. Bovendien vind ik het jammer dat dystopische romans altijd een bepaalde richting uit gaan: het begint met een interessant verhaal over het leven en de oorzaak van zo’n samenleving, maar het mondt altijd onvermijdelijk uit in een oorlog en daar hou ik niet van. Het boek springt er daarom niet echt uit voor mij, ik vond het leuk om te lezen en heb me ermee vermaakt, maar ben niet geprikkeld om het tweede deel te lezen. Verhaal is oké, maar het blijft me niet bij.
Ik vond dit juist wel een heel bijzonder verhaal. Veel beter dan the chemical harden, die me zwaar tegenviel. Ik ben heel erg benieuwd naar het tweede deel.