De laatste dagen van het jaar zijn ingegaan en dat betekent dat het hoog tijd wordt om na te denken over een reading challenge voor het nieuwe jaar. Voordat het zover is, moeten we er natuurlijk nog wel even voor zorgen dat het huidige leesjaar netjes wordt afgerond: misschien heb je je uitdaging voor 2016 nog nét niet gehaald of wil je je totaalaantal boeken nog even mooi afronden. En dat kan ook best, want je hebt – met vandaag erbij – nog drie volle dagen! Of je nou snel leest of niet, drie dagen is meer dan genoeg om nog even íets meer op te schieten met je challenge. En daar heb ik tips voor!

Hou een leesmarathon

Is het nog een kwestie van één boek of een paar honderd bladzijden? Dan doe je er waarschijnlijk het verstandigste aan om even een lekkere leesmarathon te houden. Daar kun je Oudejaarsavond misschien wel goed voor gebruiken: zijn de familieverplichtingen even klaar of gaat iedereen naar programma’s kijken waar jij niks aan vindt, dan kun jij lekker je boek pakken. Of ga een keertje wat later slapen, blijf de dag vóór Oudjaar in bed om je boek uit te lezen, lees in de auto naar familie toe… bedenk het maar, genoeg mogelijkheden om nog even flink door te lezen! Meestal zijn 30 en 31 december sowieso dagen dat je niet goed weet wat je met jezelf aan moet, dus helemaal perfect.

Pak nog even een dun boekje

Op het moment dat ik dit schrijf, zit ik zelf op 82 van de 85 boeken. Ik verwacht de twee boeken die ik nu lees, nog wel uit te lezen vóór klokslag middernacht op de 31ste, maar dan moet ik nog één boek om de challenge mooi rond te maken… hm. Misschien is het een beetje valsspelen, maar ik pak dan graag een dun boekje. Een non-fictieboek bijvoorbeeld, of een boek met korte verhalen… je kunt ook voor een ebook gaan als je weet dat je daar sneller door leest. Kijk maar eens in je kast en dan zie je hoogstwaarschijnlijk een flink aantal dunnetjes die je er nog even doorheen kunt jassen. Niks mis mee!

Lees een luisterboek

IK heb het nog nooit gedaan dus ik heb ook geen idee of het echt werkt, maar als het zo uitkomt dat je met Oudjaar een hoop te doen hebt, dan biedt een audioboek misschien wel uitkomst. Dat kun je ‘’lezen’’ terwijl je het huis schoonmaakt of een dinerbuffet voorbereidt, kortom: terwijl je je dagelijkse dingen doet en hup, dan ben je ineens weer een aantal bladzijden of een heel boek verder.

Lees in etappes

Je zult versteld staan van hoe veel en hoe serieus een mens kan lezen als hij zich er écht op focust. Lezen in etappes werkt voor mij vaak fijn: dan spreek ik met mezelf af dat ik een x-aantal pagina’s wil lezen en dat ik daarna weer iets anders ga doen. Voor je het weet is het leesuurtje om en heb je daadwerkelijk 50 of 100 bladzijden gelezen. Zo kun je die leeskilometers maken én intussen ook de dingen doen waarvan het belangrijk is dat je ze doet, zo op de grens met het nieuwe jaar.

Beloon jezelf

Oké, lezen is natuurlijk bedoeld voor plezier en ontspanning, maar het is óók leuk om er echt iets mee te bereiken. En het halen van je reading challenge telt daar wel voor, vind ik! Stel jezelf dus een beloning in het verschiet voor het uitlezen van dat laatste boek. Een nieuw boek bijvoorbeeld! Of iets lekkers, een uurtje langer uitslapen… dat soort kleine dingen. Een andere goede beloning is dat je met jezelf afspreekt dat je bijvoorbeeld de eerste week/maand van het nieuwe jaar even niet nadenkt over je reading challenge en gewoon lekker leest wanneer je wilt. Altijd fijn!

Verander je challenge

Oké. Dit is dus wel echt valsspelen. Maar… hear me out. Het is niet erg om dit te doen. Sterker nog: ik doe het ook. ik heb mijn doel dit jaar een paar keer bijgeschaafd: omhoog, dus meer boeken, als ik dacht dat het te makkelijk werd en te laag als het in mijn nek ging hijgen. Want lezen moet leuk zijn, en ja: het is tof als je iets bereikt met dat lezen, maar dat bereiken moet óók leuk zijn en geen wedstrijd met jezelf worden. Als het als een race tegen de klok gaat voelen, moet je stoppen en het loslaten. Schroef je challenge dan omlaag naar het aantal dat je al gehaald hebt of het aantal dat je nog wél denkt te gaan halen. En wees vooral trots op het aantal boeken dat je al gelezen hebt! Ook al lijken het er weinig, het zijn vast mooie boeken geweest en daar gaat het om.

Heb jij je reading challenge gehaald?

You may also like...

10 Comments

 1. Ja, ik heb mijn reading challenge gehaald! En dat is ook maar goed ook, want als het aan de afgelopen twee maanden had gelegen had ik het nooit gehaald. Erg jammer maar soms zijn andere dingen ook belangrijk!

  1. Soms moet je net even andere prioriteiten stellen inderdaad, gelukkig heb je ‘m wel gehaald!

 2. Ja, ik heb mijn reading challenge gehaald! En dat is ook maar goed ook, want als het aan de afgelopen twee maanden had gelegen had ik het nooit gehaald. Erg jammer maar soms zijn andere dingen ook belangrijk!

  1. Soms moet je net even andere prioriteiten stellen inderdaad, gelukkig heb je ‘m wel gehaald!

 3. Ik vind dat een dun boek niet valsspelen is. Dun, dik, groot, lang, dwars; een boek is een boek. Ik ben daar misschien heel makkelijk in 🙂

  1. Nee hoor, zo denk ik er ook over 🙂 als het een mooi boek is maakt de res gewoon niet uit.

 4. Ik vind dat een dun boek niet valsspelen is. Dun, dik, groot, lang, dwars; een boek is een boek. Ik ben daar misschien heel makkelijk in 🙂

  1. Nee hoor, zo denk ik er ook over 🙂 als het een mooi boek is maakt de res gewoon niet uit.

 5. Ik heb mijn reading challenge al gehaald, maar ben op dit moment met een boek bezig die ik heel graag vóór 2017 wil uitlezen, want ik vind het boek maar zo-zo. En ik wil 2017 graag beginnen met boeken die ik écht leuk vind. 😀

 6. Ik heb mijn reading challenge al gehaald, maar ben op dit moment met een boek bezig die ik heel graag vóór 2017 wil uitlezen, want ik vind het boek maar zo-zo. En ik wil 2017 graag beginnen met boeken die ik écht leuk vind. 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]