Het is apart wat je meeneemt in je hoofd, wat je onthoudt, wanneer alles ophoudt. Ik zie nog steeds de lambrisering tegen de muren van onze luxe hut voor me en weet nog precies hoe dik en zacht het tapijt was. Ik herinner me de geur van zout water die in de lucht hing en aan mijn huid bleef kleven, en het gelach van mijn broers in de aangrenzende hut, alsof de storm een spannend avontuur was in plaats van een nachtmerrie. Meer nog dan angst of bezorgdheid hing er een sfeer van irritatie in de hut. Door de storm vielen onze plannen voor die avond in duigen.

Hoe ik bij dit boek kwam

Ik heb een heel groot zwak voor Kiera Cass. De Selectie-boeken heb ik verslonden en zou ik volgens mij zo nog 20 keer kunnen lezen zonder ze beu te worden. Dus toen ik ontdekte dat haar allereerste boek na een eigen beheer-avontuur opnieuw (en nu echt) zou worden uitgegeven, was ik enthousiast. Toen ik vervolgens ontdekte dat het een verhaal zou zijn over zeemeerminnen annex sirenen… was ik verkocht. Want Kiera Cass en fantasy? Kán gewoon niet misgaan, toch? Ik was zó benieuwd!

Waar het over gaat

Kahlen is een sirene: ze is een keer bijna verdronken en heeft er toen voor gekozen om de zee te dienen met haar dodelijke stem, in ruil voor het eeuwige leven. Maar Kahlen heeft moeite met haar nieuwe leven: ze vindt het vreselijk om mensen de dood in te jagen en kan geen echte vervulling vinden. Tot een mensenjongen haar pad kruist en Kahlen zonder het te willen hopeloos verliefd wordt… is ze verdoemd, of heeft ze misschien nog een kans op echt geluk?

Wat ik ervan vond

Oh jongens, wat heb ik genoten van dit boek. Echt. Ik vond het zó mooi. Ik denk er nog steeds aan. Ik wil meer, en tegelijkertijd is het een perfecte standalone. Ik vond het origineel, romantisch, magisch. Het had eens soort hypnotische kracht: ik was er helemaal van in de ban en eigenlijk ben ik dat nog steeds. Want tjee, wat is Kiera toch goed in het scheppen van een fantastische wereld. Dat zagen we al bij het mooie Iléa van America en Maxon en nu zien we het weer met de sirenen. Het is zo ontzettend fascinerend en intrigerend uitgewerkt, met zoveel sfeer en details en gevoel… het was de perfecte mix tussen De Kleine Zeemeermin en de duistere mythologie. Het heeft iets moois en unieks: mystiek en mysterieus, sereen, poëtisch en filosofisch en intiem… het is een boek waar heel veel bijvoeglijke naamwoorden op los te laten zijn.

Bijzondere wereld

De manier waarop Kiera de wereld van de sirenen heeft uitgewerkt en in de echte wereld heeft geplaatst, vind ik enorm bijzonder. Je ontdekt steeds meer over hoe het in elkaar zit en ook al is het soms een beetje vaag, het is vooral heel mooi. Ik vond het echt prachtig hoe je ontdekt  dat de sirenen eigenlijk een mensenleven leiden en daar betekenis aan proberen te geven, hoe ze hechten aan contact en tijdverdrijf, maar ook aan de zusterband en hun band met de Oceaan: dat is allemaal zo mooi en tegelijkertijd heeft het iets sinisters, iets dat een beetje beklemmend is. Het is de combinatie van avontuur en gevaar, liefde en dood…. Dat heeft Kiera zó mooi uitgewerkt.

Personages

Een ander talent van Cass is hoe ze haar personages neerzet en hun dynamiek zo intens en levendig schetst dat je het liefst ook bij hen zou willen horen. Ik vond Kahlen een heel interessant personage: haar pijn en worstelingen raken je echt en tegelijkertijd is haar band met de Oceaan bijna als een soort moeder/dochter-relatie en ook dat is hartverscheurend mooi beschreven. Maar één van de dingen die Siren zo sterk maakt, is dat het een verhaal is over meerdere personages: Cass heeft Kahlens vriendinnen en zusters Elizabeth, Miaka, Aisling en Padma net zo boeiend en gevoelig uitgewerkt, met elk hun eigen persoonlijkheden, geheimen en verhalen. Padma zorgt bovendien voor een interessante verhaallijn waardoor je meer te weten komt over de sirenemythe en -wereld.

Ontluikende liefde

De tweede helft van het verhaal vaart een andere koers: dan gaat het meer over de ontluikende liefde tussen Kahlen en mensenjongen Akinli. En ook daar komt Cass’ talent om de hoek kijken: net als bij De Selectie ontstaat er echt een hele mooie band tussen de twee personages, hebben ze chemie die echt ergens op gebaseerd is en is het geen instant love. Het is jammer dat de focus op deze liefde toch nog vrij groot is, maar ook deze verhaallijn is zo mooi geschreven dat je echt gaat geloven in hun verbintenis. Het is een episch liefdesverhaal zoals we dat het liefste lezen en eigenlijk is het de extra sprankeling die dit toch al mooie boek nog mooier maakt.

Conclusie

Kiera Cass is er met Siren in geslaagd een prachtig en verfrissend verhaal te vertellen waarin alle details kloppen, de plot je van het intrigerende begin tot het bitterzoete einde meesleept en de personages ontzettend echt zijn. Haar schrijfstijl is gevoelig en puur en wekt de indruk dat ze het verhaal met zorg en bezieling heeft geschreven. Een sprookjesachtig, sprankelend, tragisch, maar vooral episch boek dat je niet onberoerd zal laten. Prachtig.

Titel: Siren (The Siren)
Auteur: Kiera Cass
Vertaald door: Hanneke van Soest
Uitgeverij: Van Goor Best of YA
Verschenen: oktober 2016
Aantal bladzijden: 256
Genre: young adult fantasy
Beschikbaar als: paperback, ebook
ISBN: 9789000353149
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

You may also like...

4 Comments

  1. Hoi, ik moest dit boek voor engels lezen. Ik heb het dus ook in het Engels gelezen en ik vond het geweldig! Maar weet iemand toevallig wie de cover heeft gemaakt?

    1. Ik gok Gustavo Marx, aangezien hij de credits krijgt voor het omslagbeeld 🙂

  2. Hoi, ik moest dit boek voor engels lezen. Ik heb het dus ook in het Engels gelezen en ik vond het geweldig! Maar weet iemand toevallig wie de cover heeft gemaakt?

    1. Ik gok Gustavo Marx, aangezien hij de credits krijgt voor het omslagbeeld 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]