Zwitserland, 1 maart 1944. ‘Je kunt wel zien dat de lentemaand begonnen is!’ roept Werner. Hij is de jongste van de werkploeg die vanochtend bezig is geweest met het sneeuwvrij maken van de betonnen start- en landingsbaan. Met de anderen kijkt hij tevreden naar het resultaat van hun werk. Roken is op deze plaats natuurlijk ten strengste verboden, maar enkelen draaien stiekem alvast hun shagje. ‘Je hebt absoluut gelijk, baby,’ lacht zijn buurman. ‘Ik herinner me nog goed hoe het in januari ging: er waren dagen dat er geen kist kon landen of opstijgen.’
Eerste indruk
Ik had eerlijk gezegd nog nooit echt van dit boek gehoord voor ik het tegenkwam bij de bibliotheek. Het was niet op Goodreads te vinden en ik vond ook nergens een recensie. Om heel eerlijk te zijn sprak het me niet heel erg aan, maar het maakte me wel precies nieuwsgierig genoeg om te willen weten wat voor verhaal het zou zijn. ik verwachtte niet zo heel veel, en dat was maar goed ook – anders zou ik zwaar teleurgesteld zijn geweest.
Waar het over gaat
De van oorsprong Italiaanse Rico is klaar met zijn militaire opleiding en wil doorstuderen voor huisarts, net als zijn vader. Maar dan wordt hij geheel onverwachts gerekruteerd voor de Zwitserse Garde, oftewel het lijfwachtenleger van de paus. Rico kan natuurlijk niet weigeren en gaat naar Rome. Al snel maakt hij vrienden, en die vrienden blijken er een heel eigen verzetsorganisatie op na te houden vanuit het Vaticaan. Rico wordt gevraagd er ook deel van te worden en te helpen bij het bevrijden van gevangenen en het helpen ontsnappen van joden. Intussen is er ook nog een heel mooi meisje dat van een ander geloof is en ervoor zorgt dat Rico gaat twijfelen aan zijn katholicisme en zijn werk voor de paus.
Wat ik ervan vond
Ik ben blij dat ik geen geld aan dit boek heb uitgegeven, want het is gewoon geen goed boek, ik kan er helaas niets anders van maken. De schrijfstijl is saai en oppervlakkig, het taalgebruik eentonig en veel te veel en-toen-en-toen-en-toen. Het ene moment is het een geschiedenisboek omdat er heel droog en saai verteld wordt over oorlogsontwikkelingen en het volgende moment is het net een zeer onrealistische jongensfantasie. Met de personages is het al net zo treurig gesteld: ze maken ofwel geen ontwikkeling door, ofwel is de ontwikkeling ongegrond, oppervlakkig en totaal uit de lucht gegrepen. En dan heb ik het nog niet eens over de tenenkrommende dialogen: de auteur heeft duidelijk een levendig beeld van spreektaal willen geven, maar in plaats daarvan worden er dingen gezegd die heel erg sociaal onhandig overkomen.
Toch is het boek niet alleen maar slecht: het verhaal zit goed in elkaar en het is zeker origineel, want ik ben nooit eerder een oorlogsroman tegengekomen die gaat over het Vaticaan en verzet daarbinnen. Het voordeel van de oppervlakkige schrijfstijl is dat het erg vlot leest en het moet ook gezegd worden dat er een mooi beeld wordt gegeven van voornoemde verzetsorganisatie. Er zitten gebeurtenissen in die echt goed zijn en ook het hele idee van het geloofsconflict is plausibel, maar de uitwerking laat veel te wensen over. Om nog maar te zwijgen van de alwetende verteller die zo af en toe aanwezig is en enorm irritant is met zijn voorspellende uitspraken: niet zoals een alwetende verteller ingezet moet worden.
Het einde lijkt nogal afgeraffeld: er wordt een knots van een tijdsprong gemaakt en lezers die graag meer info hadden gewild over het Vaticaan en de Zwitserse Garde worden in de steek gelaten. Veel vragen blijven onbeantwoord, vooral in het kader van de keuzes die Rico uiteindelijk maakt, en dat is jammer, want juist aan het einde waren er mooie kansen voor een sterke afronding.
Conclusie
Spion van het Vaticaan geeft een interessante kijk op de Tweede Wereldoorlog, maar het is jammer dat dit niet beter uitgewerkt is. De schrijfstijl laat zoveel te wensen over dat je je tijdens het boek meer aan het ergeren bent dan dat je van het verhaal geniet, en dat is zonde.
Titel: Spion van het Vaticaan
Auteur: Piet Kuijper
Uitgeverij: De Groot Goudriaan
Aantal bladzijden: 220
Verschenen: april 2013
Genre: young adult, historisch