Solliciteren

|| Afbeelding is een stockfoto ||

Ik blogde eerst helemaal niet zo over dingen die te maken hebben met carrière en zo, maar inmiddels vind ik het wel erg leuk om mijzelf te ontpoppen tot girlboss-blogger en die inzichten te combineren met wat ik weet en ervaren heb met mijn chronische ziekte. Solliciteren is iets wat ook voor mensen zonder gezondheidsproblemen vaak best wel eng en lastig kan zijn, en als je ziek bent is het helemaal zenuwslopend. Want welke plaats geef jij je ziekte en beperkingen in de sollicitatie? Ik heb er inmiddels een beetje ervaring mee.

Weet wat je wel en niet kunt

Als je een chronische ziekte hebt, is de kans groot dat je daar problemen van ondervindt bij het werken. Misschien kun je niet volledig werken of alleen onder bepaalde omstandigheden. Hoe dan ook is het heel goed om precies te weten wat je wel en niet kunt: pak je carrièrenotitieboekje erbij – als je die nog niet hebt, mooi excuus om een nieuw boekje te kopen! – en schrijf op hoe jouw ziekte en beperkingen je werkprestaties beïnvloeden. Wat kun je wel, wat is lastig en wat kan niet? Waar moet rekening mee worden gehouden? Welke aanpassingen of voorzieningen heb je nodig?

Kies werk dat bij je past

Het is wellicht een open deur, maar belangrijker dan je denkt: kies werk dat bij je past. Daarmee bedoel ik bij jou als persoon, bij wat jij leuk vindt en bij jouw capaciteiten, maar óók bij je beperking. Je moet er simpelweg voor zorgen dat het werk dat jij wilt doen, ook mogelijk is wat je gezondheid betreft. Dat het niet altijd samengaat is frustrerend, maar moet je wel in gedachten houden. Soms lukt het niet, en dan moet je kijken wat er wél zou kunnen lukken.

De voordelen van jouw beperkingen

Ik als eeuwige positieveling vind het heerlijk om te bedenken waar de mogelijkheden van mijn beperkingen liggen. Mooi gezegd, hè? Probeer eens eerlijk en kritisch naar jezelf en je ziekte te kijken: jazeker, het is flink balen dat sommige dingen moeilijk zijn of niet lukken. Maar zijner misschien ook dingen die je door je ziekte extra goed kunt? Denk aan mentale vaardigheden, bijvoorbeeld aanpassing, doorzettingsvermogen, discipline… maar denk ook aan fysieke zaken, zoals een beter ontwikkeld zintuig doordat een ander zintuig niet goed werkt, goede fijne motoriek door het voortbewegen van je rolstoel, teamwork… noem het maar op. Je kunt meer dan je denkt, echt!

De sollicitatiebrief

Heb je eenmaal goed op een rijtje wat je kunt en wilt en welke plaats jouw beperkingen daarin innemen en heb je een plek gevonden waar je graag wilt én kunt werken? Tijd om te solliciteren! Dat doe je meestal eerst via een sollicitatiebrief of -mail. En dan is de grote vraag: wat vertel je wel en niet over jouw ziekte? Op basis van sollicitaties wordt natuurlijk een eerste selectie gemaakt en je wilt voorkomen dat je daar niet bij zit vanwege je beperkingen. Een advies dat ik kan geven, is dit: vertel in je sollicitatiebrief wat je werkgever absoluut moet weten. Dat houdt in: de beperkingen die je werk echt zullen beïnvloeden en waar je eerlijk over moet zijn. Daarnaast wil je natuurlijk opvallen, en dan is het goed om het voordeel van die beperkingen te benadrukken: waar jouw kracht zit dankzij je minder bevoorrechte positie. Dan laat je meteen zien dat je lef hebt en je niet laat tegenhouden! #GIRLBOSS

