Hoe kon het dat er mensen werden mishandeld, kinderen honger hadden, gezinnen werden gescheiden en elkaar maanden achtereen niet zagen en er in Soweto kinderen waren die niet altijd genoeg potloden hadden in hun klaslokaal, terwijl wij hockeyden, prijzen wonnen op een paardenconcours, meededen aan zwemkampioenschappen, limonade dronken en zelfgebakken koekjes aten tijdens de rust van volleybalwedstrijden?

Samenvatting

De zeventienjarige Ruby Winters groeit op als de dochter van rijke en machtige ouders in de betere buurten van Johannesburg, Zuid-Afrika. Haar ouders zijn zeer tegen de apartheid en haar moeder heeft een kunstgalerie waarin ze vooral de werken van zwarte kunstenaars aanprijst: zodoende is Ruby groot geworden met de aanwezigheid van opgejaagde zwarten in huis. Dat vond ze altijd prima, maar nu, in het voorjaar van 1976, beginnen de zaken te veranderen. Steeds meer mensen komen in opstand, tegen de apartheid, tegen de Afrikaanse dominantie, tegen de westerse dominantie, tegen elkaar. Ruby, die sowieso al grote druk voelde om te presteren, krijgt het zwaar op school en de gemoederen lopen hoog op. Als ze ook nog eens verliefd wordt op de knappe Afrikaanse Johann die net als zijzelf tegen de apartheid is, weet Ruby het helemaal niet meer: waar gaat het nu eigenlijk echt om en waar is zij nu precies mee bezig?

Beoordeling

Dit boek stond al een behoorlijk lange tijd op mijn to read-lijstje maar om de één of andere reden heb ik hem nooit gekocht. Toen ik hem onlangs tegenkwam op het Boekenfestijn voor een uiteraard zeer schappelijk prijsje en nog eens de flaptekst las, snapte ik toch eigenlijk niet waarom ik het boek nooit eerder had gekocht – en terecht, want wat is het een prachtig verhaal! Ik heb gewoon serieus geen enkel minpunt aan het verhaal kunnen ontdekken, ik heb er enorm van genoten. Jullie mogen best weten dat dit het eerste fysieke boek is dat ik in maanden heb gelezen en het was zeker een goeie om mee te beginnen, want ik vloog er gewoon doorheen.

Het verhaal is ontzettend mooi: er wordt niet zo vaak over de apartheid geschreven en het perspectief is ook heel interessant en fascinerend: je ziet het vanuit meerdere hoeken, maar vooral uit de kant van iemand die er tegen wil en dank bij betrokken is. De personages zijn heel realistisch en levendig, ik voelde ontzettend met ze mee en ze riepen vrijwel allemaal emoties bij me op: de één wilde ik slaan, de ander eens flink knuffelen en er waren er nog een paar die ik dolgraag wilde vertellen hoeveel ik van ze hield. Het gebeurt maar zelden dat een boek zoiets met me doet, kun je nagaan. Ik heb op meerdere momenten hardop gelachen, op het puntje van mijn stoel zitten lezen of met een angstig gevoel de bladzijde omgeslagen omdat ik zo bang was voor wat zou komen.

Maar dat is niet alles: het boek schetst een prachtig, waarheidsgetrouw en kritisch tijdsbeeld, er is heel veel sfeer en oog voor details zonder dat het saai wordt. Bovendien heeft Linzi Glass onwijs veel symboliek in het verhaal gestopt door verschillende kinderboeken aan te halen, wat de plot en de personages voor mij echt flink wat meer diepgang geven en waardoor ik zelf ook heel erg na ben gaan denken over wat er eigenlijk aan de hand was toen. Kortom, een boek dat me enorm heeft geraakt en dat nu officieel op mijn lijst van favorieten staat, en een boek dat je absoluut moet lezen!

WaarderingWaarderingWaarderingWaarderingWaardering

Titel: Ruby Rood (Ruby Red)
Auteur: Linzi Glass
Genre: historische young adult
Uitgeverij: Moon
Jaar: 2008
Aantal pagina’s: 255
Kopen: Hier!

You may also like...

1 Comment

  1. Wat toevallig, ik heb deze net geleend bij de bieb 🙂 Ik heb nu extra veel zin om erin te beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]