Rusteloosheid en sleur

Je kent het vast wel: het gevoel dat je moe bent van je dagelijkse dingen, van het steeds opnieuw hetzelfde doen, het gevoel dat nergens meer uitdaging of pit in zit, dat je niet echt meer door dingen geraakt wordt. Of juist het tegenovergestelde: het gaat goed, je zit in een flow met alles wat je doet, je haalt goede cijfers en je hobby brengt een hoop voldoening: je vindt alles fijn en leuk en goed en je wilt er zoveel mogelijk uithalen, er zoveel mogelijk van genieten, zo graag zelfs dat je rusteloos wordt en nergens meer echt van kúnt genieten omdat je zo snel wilt. Twee uitersten, maar beide toestanden zijn niet fijn én komen op hetzelfde neer: door je eigen mindset sta je als het ware buiten de waarde van je leven. En dat wil je graag doorbreken om te voorkomen dat je erin blijft hangen. Maar hoe?

Probeer eens iets nieuws uit

Heb je het gevoel dat je in een sleur zit omdat je niet meer echt blij wordt van de dingen die je doet of de dingen om je heen? Misschien is het dan tijd om eens iets nieuws te proberen, je grenzen te verleggen. Dat hoeft echt niet heel groot te zijn, het kan zich ook prima afspelen binnen de dingen die je al doet. Schrijf je bijvoorbeeld fictie, maar begint het je te vervelen? Probeer dan eens een compleet nieuw genre of een heel nieuwe techniek uit. Of ga juist voor een groter nieuw iets en kijk of een heel ander soort bezigheid iets voor je is: gedichten schrijven bijvoorbeeld, of muziek maken. Zo maak je het voor jezelf weer uitdagend en verrassend. Het helpt ook als je rusteloos bent, omdat je dan meer doordringt tot de essentie van wat je graag doet en wat je allemaal kúnt doen.

Niets moet, alles mag

Oké, natuurlijk moeten er bepaalde dingen wel: je zult niet aan je taken voor school en werk kunnen ontkomen. Maar probeer eens kritisch te kijken naar al je andere bezigheden: je sport, je hobby’s, je vrijwilligerswerk, je sociale afspraken, je dagelijkse gewoontes. Kortom: bedenk welke dingen je doet omdat je ervoor kiest, omdat je ze graag wilt doen – dingen die dus op geen enkele manier verplicht zijn. Dat zijn dingen die niet hoeven, maar die mógen: heb je er geen zin in, doe het dan een keertje niet en kijk hoe dat voelt. Maar wees je er vooral van bewust dat je daar zelf invloed op hebt. Een sleur die veel te maken heeft met die vrijwillige bezigheden doorbreek je gemakkelijk door daarin te schrappen of schuiven, en als je rusteloos bent helpt het ook om te bedenken dat je dat jezelf eigenlijk aandoet en dat het allemaal niet per se hoeft en zeker niet tegelijk. Voorbeeld: niemand zegt dat je een x-aantal boeken per maand moet lezen en niemand zegt welke boeken dat moeten zijn: dat bepaal je helemaal zelf. En zo is het met heel veel dingen.

Focus en geniet met volle aandacht

Of je nou het liefst heel veel en heel veel tegelijk wilt of dat je al moe wordt bij het zien van alle mogelijkheden en dingen, het helpt heel goed om te focussen. Doe één ding tegelijk en concentreer je daar volledig op. Kies er bijvoorbeeld voor om een uurtje op de bank te kruipen met een boek (doe het dus niet omdat het op je takenlijstje staat) en stel je helemaal open voor dat leesplezier zodat je er weer van doordrongen raakt waaróm je iets doet. Je zult merken dat die sleur of rusteloosheid heel snel weg is als je dit voor al je bezigheden doet. En wie weet ontdek je wel iets waar je helemaal geen plezier (meer) in hebt, dan kun je daar meteen korte metten mee maken voor zover dat mogelijk is.

The great advantage of being in a rut is that when one is in a rut, one knows exactly where one is. – Arnold Bennett

Leef in het nu

Kom ik even aan met een zweverig praatje, maar het is wel zo. Maakt niet uit of je het gevoel hebt dat je nergens meer gevoel bij hebt of dat er juist te véél gevoel in zit, af en toe moet je even pas op de plaats maken. Een stap opzij doen en genieten van het nú. De buitenlucht, het zonnetje. Een douche, iets lekkers te eten of te drinken. Knuffelen met de kat, lopen met de hond. Een leuke film, een spelletje, iets waar je om kunt lachen. Het zal je verrassen hoe goed dat werkt voor je perspectief! Het maakt je hoofd leeg en dan kun je des te helderder naar je andere zaken kijken.

Laat je inspireren

Kies ervoor om bewust aan jezelf te werken, want dat opent zoveel deuren! Lees een boek met bijzondere inzichten (er zijn er onuitputtelijk veel), ga op zoek naar mooie life improvement blogs, kijk een inspirerende film, luister naar muziek met een boodschap of pak het grootser aan en begin met een project waarin je nadenkt over wat je eigenlijk aan het doen bent, je doelen, hoe je jezelf zou willen verbeteren en hoe je gelukkiger zou kunnen worden. Als je dit doet en je pakt het serieus aan, dan zul je niet alleen inzicht krijgen in de kern van je rusteloze of gesleurde gevoel, maar je zult het ook echt voor eens en voor altijd kunnen tackelen.

Denk niet teveel na

Werkt dit allemaal niet of heb je nog net dat extra zetje nodig? Onthoud dan dat dit soort gevoelens vaak ook vanzelf weer weg kunnen ebben. Als je probeert om niet teveel na te denken bij alles wat je doet en wat je daarbij voelt maar het gewoon doet en ziet wat het op je pad brengt, werkt het vaak ook. Probeer in ieder geval niet te bewust stil te staan bij je sleur of rusteloosheid als je bovenstaande stappen onderneemt: forceer het niet, maar doe wat goed voelt en dan komt het goed.

Voel jij je vaak rusteloos of in een sleur zitten?

You may also like...

2 Comments

  1. Ik voel me vaak rusteloos als ik even helemaal niks doe. Dan bedenk ik dat ik echt wel even een momentje rust mag pakken en trekt het vaak wel weer weg.
    Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Lezen | Genesis, De 100 jarige en Vier plus éénMy Profile

    1. Herkenbaar 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]