Van het fenomeen ‘’bucketlist’’ hebben we volgens mij allemaal wel eens gehoord: zo’n lijst van dingen die je graag nog wilt doen voordat je doodgaat, voordat je 30 wordt… of gewoon dingen die je wilt doen om te ervaren hoe het is, of om te vieren dat je leeft. Ik heb zelf geen daadwerkelijk geschreven bucketlist, maar heb dit jaar al wel een aantal dingen gedaan die erop staan, dingen die ik heel graag eens mee wil(de) maken: naar het Anne Frank Huis gaan, een achtbaanrit maken, en dit najaar ga ik voor het allereerst uit. Zo’n bucketlist kan je helpen om groots te dromen, om doelen te stellen en een actief leven te leiden, maar wist je dat het ook andersom kan? Maak kennis met de reversed bucketlist!

Wat is dat nou weer?

Ik geef toe: ik had er ook nog nooit van gehoord, maar het idee is eigenlijk heel logisch en simpel. Ik kwam het tegen in dit artikel van Romy, en ik wist meteen: wat een goed idee! Een reversed of omgekeerde bucketlist is geen lijst van dromen, doelen of plannen, maar een inventarisatie van wat je eigenlijk allemaal al gedaan en bereikt hebt in je leven. Zo’n bucketlist kan namelijk soms best intimiderend zijn, zeker als je het lastig vindt om uit je comfortzone te komen en nieuwe dingen te doen, en een omgekeerde ‘’emmerlijst’’ laat je inzien wat voor moois je eigenlijk al hebt om trots op te zijn. En eigenlijk is het vooral een heel tof staaltje omgekeerde psychologie: want waar een bucketlist alles te maken heeft met verrijking en het verleggen van je grenzen, is een reversed bucketlist juist je comfortzonebubbelgeluk – ha, leuk woord – versterken!

Waarom moet je er één maken?

Een bucketlist kan druk op je leggen, druk om actief te zijn en vol in het leven te staan en steeds maar méér te willen en met het volgende avontuur bezig te zijn. En laat dat nou net niet altijd goed zijn voor je geluk: altijd maar met je volgende plan bezig zijn maakt het moeilijker om te genieten van het nu en om tevreden te zijn met waar je nu staat. Door een omgekeerde bucketlist te maken, leg je juist de focus op het nu, op waar je staat en op alle redenen die je hebt om trots te zijn op jezelf en je leven. Sterker nog: je moet je bewust zijn van je successen en die kunnen vieren voordat je verder kunt kijken naar wat je nog zou willen proberen of bereiken. Je moet oog hebben voor de al doorgemaakte groei voordat je verder kunt groeien.

Maar wat moet er dan op die lijst staan?

Oké. Ik snap dat het misschien een beetje gek klinkt, dat het doet denken aan egoïsme om een lijst te maken van alles wat je bereikt hebt, een beetje ‘’kijk mij eens goed zijn’’-achtig. Dus laat me je maar meteen vertellen dat je dat idee het raam uit moet gooien: het is juist heel belangrijk dat je kunt stilstaan bij je successen en dat je daar trots op kunt zijn! Als je je er een beetje voor kunt openstellen, zal het alleen maar een goed gevoel geven. Daarnaast helpt het je ook om de minder leuke dingen in je leven te relativeren inzicht te krijgen in alle waardevolle ervaringen en herinneringen. Genoeg redenen om pen en papier te pakken en die lijst te maken! En er is van alles wat je erop kunt zetten:

School en werk

Denk bijvoorbeeld eens terug aan je schooltijd. Waren er vakken die je toch maar mooi hebt gehaald ondanks dat je ze moeilijk of stom vond? Heb je je schooltijd succesvol doorlopen ondanks dat je gepest werd of onzeker was? Op mijn lijst staat bijvoorbeeld dat ik mijn vmbo- en havodiploma heb gehaald, ook al was het door mijn ziekte vaak moeilijk – en ook nog eens met hele mooie cijfers en zonder herexamens (ja, opscheppen mag!). Er staat ook op dat ik mijn studie tot nu toe doorlopen heb zonder een enkele herkansing voor een tentamen. En denk eens aan je werk: wat voor ervaring heb je opgedaan waar je trots op bent? Wat voor skills heb je daardoor geleerd? Ik ben bijvoorbeeld heel trots dat ik op drie scholen heb lesgegeven en daar ontzettend veel van heb geleerd over onderwijs, ontwikkeling en werk.

