Als je een boekenblog hebt, kan het prima zijn dat je daar ruimschoots tevreden mee bent: het recenseren en schrijven van artikelen kost je al genoeg tijd en energie en je vindt dat je blog sterk genoeg is als standalone, om het zo maar te zeggen. De kans bestaat echter ook dat je er graag nog iets bij wilt, dat je nog op een andere manier je liefde voor boeken en je ideeën over wat je leest wilt verspreiden. Veel bloggers hebben dit: een verlengstuk van hun blog om hun doelgroep nóg beter te bereiken en uit te breiden. YouTube en Instagram (oftewel BoekTube en Boekstagram) zijn twee manieren om dat te doen. Maar waar kies je voor?

Social media

Je blog uitbreiden  geeft jou meer podia om je verhaal te vertellen en aandacht te vragen voor goede boeken, en het geeft jouw publiek meer gelegenheid om jou te vinden en te volgen. Sociale media zijn de beste manier om dat te doen: op Goodreads kun je mensen jouw leesleven laten volgen, op Twitter kun je in gesprek gaan met en op de hoogte blijven van andere boekenwurmen en mensen in het boekenvak en met een Facebookpagina kun je jouw content goed promoten. Maar als je het grootser wilt aanpakken, kun je kijken naar bijvoorbeeld YouTube en Instagram: daar kun je ontzettend veel uit halen voor je blog, omdat het een totaal andere manier is om je volgers te bereiken. En met diversiteit als blogger scoor je punten!

Verlengstuk

Het voordeel van Boekstagram en BoekTube is dat je het allebei heel goed kunt inzetten als verlengde van je blog. Of je nou filmpjes of foto’s maakt, het is dé methode om je volgers een sneak preview te geven van de recensies of artikelen die eraan komen, bijvoorbeeld door te laten zien wat je aan het lezen bent. Daarnaast kan het je ook helpen om de werklast van het bloggen te verlichten, bijvoorbeeld door sommige boeken in een video of foto te reviewen – ik heb dat een paar keer gedaan met dunne boeken die ik de moeite van een lange recensie niet waard vond. En: als je wilt laten zien wat voor boeken je in je kast hebt staan, is het vele malen gemakkelijker om dat met een video of foto te doen dan dat je het gaat uitschrijven.

BoekTube

YouTube is een alom bekend medium waar je ook enorm veel boekenwurmen kunt vinden. En dat is ook logisch, want het grote voordeel van video’s is dat je in het wilde weg kunt praten en niet na hoeft te denken over mooie woorden en tekstopbouw: als je lekker wilt fangirlen over je favoriete boek, auteur of serie kun je dat gewoon doen. Mensen vinden het leuk om filmpjes te kijken: het kost weinig moeite of tijd, je krijgt een (redelijk) ongefilterd kijkje in iemands persoonlijkheid en leeservaring en het is leuk tijdverdrijf.

Voor- en nadelen

Wil je zelf aan de slag met BoekTube, zoals ik ook een tijdje heb gedaan, weet dan wel waar je aan begint. Het is inderdaad heel leuk om filmpjes te maken en lekker over boeken te kunnen kletsen en het is ook leuk om dat terug te kijken, maar er gaat een hoop tijd en voorbereiding in. Je moet van tevoren weten wat je precies wilt zeggen om te voorkomen dat je gaat stotteren en hakkelen en als je het vervelend vindt om voor een camera te praten, is dat nog erger. Met het filmen alleen ben je vaak al wel twintig minuten bezig, zeker als je het een paar keer opnieuw doet of stukjes opnieuw moet filmen omdat je gestoord wordt. Het bewerken van de video, vooral het inkorten, kost ook veel tijd. Daarom ben ik er ook mee gestopt: het kostte te veel tijd en energie.

Boekstagram

BoekTube en Boekstagram hebben met elkaar gemeen dat het een hele visuele manier is om je content te publiceren en te promoten: mensen kijken graag filmpjes en scrollen ook graag door feeds heen. Boekstagram is momenteel enorm aan het oprukken: als je rondkijkt, zie je ontzettend veel accounts en ook auteurs en uitgevers besteden er veel aandacht aan, net als bij BoekTube. Het is een leuke manier om een kijkje te geven in je persoonlijke leesleven en het ontdekken van nieuwe accounts en thema’s om foto’s mee te maken is dankzij hashtags supersimpel.

Voor- en nadelen

Ik heb sinds de start van mijn boekenblog een Boekstagramaccount en ik vind het ontzettend leuk om ermee bezig te zijn, zeker nu ik sinds een aantal maanden meer aandacht besteed aan de ‘’mooiheid’’ van mijn foto’s en feed. Het maken van foto’s kost soms wel tijd en het vinden van onderwerpen is niet altijd gemakkelijk – en oké, als je perfectionistisch bent is het vinden van de ideale filter en bewerkingsopties een hels karwei – maar het loont wel, want je foto’s terugzien is echt heel leuk. Je kunt makkelijk meerdere foto’s in één sessie maken zodat je ze later kunt plaatsen en het heeft een hoog bibliofiliegehalte: het is dé manier om de schoonheid van en je enthousiasme voor je boekencollectie te tonen! Boekstagram is bovendien een geliefde manier om boeken te promoten en jezelf bekend te maken als blogger en boekpromoter.

Waar moet je voor gaan?

