Voor mijn twintigste verjaardag vorig jaar kreeg ik van mijn ouders mijn ereader cadeau, die ik gevraagd had omdat het lezen op de iPad me niet meer zo beviel. Inmiddels heb ik hem al anderhalf jaar en hij bevalt nog steeds prima: tijd voor een review!

 Ereader 1

De basis

Ik weet niet meer precies waarom ik destijds koos voor een reader van Sony: het had te maken met dat ik geen Kindle wilde omdat daar nog maar heel weinig winkels mee samenwerkten en de Kobo-readers vond ik juist teveel vastzitten aan bepaalde apps en distributeurs. Sony zat mooi in het midden: niet te veel poespas maar ook niet te simpel, op veel manieren bruikbaar. Inmiddels worden deze readers niet meer verkocht: sinds augustus 2014 zijn ze uit de verkoop gehaald, de PRS-T3s is de laatste versie en nu kun je alleen nog hoesjes kopen. Mijn volgende reader wordt dus sowieso een ander merk, en ik denk dat ik dan voor Kobo ga omdat ik er inmiddels achter ben dat die wel wat meer prettige mogelijkheden heeft.

De Sony Reader is klein en compact, zo compact dat-ie precies in het schoudertasje past dat ik eigenlijk altijd bij me heb voor mijn telefoon en belangrijke pasjes. Hij is makkelijk vast te houden en heeft een ingebouwd hoesje – dat is ook niet los te halen – waardoor het scherm beschermd wordt als je hem niet gebruikt. Bedienen doe je via het touchscreen of de knopjes onderaan, en opladen gaat via de computer. Neem hier een middag de tijd voor en dan is de batterij vol: deze gaat vervolgens met mijn leesgedrag (en ik gebruik de reader niet meer dan een paar keer per week) een maand of drie mee en je kunt er in één keer een boek van rond de 800 bladzijden mee lezen. Perfect dus! Boeken erop zetten kan via het ingebouwde wifi, maar praktischer is het om de reader met de computer te verbinden en de boeken dan op te halen bij welke distributeur dan ook: Bol.com, Cosmox, Ebook.nl, Elly’s Choice… alleen ebooks van Apple kunnen er niet op gelezen worden, maar dat kan met geen enkele reader. Je downloadt eenmalig de Reader-software en vervolgens zet je de boeken daarin, maar je kunt ze ook rechtstreeks op de reader opslaan en dat is fijn want de software werkt niet altijd mee. De opslagruimte is ongeveer 2 GB, goed voor 1200 boeken! Je kunt boekenplanken maken, tekstfragmenten markeren, opzoeken en definiëren en notities maken. Je leest automatisch verder waar je bent gebleven en hij gaat automatisch op stand-by: na drie dagen niet lezen schakelt-ie zichzelf bovendien uit zodat de batterij niet leegloopt.

Ereader 2

De leeservaring

Zoals gezegd gebruik ik mijn reader niet dagelijks: sommige ebooks kan ik immers alleen op mijn iPad lezen en ik lees ook nog gewon fysieke boeken, maar ik vind het wel heel erg fijn om op mijn reader te lezen. Het is makkelijk: je doet hem open en je kunt verder lezen, de lettertypes kunnen flink vergroot worden en de paginanummers veranderen dan niet, zoals bij iBooks wel het geval is. Af en toe reageert de reader wat traag en sommige boeken worden er niet goed in gezet, maar dat gebeurt niet vaak en is meestal op te lossen met een nieuwe download. Ik heb er geen lampje op zitten, maar dat hoeft ook niet: ik lees eigenlijk alleen bij daglicht, voor later op de dag heb ik de iPad. Ik vind het fijn dat de reader zo licht is en dat ik hoe dan ook altijd boeken bij me heb: plus dat ik relatief sneller lees dan op de iPad. Eigenlijk gewoon goed: hij doet wat-ie moet doen, het ziet er niet altijd even mooi uit maar de boeken worden prima weergegeven en kan ik gewoon goed lezen. Het gaat er mij vooral om dat ik gewoon overal kan lezen en dat lukt prima met deze reader!

Heb jij ook een ereader?

You may also like...

2 Comments

  1. Leuk om te lezen! Ik twijfel zelf over de aanschaf van een e-reader, ik vind gewone papieren boeken eigenlijk leuker, maar het scheelt wel een heleboel gesleep vooral op vakantie. Zijn er nog functies die jij op deze e-reader echt mist?

  2. Zelf heb ik ook deze ereader in het rood en hij bevalt mij prima!
    Het formaat is indd ontzettend handig om overal mee naar toe te nemen, hij zit ook bijna altijd in mijn handtas of schooltas 🙂

    Liefs,
    Claire
    http://BooksWithClaire.blogspot.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]