Reizen

Welke reizen heb je allemaal al gemaakt of welke bijzondere reiservaringen staan je nog helder voor de geest? Of welke bijzondere plekken in je eigen land heb je bezocht? Op mijn lijst staat bijvoorbeeld dat ik geweldige reizen heb gemaakt, naar bijvoorbeeld New York, Tsjechië, Oostenrijk, Italië, Spanje en Zweden, dat ik geweldige herinneringen heb aan Disneyland Parijs en de Efteling, dat ik het Anne Frank Huis heb bezocht en diverse prachtige kastelen en musea heb gezien… er is zoveel om te koesteren!

Gezondheid

Voor iemand die chronisch ziek is zoals ik, zijn er veel dingen die je op zo’n lijst kunt zetten. Bij mij staat er bijvoorbeeld op dat ik een diagnose heb gekregen, maar ook dat ik meerdere keren mijn verhaal heb mogen doen als gastspreker en zo anderen heb kunnen laten leren van mijn ziekte. Maar er staat ook op dat het me keer op keer weer lukt om ondanks mijn ziekte alles te balanceren en dat ik veel slechte periodes heb overwonnen, dat ik dankzij mijn ziekte veel mooie ervaringen heb opgedaan en dat het door de jaren heen steeds beter is gegaan met mij.

Hobby’s en projecten

Heb je een blog? Maak je muziek? Schrijf je poëzie? Heb je een webshop of ben je veel bezig met sport? Denk eens aan alle vrijetijdsdingen die je doet en wat je daarin al hebt bereikt. Misschien kun je wel grote afstanden hardlopen, heb je prijzen gewonnen of mijlpalen bereikt. Ik bedenk dan bijvoorbeeld dat ik al drie keer een volledige roman heb afgeschreven – waarvan één keer een roman waar ik echt apetrots op ben – en twee blogs heb die goed lopen, waarmee ik anderen kan inspireren en die mij heel gelukkig maken. Ik denk ook aan het feit dat ik met paardrijden steeds nieuwe dingen leer en dat ik mezelf ook steeds andere nieuwe skills aanleer, zoals fotografie en bullet journalling. Ik heb ook op de lijst staan dat ik beter met geld heb leren omgaan en dat ik vaak gave schrijfprojecten mag doen.

Persoonlijke overwinningen

Dit zijn natuurlijk maar een paar voorbeelden: er is geen grens, geen limiet aan de dingen waar jij trots op bent en die een plekje verdienen op je omgekeerde bucketlist. Heb je de negativiteit in je hoofd overwonnen? Ben je gezonder gaan leven? Socialer geworden? Angsten overwonnen? Stappen gezet richting het leven dat je graag wilt leiden? Het mag er allemaal op! Alles wat jij cool vindt, alles wat jij enorm zou bewonderen in een ander, alles waar je aan terug wilt blijven denken, alles wat voelde als een persoonlijke overwinning mag op je lijst, want let’s face it: het leven is zwaar en alles wat jij bereikt, wat je voor elkaar krijgt, is gewoon top! Dus hop, ga die lijst maken!

Heb jij een omgekeerde bucketlist?

You may also like...

5 Comments

 1. Wat een goed idee! Dit ga ik serieus doen.
  Lenneke onlangs geplaatst…sorry zeggen is voor sukkelsMy Profile

 2. Ik heb een een hele tijd geleden ook eentje gemaakt. Toch fijn om bij stil te staan i.p.v. alleen maar met de toekomst bezig te zijn.

 3. Nee, die heb ik niet. Wel een erg leuk idee!
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Even bijkletsen #8 | Tijd voor mezelfMy Profile

 4. Oh wat een mooi idee. Daar moet ik eigenlijk ook eens voor gaan zitten!
  Annemieke onlangs geplaatst…Book Review – WindwitchMy Profile

 5. […] Vivian from Vivians Vocabulaire talks about a Reversed Bucketlist. She explains what it is and why you should make one. ⌘ Sue from Boekenz has created an […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]