Het sollicitatiegesprek

Word je uitgenodigd voor een gesprek, dan moet je je ook goed voorbereiden. Ten eerste om de overduidelijke reden: je wilt die baan en je moet die werkgever ervan zien te overtuigen dat hij jou moet aannemen. Ten tweede omdat je jezelf en jouw gezondheidsissues goed wilt neerzetten en dat is niet zo heel gemakkelijk. Tijdens het gesprek moet je namelijk de aandacht vestigen op het complete plaatje: wat is er precies aan de hand met je gezondheid en wat houdt dat in voor het werk? Eigenlijk kan ik hierin maar één advies geven: wees eerlijk. Wees gewoon helemaal eerlijk over wat je niet kunt en wat moeilijk is, over verzuim en uren en andere dingen. Maar: wees óók goudeerlijk en vooral geestdriftig over wat je wél kunt, over waarom jij geknipt bent voor het werk en hoe jij jouw beperkingen kunt inzetten. Zorg ervoor dat je kunt uitleggen waar jouw kracht zit en dat die meer waard is dan je beperkingen: leg de focus op je mogelijkheden, maar blijf realistisch. Laat jezelf zien, de persoon die je bent dankzij én ondanks je beperkingen: dat is de beste manier. Vervolgens kun je in een tweede gesprek eventueel nog verder ingaan op praktische belemmeringen en wát je dan precies kunt dankzij je beperkingen.

Ben je chronisch ziek en ga je solliciteren, zorg dan simpelweg dat je zo goed mogelijk voorbereid bent: dat je alles weet van wat je wel en niet kunt en dat je vooral precies weet wat je waard bent. En geef niet op!

Wat zijn jouw ervaringen met solliciteren?

You may also like...

5 Comments

 1. Ik zit nu al zolang bij mijn huidige baan, dat ik niet zo ervaren meer ben in het solliciteren. Tussendoor wel een paar keer gesolliciteerd als ik toevallig echt een hele tiffe vacature tegenkwam, maar toen waren mijn beperkingen nog niet zo aanwezig.
  Nu ze inmiddels wel steeds meer aanwezig zijn, denk ik eigenlijk niet dat ik mijn vaste contract op durf te geven voor iets nieuws. Ik probeer nu vooral mijn huidige baan zo om te vormen, dat ik het zo lang mogelijk haalbaar blijft om te kunnen blijven werken. En gelukkig is er ook echt wel wat van te maken bij mijn werkgever, dus ik mag niet klagen. 😉

  Maar ik hoor van anderen regelmatig dat ze bij sollicitaties verzwijgen dat ze een chronische ziekte hebben. Nu neem ik aan dat jij in het doelgroepregister bent opgenomen (toch? Ik meen dat ik ergens een keer gelezen hebt dat je een wajong hebt, maar kan me vergissen), maar ik kan het me ook goed voorstellen dat het lastiger is om binnen te komen als je wel beperkingen hebt, maar niet in het doelgroepregister staat.
  Jacqueline onlangs geplaatst…Op de fiets naar AvonturisMy Profile

  1. Ik heb Wajong inderdaad, dus dan zal ik wel in het doelgroepregister staan 🙂

 2. Oei, wat tikfoutjes hier en daar… maar goed dat ik er niet bij heb gezet wat voor werk ik dan doe. 😉
  Jacqueline onlangs geplaatst…Op de fiets naar AvonturisMy Profile

 3. Mooi artikel en vanuit een fijne, positieve hoek geschreven. Zoals ik van je gewend ben 😉

  Ik heb zelf heel veel ervaring met solliciteren, helaas. Gelukkig nu een vast contract dus voorlopig zit ik hier gebeiteld. Maar het is bijna 8 jaar lang op en af gegaan met werk zoeken.
  Saskia onlangs geplaatst…Dreamjob #13: Noelle over projectmanager zijn van mystery shoppersMy Profile

  1. Jeetje, dat is lang! Dan is je vaste contract des te fijner nu =D dank je voor het compliment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]