Ik heb altijd in de nabije omgeving van Rotterdam gewoond en ben er dus zo’n beetje opgegroeid. Het ziekenhuis waar ik minstens twee keer per maand heen moet, school, papa’s werk, andere instellingen waar ik vaak afspraken heb, winkelcentra, cultuur snuiven… het kan allemaal in Rotterdam. Ik heb het altijd een fijne stad gevonden, en nu ik ouder en wijzer ben ga ik daarin zelfs nog een stap verder: Rotterdam is voor mij het tweede New York, maar dan dichterbij.

Oké, begrijp me niet verkeerd – geen enkele stad zal ooit voor de volle honderd procent aan New York kunnen tippen. Maar sinds ik in 2010 echt in New York ben geweest, is het me gaan opvallen dat Rotterdam en The Big Apple best op elkaar lijken. Ga bijvoorbeeld eens bij Hotel New York (de naam alleen zegt het al!) staan, dan kijk je zo naar de skyline van de Kop van Zuid en dat vind ik best New York-achtig. En als je de skyline op een foto ziet, met het gigantische Zuiderpark erbij, nou, dan kan het wat mij betreft best voor Manhattan doorgaan.

Maar als ik heel eerlijk ben, hou ik teveel van New York en probeer ik het op deze manier iets dichter naar me toe te halen. Want tja, het Luxortheater is natuurlijk geen Broadway en mijn favoriete Italiaanse restaurant is geen Little Italy. Maar de Erasmusbrug – en nu moet je me niet gaan uitlachen – brengt bij mij min of meer hetzelfde naar boven als de Brooklyn Bridge. En wanneer ik in Rotterdam aan het shoppen ben, krijg ik ook af en toe best een Fifth Avenue-gevoel. Het mag best gezegd worden dat Rotterdam een enorme toeristische trekpleister is en ook groeit in belangrijkheid in Europa – niet dat ik daar nou zoveel verstand van heb, maar zo komt het wel op mij over. Natuurlijk niet zoveel als Amsterdam, want dat is ook een heerlijke stad waar Rotterdam qua authenticiteit niet tegen opkan. Maar Rotterdam is een beetje mijn metropolis geworden, mijn (enige) verbinding met die bruisende wereld van glamoureuze businesses en succesverhalen. Als ik niet droom over dat ik de nieuwe Anna Wintour word in New York, dan droom ik wat realistischer: dat ik een razende reporter van het Rotterdams Dagblad word die alles doet: columns, fotosessies, romans en wereldreizen.

You may also like...

3 Comments

  1. Dit is helemaal niet zo gek bedacht hoor! Rotterdam is de stad met de meeste hoogbouw van Nederland (komt natuurlijk doordat het hele centrum van na WOII dateert door het bombardement) en heeft daardoor echt wel iets weg van NY. En mijn hart smelt ook elke keer als ik de Erasmusbrug zie met de het centrum erachter. Maarja, ik ben dan ook een echte Rotterdam-fan :P.

  2. Ik vind Rotterdam ook heel leuk 😀 Ik vind het jammer dat sommige mensen er zo’n negatief beeld van hebben. Er zijn zoveel leuke dingen. Zoals aankomend weekend het Zomercarnaval en er is ook een filmfestival, pleinbioscoop, allerlei culturele dingen. En mooie bioscopen, zoals LantarenVenster en leuke straten, zoals de nieuwe binnenweg en de witte de with 🙂

  3. Het is dat jij in R’dam woont, anders was ik er bijna nooit geweest haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]