De boeken van Cassandra Clare zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het Young Adult-wereldje: de Mortal Instruments-boeken, in Nederland bekend als de Kronieken van de Onderwereld, gaan nog altijd als warme broodjes over de toonbank. In 2013 is het eerste boek verfilmd met in de hoofdrollen Lily Collins en Jamie Campbell Bower, maar de film flopte behoorlijk. Hollywood wilde het echter nog niet opgeven en besloot helemaal opnieuw te beginnen: nieuwe cast, maar vooral een nieuw format. Sinds afgelopen week is er Shadowhunters, een televisieserie van FreeForm (het voormalige ABCFamily). Maar hoe zit dat nou precies dan?

Shadowhunters is in hetzelfde straatje te plaatsen als de series Gossip Girl, The Vampire Diaries en Pretty Little Liars. Deze laatste serie is bovendien van dezelfde zender, dus dan krijg je een idee. De grondslag van dit soort series is een boekenserie, maar… echt gebaseerd op de boeken is het niet. Doorgaans is het puur de plot die in grote lijnen wordt gevolgd en verder wordt er op veel fronten afgeweken van de boeken: de personages zien er anders uit, onderlinge relaties liggen anders en sommige verhaallijnen komen niet terug of worden juist compleet verzonnen. Waarom? Tja, omdat de zender vindt dat dat beter verkoopt. Dit is precies de reden waarom ik ervoor heb gekozen de boeken van Sara Shepard, L.J. Smith en Cecily von Ziegesar niet te lezen: de verschillen zijn gewoon te groot en dat zorgt ervoor dat het minder leuk is.

Shadowhunters is precies zo. Het is losjes gebaseerd op de boeken, maar dan wel op de gehele reeks en niet alleen op het eerste boek. Verhaallijnen uit het boek komen zeker terug, maar alles loopt een beetje door elkaar en er zitten ook veel nieuwigheden in, de personages zijn een beetje anders en zo zijn er nog wat andere kleine verschillen. De cast wordt gevormd door onder andere Dominic Sherwood (bekend van de Taylor Swift-video Style en de film Vampire Academy) en Henry Sturm Jr. (bekend van Glee). De rest van de cast bestaat, zoals gebruikelijk bij dit soort series, uit vrij onbekende acteurs die hun doorbraak hopen te beleven met deze flink gepromote show.

Shadowhunters

Waar het over gaat? Voor fans van de boekenreeks is dat uiteraard bekend, maar voor de leken onder ons: de serie volgt de 17-jarige Clary die erachter komt dat ze een demonenjager is en zich dus naar haar lot moet gaan voegen. Dat is het in een notendop: verder weet ik er ook heel weinig van, want ik heb de boeken niet gelezen. Eerlijk gezegd heb ik altijd getwijfeld of ik dat wilde doen: aan de ene kant sprak het verhaal me wel aan, maar aan de andere kant ook totaal niet. Daarom ook heb ik besloten om de serie gewoon te gaan volgen: waarschijnlijk heb ik dan helemaal geen zin meer om de boeken te lezen, maar dan weet ik in ieder geval wat het precies is. De serie krijgt tot nu toe erg gemixte reacties: sommigen vinden het een goeie show, anderen balen dat de boeken niet wat meer gevolgd worden. Duidelijk is in ieder geval wel dat de zender veel heeft ingezet op de serie, die het waarschijnlijk goed zal doen bij degenen die de boeken niet hebben gelezen – zoals bij voornoemde series. Mooie mensen, spanning en actie en een hóóp drama? Dat is meestal een succesformule in de tv-wereld.

Ben je nu net als ik nieuwsgierig geworden? En heb je een Netflix-abonnement? Dan is er goed nieuws: Netflix heeft wereldwijd de rechten van deze serie bemachtigd en dat betekent dat de nieuwe aflevering hier een dag na de uitzending in Amerika op Netflix te bewonderen is. Ik heb nog niet de tijd gevonden om te kijken, maar ik ga het nog zeker uitproberen. Ik ben benieuwd!

Volg jij de serie Shadowhunters?

You may also like...

5 Comments

 1. Ik vond de eerste aflevering een behoorlijke flop. Clary is in de serie 18, maar in de boeken 15. Dat is nog wel een verandering die te overzien is.. de rest is echt ontzettend aangepast.. En niet perse op een goede manier.

 2. Ik probeer de serie los te zien van de boeken, want als ik me teveel aan de boeken vastklamp word ik zeker teleurgesteld. Als ik het zo bekijk was het een prima aflevering, al kunnen de special effects wel wat vooruitgaan… Mensen vinden de film slecht, maar tóch vergelijken ze de serie met de film. Dat probeer ik dus zeker NIET te doen, en ik kijk uit naar aflevering 2!

 3. Ik Clary niet goed gecast vind. Dat had ik bij de film ook al. Heb jij dit ook? Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat ze met de verhaallijnen gaan doen, maar aan de andere kant verpest dat ook mijn beeld bij de serie. En wanneer je gaat kijken: heel veel plezier!

 4. Hoi Vivian,

  Ik zie een klein foutje in de tekst:
  Het is Harry Shum jr. in plaats van Henry Sturm jr.
  (verwijder deze reactie gerust, zodra je het gelezen hebt)

 5. Ik volg het wel, maar ik heb liever de oude cast tot nu toe…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]