Of je kiest voor Boekstagram of BoekTube heeft natuurlijk alles te maken met wat bij jou past: heb je al meer ervaring met video’s maken of fotografie, dan is de keuze snel gemaakt. Maar het heeft ook te maken met hoeveel tijd je hebt: BoekTube lijkt heel leuk, maar kost echt meer tijd dan je denkt. Als je voor Boekstagram kiest, is het makkelijker om inspiratie te vinden en ben je op zeker moment ook sneller klaar met bewerken omdat je naar consistentie wilt streven (al hoeft dat niet per se natuurlijk). Boekstagram is momenteel misschien iets populairder bij lezers en mensen in het boekenvak dan BoekTube, maar dat is waarschijnlijk relatief. Sowieso geldt: het is goed om voor een verlengstuk van je blog te kiezen, mar doe het alleen als je zeker weet dat je er de tijd en aandacht in kunt steken die het verdient.

Heb jij een BoekTubekanaal of Boekstagramaccount?

You may also like...

14 Comments

 1. Ik heb beiden, maar mijn voorkeur ligt ontzettend bij bookstagram. Filmpjes passen niet zo goed bij mij en ik kijk ze eigenlijk ook niet zo graag… Ik ben echter wel erg gevoelig voor mooi beeld en dus scroll ik graag langs allemaal mooie foto’s. De video’s binnen instastories vind ik dan wél leuk om te bekijken.

  1. Ik heb precies hetzelfde: ik voel me niet zo heel comfy bij video’s maken en het kost me vaak ook te veel tijd om ze te bekijken. Maar scrollen door Instagram is gewoon heerlijk! En Instastories zijn inderdaad een leuke manier om er toch iets mee te doen (al doe ik dat niet, maar ik vind het wel leuk om het bij anderen te bekijken).

 2. Ik heb beiden, maar mijn voorkeur ligt ontzettend bij bookstagram. Filmpjes passen niet zo goed bij mij en ik kijk ze eigenlijk ook niet zo graag… Ik ben echter wel erg gevoelig voor mooi beeld en dus scroll ik graag langs allemaal mooie foto’s. De video’s binnen instastories vind ik dan wél leuk om te bekijken.

  1. Ik heb precies hetzelfde: ik voel me niet zo heel comfy bij video’s maken en het kost me vaak ook te veel tijd om ze te bekijken. Maar scrollen door Instagram is gewoon heerlijk! En Instastories zijn inderdaad een leuke manier om er toch iets mee te doen (al doe ik dat niet, maar ik vind het wel leuk om het bij anderen te bekijken).

 3. Zelf heb ik naast mijn blog ook een Instagram account. Dit vind ik erg fijn! Ben nog wel erg aan het experimenteren met mijn foto’s. Ik houd van rustige foto’s zonder al teveel poespas, maar ik ben nu op het punt gekomen dat ik mijn foto’s teveel ‘hetzelfde’ vind. Hoogste tijd om te gaan experimenteren dus!

  1. Wat interessant dat jij het juist minder leuk vindt als je foto’s er min of meer hetzelfde uitzien: die consistentie is vaak wat mensen proberen na te streven haha.

 4. Zelf heb ik naast mijn blog ook een Instagram account. Dit vind ik erg fijn! Ben nog wel erg aan het experimenteren met mijn foto’s. Ik houd van rustige foto’s zonder al teveel poespas, maar ik ben nu op het punt gekomen dat ik mijn foto’s teveel ‘hetzelfde’ vind. Hoogste tijd om te gaan experimenteren dus!

  1. Wat interessant dat jij het juist minder leuk vindt als je foto’s er min of meer hetzelfde uitzien: die consistentie is vaak wat mensen proberen na te streven haha.

 5. Bookstagram heeft mijn voorkeur. In ver verleden wel aan de Booktube gezeten, maar inderdaad, door alle tijd en moeite vond ik het niet meer de moeite waard om het te doen. Daarbij is het maken van foto’s van boeken echt ontzettend leuk en je kan de foto’s meteen gebruiken voor je blog 🙂

 6. Bookstagram heeft mijn voorkeur. In ver verleden wel aan de Booktube gezeten, maar inderdaad, door alle tijd en moeite vond ik het niet meer de moeite waard om het te doen. Daarbij is het maken van foto’s van boeken echt ontzettend leuk en je kan de foto’s meteen gebruiken voor je blog 🙂

 7. Ik hou eigenlijk niet zo van booktube. Er zijn er maar enkele voor wie ik een uitzondering maak. Ook Instagram heb ik lang uitgesteld vermits het me niet meer dan ‘alweer een extra social media’-account leek maar binnen de kortste keren bleek dit kanaal me ontzettend aan te spreken. Ik vind het erg leuk om manieren te bedenken om mijn boeken te fotgraferen en uiteraard ook om anderen hun foto’s te bewonderen.

 8. Ik hou eigenlijk niet zo van booktube. Er zijn er maar enkele voor wie ik een uitzondering maak. Ook Instagram heb ik lang uitgesteld vermits het me niet meer dan ‘alweer een extra social media’-account leek maar binnen de kortste keren bleek dit kanaal me ontzettend aan te spreken. Ik vind het erg leuk om manieren te bedenken om mijn boeken te fotgraferen en uiteraard ook om anderen hun foto’s te bewonderen.

 9. Ik heb beide: boekstagram en boektube. Ik schrijf vaak eerst de tekst voor de video en maak daar dan weer een recensie. Ik ben eigenlijk nog niet zo lang bezig met boektube, maar ik ben zelf ook auteur dus daar gebruik ik het ook voor.

 10. Ik heb beide: boekstagram en boektube. Ik schrijf vaak eerst de tekst voor de video en maak daar dan weer een recensie. Ik ben eigenlijk nog niet zo lang bezig met boektube, maar ik ben zelf ook auteur dus daar gebruik ik het ook voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]