The Vampire Diaries

Het is al een aardige tijd geleden dat ik een serie echt aan het bingewatchen ben geweest: Shadowhunters en Pretty Little Liars keek ik steevast elke week als er een nieuwe aflevering was en het eerste seizoen van Fuller House heb ik in één ruk gekeken. Met een overvolle kijklijst op Netflix vond ik het dan ook niet verwonderlijk dat ik zin had om weer eens een serie écht te kijken, en dan geen nieuw uitprobeersel als Life Unexpected of Outlander, maar een gouwe ouwe. Een serie die ik ook deels op dvd heb, maar die ik toch nu opnieuw aan het kijken ben via Netflix, ook al heb ik de helft van de reeds verschenen seizoenen al gezien. Ik heb het over – jawel – The Vampire Diaries!

Succesrecept

Ik vind The Vampire Diaries echt zo’n typische, superverslavende young adult-serie, in het straatje van Gossip Girl, 90210 en Pretty Little Liars. Ik keek er voor het eerst naar toen ik een jaar of vijftien was en ik ben nooit meer gestopt met kijken: GG is nog altijd mijn grote favoriet en inmiddels staan ook Revenge en Reign op mijn lijstje favorieten, samen met TVD dus. Wat het precies is aan deze series? Een succesrecept. Bloedmooie, extreem goedgeklede jonge mensen vormen de basisingrediënten, gemixt met een flinke scheut romantiek, een nog grotere scheut drama, een vleugje mysterie en een snuf spanning. Het zijn series die sexy, grappig, zwijmelend romantisch en verslavend spannend zijn en waar je naar kunt kijken zonder erover te hoeven nadenken. Het zijn series waar je niet meteen een bepaalde culturele waarde uit haalt, maar die ook niet compleet hersenloos zijn. En ik kan vanuit de grond van mijn hart zeggen dat ik het heerlijk vind om naar die series te kijken, met hun glamourlaagje, ships en love to hate-personages.

Mystic Falls

The Vampire Diaries is zo’n serie die gebaseerd is op een boekenreeks, maar een compleet andere kant op gaat omdat het zo sensationeel mogelijk moet zijn. Hoofdpersonage Elena Gilbert (Nina Dobrev) wordt verliefd op mysterieuze new guy Stefan Salvatore (Paul Wesley) die een vampier blijkt te zijn, net als zijn erg bloeddorstige maar o zo aantrekkelijke broer Damon (Ian Somerhalder). Het wordt al snel een liefdesdriehoek, maar er is meer: Elena’s beste vriendin Bonnie (Kat Graham) is een heks die vampiers haat, hun andere BFF Caroline (Candice Accola) is overal het slachtoffer van en dan is er nog het verhaal over de rol die hun stadje, Mystic Falls, speelde tijdens de Burgeroorlog en de eerste liefde van de Salvatore-broers, Katherine – die sprekend op Elena lijkt. Wat zei ik? Mooie mensen, een hoop drama én een hoop liefde. Succesformule.

Pas op: spoilers over de seizoenen van The Vampire Diaries in het stuk hieronder!

Fijn vermaak

Oké, ik klink behoorlijk negatief als ik dat allemaal zo beschrijf, maar ik vind het echt een hele fijne serie. Het is zo’n show die je kijkt omdat het gewoon heerlijk vermaak is, omdat het een serie is waar je echt van kunt genieten. Ik hou van Damons humor en natuurlijk van hoe knap hij is, ik hou van de relatie tussen Stefan en Elena, ik hou van Bonnies hekserij, ik hou van hoe leuk en onbenullig maar toch belangrijk extra personages Jeremy, Caroline en Matt zijn en ik hou vooral heel erg van de verhaallijn over het Mystic Falls van 1864 en van Katherine. Ik vind het leuk dat de serie nooit echt hetzelfde is: er zijn nu zeven seizoenen en echt, er gebeurt zo bizar veel dat het gewoon steeds spannend en boeiend blijft. Weerwolven, hele oude vampiers, dubbelgangers, geesten, vampierjagers… iedereen wordt op zeker moment wel een keer een vampier en die transformaties zijn cool.

Ik vind het gaaf hoe onwijs veel er kan gebeuren in één aflevering en ik geniet intens van de scènes met die geweldige personages. Isobel die spelletjes speelt met iedereen, Katherine die zo verrukkelijk vilein is, Klaus die zo charmant en Brits en toch zo kwaadaardig is… Ik vind het steeds weer mooi om te zien hoe er geliefde personages doodgaan en hoe goed die rouw in de serie wordt verwerkt – Jenna, John, Elena’s ouders, Alaric, Jeremy – en hoe niemand ooit echt dood lijkt te zijn. Ik vind de relatie tussen Elena en Damon geweldig en ik vind Carolines personage en hoe zij zo mooi sterk wordt geweldig. Ik vind de backstories super om naar te kijken en ik hóu van de muziek en van de zo intense scènes. En dan heb ik het nog niet over de plottwists uit de hele serie… een geneesmiddel tegen vampirisme, hybride vampiers, oversteken naar het dodenrijk, verbondenheid waardoor je niet dood kunt gaan… ik bedoel, ik ben nooit verder gekomen dan halverwege seizoen 5 maar ik weet al het een en ander over wat er gaat gebeuren en echt, er komen steeds bizarrere dingen bij die toch zo cool zijn. Ik denk dat The Vampire Diaries zo’n serie is die, net als Gossip Girl, Grey’s Anatomy, Once Upon A Time en Desperate Housewives, zich steeds blijft vernieuwen en steeds een andere kant op gaat met nieuwe verhaallijnen, nieuwe focuspunten en nieuwe kanten van de personages en dat maakt het zó goed!

Ik ben momenteel met seizoen 2 bezig en het staat t/m seizoen vijf op Netflix, dus hopelijk wordt de rest ook snel toegevoegd… ik geniet er in ieder geval met volle teugen van!

Wat is voor jou een serie die seizoen na seizoen goed blijft?

You may also like...

3 Comments

  1. Pff.. De enige series die ik écht volledig heb gezien, zijn eigenlijk toch al wat ouder: Friends (uiteraard) en Sex and the City. Verder vind ik Fargo erg goed, maar daar zijn nog maar twee seizoenen van verschenen, waarbij ik de tweede weliswaar de moeite waard vond, maar toch.. ja.. nee.. ja.. nee, nét niet helemaal zo tof als het eerste!
    marjolein onlangs geplaatst…De desillusie van het kinderspeelparadijsMy Profile

  2. TVD was voor mij zo’n serie die seizoen na seizoen goed blijft. Ik zeg niet dat het nu (ik ben iets verder dan jij) helemaal verloren is, maar ik kijk er niet meer naar uit zoals eerst. Ik hoop gewoon dat ze er een mooi einde aan gaan breien!
    Anouk onlangs geplaatst…5x elegant en luxe marmerMy Profile

    1. Ik ben nu bijna aan het eind van seizoen 2 en vind het nog steeds erg sterk, heel benieuwd hoe ik het vind als ik bij de mij onbekende afleveringen kom…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]