Smilenotes en dankbaarheid

Sinds ik heb besloten om het roer een beetje om te gooien wat betreft mijn prioriteiten en grenzen, heb ik ook besloten om aardiger voor mezelf te gaan zijn. Niet meer zoveel willen, niet meer zoveel stressen, meer loslaten en meer rustig aan doen. Maar ook: meer focussen op het positieve! En daarbij hoort een nieuwe gewoonte, of eigenlijk twee, namelijk het bijhouden van smilenotes en dankbaarheidslijstjes. Daar wilde ik vandaag even enthousiast over doen!

Smilenotes

Het concept van smilenotes is al een tijdje vrij populair: op deze website kun je er meer over lezen. Het idee is heel simpel: dat mensen tegenwoordig te snel willen leven en daardoor al die mooie dingen over het hoofd zien. En juist die mooie dingen kunnen je heel happy maken of zorgen dat je dag iets minder ellendig is, als je een ellendige dag hebt. Voor mij is het een hele goeie manier om meer in het nu te leven en te beseffen wat er nu allemaal fijn is in plaats van wat er allemaal fijn zou moeten zijn (goeie opsteker). Wat ik dus doe: ik heb een heel schattig klein boekje van de HEMA (wat anders) dat ik makkelijk mee kan nemen naar school of stage of waar dan ook, en ik neem per dag een pagina voor de glimlachnotities. Dat lijstje maak ik soms pas ’s avonds voor ik ga slapen en soms hou ik het de hele dag bij: als er gedurende de dag iets gebeurt waar ik blij van word, schrijf ik dat meteen op, dat zit er al helemaal in gebakken! Meestal lees ik dan de volgende dag ook even terug wat ik de vorige dag heb opgeschreven, gewoon omdat dat fijn is.

Het gaat dus gewoon om dingen waar je blij van werd, lichtpuntjes, blijmakertjes, dingen die een lach op je gezicht toverden of die je gewoon fijn vond… een ontroerende film is natuurlijk ook prima, het hoeven niet per se lach-dingen te zijn. Ligt ook een beetje aan jezelf wat je ermee doet natuurlijk, maar het is in ieder geval wel heel fijn om te doen! Ik merk dat ik weer wat meer focus krijg op kleine dingen en daar ben ik echt wel blij om. Hé, weer iets om op het lijstje van vandaag te zetten! Wat er bij mij zoal op staat, is heel uiteenlopend: vandaag had ik bijvoorbeeld een goed gesprek met de teamleider op stage, met betrekking tot het invallen: dat vond ik fijn, dus dat zet ik op het lijstje. Andere dingen die erop staan zijn bijvoorbeeld:

 • In een blogflow zitten;
 • Lekker vroeg kunnen gaan slapen;
 • De wetenschap dat ik de komende dagen heerlijk vrij ben;
 • De herinnering aan een fijne les van vandaag;
 • Jullie leuke reacties op mijn blog en op sociale media!
 • Lekker hebben gegeten
 • En eigenlijk alles waar ik gewoon blij van word.

Dankbaarheidslijstjes

Oké, ik beken, ik heb deze twee een tijdje door elkaar gehaald. Of eigenlijk, ik dacht dat het gewoon hetzelfde was, smilenotes en dankbaarheidslijstjes. Maar dat is het dus niet: ergens blij van worden en ergens dankbaar voor zijn is toch wel ietsjes anders. Dus vandaar dat ik ook probeer om elke avond voor ik ga slapen een lijstje te maken van dingen waar ik dankbaar voor ben. Daar heb ik een app voor, Gratitude Journal (is een betaalde versie, maar er zijn ook gratis apps: Happy Tapper is er eentje geloof ik) waarin het heel mooi is ingericht, je kunt ook foto’s toevoegen (ik zet meestal de Instagram-kiekjes van die dag erin) en inspirerende quotes erbij zetten.

Ik vergeet het wel eens, dus soms staan er twee dankbaarheidslijstjes op één dag in maar dat is niet erg. Ik moet zeggen dat ik het soms best lastig vind,: de smilenotes zijn makkelijker te maken dan de dankbaarheidslijstjes. Maar het voelt wel heel fijn om ook dat dankbare erin te houden, gewoon om dingen wat meer te leren waarderen! Ik zet in mijn lijstje bijvoorbeeld heel vaak dat ik heel dankbaar ben voor het inzicht dat ik in mezelf heb: daardoor ken ik mezelf goed en ben ik heel gelukkig met de persoon die ik ben. Maar ik ben ook vaak heel dankbaar voor mensen om me heen, als ik een goede dag heb gehad of als iets goed is gegaan. Hele kleine dingetjes, hele fijne dingetjes!

Hou jij smilenotes en/of dankbaarheidslijstjes bij?

You may also like...

4 Comments

 1. Wat ben je weer goed bezig. Ik herken wel veel van jou in mijzelf. Heel perfectionistisch, altijd alles goed willen doen, stressen. Ohh.. loslaten is zo moeilijk, maar als het lukt is het ook zo fijn! Dit zijn super goede hulpmiddelen daarvoor. Zo’n boekje zou ik ook moeten hebben. Gewoon fysiek voor mijn neus. Grappig dat je het verschil belicht tussen dankbaarheid en blijheid.. Dat is toch wel een verschil. Nooit zo bij stilgestaan eigenlijk! Het leven is vaak zoveel mooier dan we in de drukte en stress van alledag denken. Stilstaan en daarbij nadenken helpt echt!

 2. Ik houd ook altijd mijn lichtpuntjes (smile notes) bij in een weekelijks overzicht wat verschijnt op mijn blog. Door het noteren van deze mooie momenten, geniet ik er meer van en onthoudt ik ze langer. Ik kan het iedereen aanraden. Het is ook heel fijn dat wanneer je je niet zo goed voelt je terug kan kijken op al het moois dat er gebeurt in je leven.

 3. Goed om bij te houden inderdaad. Ik vergeet het altijd op te schrijven moet ik eerlijk zeggen. Ik geniet wel bewust even van het geluksmoment of hetgeen waar ik dankbaar voor ben, maar eigenlijk zou ik het ook moeten opschrijven. Dank voor deze fijne blog!

 4. Eens in de zoveel weken komt er een geluksmomenten-lijstje online met alle mooie dingen die ik mee maak<3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]