9200000046099687_1Ze is dood. Geen twijfel mogelijk. Haar grote blauwe ogen staren me verbijsterd aan, alsof ze het zelf ook niet kan geloven. Het spijt me echt dat dit zo moest lopen, denk ik, en ik ga op haar bureaustoel zitten. Ik zou het hierbij kunnen laten. Maar dat doe ik niet. Ik vouw het papiertje dubbel en stop het in mijn broekzak.

Eerste indruk

Ik heb al twee boeken van Mel Wallis de Vries gelezen en beide boeken vond ik best goed, maar verder niet echt bijzonder. Ik denk dat ik gewoon niet tot de doelgroep behoor om echt fan te zijn van haar werk: ik ben geen tiener meer en ik lees niet graag thrillers, dat is gewoon mijn genre niet echt. Toch ben ik zo af en toe geneigd een boek van Mel te pakken, want er is iets wat ze goed kan: een spannend verhaal vertellen. En zo af en toe is een spannend verhaal precies wat je wilt lezen om mee te ontspannen. Zo ook met Schuld: ik verwachtte een boeiend verhaal over een soort zelfmoordpact en stiekem zijn de verhalen van Mel van die plots waar je héél nieuwsgierig naar bent. Maar dit bleek anders te zijn dan ik verwachtte.

IMG_8006

Waar het over gaat

Kate, Yara en Tess zitten op dezelfde school, maar kennen elkaar niet. Ook kennen ze Leila niet, het meisje dat onlangs zelfmoord heeft gepleegd. Alle drie de meisjes hebben het moeilijk met hun eigen omstandigheden en onzekerheden, maar er is iets wat hen allemaal bindt: ze krijgen briefjes, dreigbriefjes. Niemand zoekt er echt iets achter… tot het te laat is. Steeds meer meisjes van dezelfde school plegen zelfmoord, maar is het wel zelfmoord?

IMG_8008

Wat ik ervan vond

Zoals ik al zei, weet Mel Wallis de Vries precies hoe ze een spannend verhaal moet vertellen. Geen enkel boek van haar is hetzelfde: qua formule en opbouw misschien wel, maar de plot is steeds weer verrassend en spannend. Je vliegt door de hoofdstukken heen en kunt het niet helpen dat je op zoek bent naar aanwijzingen over wie de dader is en hoe de vork in de steel zit, en voor de oplettende lezer stopt Mel hints in het verhaal die je helpen om op het juiste antwoord te komen. En die spanning zorgt er ook voor dat het zulke fijne wegleesboeken zijn – sterker nog, ik las het boek steeds voor het slapengaan en daar had ik elke keer een beetje spijt van… het gaat je niet in de kouwe kleren zitten namelijk.

Geen typetjes

Wat ik leuk vind aan Schuld is dat de personages dit keer geen typetjes zijn, zoals ik wel vond bij de andere boeken van Mel die ik gelezen heb. Kate, Yara en Tess zijn alle drie heel verschillend en toch zijn er dingen die ze allemaal gemeen hebben: hun thuissituatie is niet ideaal, ze zijn onzeker, vallen een beetje uit de toon bij de groep… het is jammer dat je ze verder niet echt goed leert kennen, want, nou ja, het perspectief wisselt vrij snel zullen we maar zeggen. Ik vond het fascinerend dat ze verschillend zijn maar toch op elkaar lijken.

IMG_8009

Perspectief van de dader

Iets anders wat dit boek best wel uniek maakt, is dat je op verschillende momenten een kijkje krijgt in het hoofd van de, eh, dader (jeetje, wat is het moeilijk om geen spoilers te geven bij zo’n boek haha). Die stukjes zijn echt goed geschreven, en steeds word je op een nieuw spoor gezet dat vervolgens toch niet blijkt te kloppen, steeds zijn er nieuwe hints waarmee je het uit zou kunnen vinden. Maar ze zijn goed verstopt en ik kwam er echt pas tegen het einde achter: de twist zit erg goed in elkaar. Heel logisch maar toch nog onverwachts en met een bijzondere gedachte erachter.

IMG_8027

Conclusie

Schuld is een goed boek dat je een poosje in zijn greep houdt met een verrassend perspectief en een goed neergezette ontknoping. Het leest prettig weg, is spannend en intrigerend en kortom prima leesvoer waar je vooral niet te veel van moet verwachten, maar wat zeker niet slecht is.

Titel: Schuld
Auteur: Mel Wallis de Vries
Uitgeverij: De Fontein
Verschenen: november 2015
Aantal bladzijden: 224
Beschikbaar als: hardcover, ebook
Genre: young adult thriller
IBN13: 9789026138935
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

Waardering 2

You may also like...

2 Comments

  1. Groot fan van Mel Wallis de Vries hierrrr!

  2. Groot fan van Mel Wallis de Vries hierrrr!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]