reign_800x420

Bron

Kennen jullie Netflix? Ja, natuurlijk. Wie kent Netflix tegenwoordig nou niet. Kennen jullie dan ook Hola? Nee? Nou, dat is een plug-in voor Google Chrome waar je internetverbinding sneller van wordt én waarmee je websites voor de gek kunt houden. Oftewel: ze kunt laten geloven dat je je in een ander land bevindt, waardoor je toegang kunt krijgen tot dingen die in jouw land niet beschikbaar zijn. Zoals de Amerikaanse Netflix, waar zo ontzettend veel films en series op staan dat je per direct je baan of studie wilt opzeggen om de hele dag te kunnen Netflixen. En de hele nacht. Die plug-in is niet perfect: op de iPad duurt het enorm lang voordat ik kan kijken en streamen naar de Chromecast is supertraag en blurry, dus moet het via de laptop. Maar dat heb ik er allemaal wel voor over. Want ik wilde zoooooo onwijs graag Reign kijken toen ik hiermee begon te experimenteren. Die serie wilde ik al zoooo lang uitproberen en dat heb ik nu eindelijk gedaan. En ik heb het ook alweer opgegeven. Niets voor mij, want het is een historisch drama… of toch niet. Klik maar snel door.

Reign is een serie van productiemaatschappij The CW. De producers van Gossip Girl, 90210, The Vampire Diaries… al die series over perfecte jonge mensen die heel veel drama’s meemaken. Dat had me eigenlijk al moeten waarschuwen, ik geef het toe. Maar nou ja, ik hoopte heel erg op een serie die net zo betoverend en perfect zou zijn als The Tudors: veel inaccuraatheden, maar de grote lijnen kloppen gewoon en het tijdsbeeld ook. Dus ik dacht… misschien is Reign wel geproduceerd vanwege het succes van topseries als The Borgias en The Tudors, dus dan is er ongetwijfeld gestreefd naar eenzelfde kwaliteit van feiten en juistheden.

Reign vertelt het verhaal van Mary, Queen of Scots. Oftewel Mary Stuart, die heel kort na haar geboorte al koningin van Schotland werd maar ook vanaf dat moment al in gevaar was vanwege haar verwantschap aan de Engelse koning Henry VIII – en via die verwantschap kon ze dus de Engelse troon claimen. Haar moeder stuurt haar rond 1557 naar Frankrijk om met kroonprins Francis te trouwen en een bondgenootschap te sluiten met Frankrijk zodat ze beschermd is tegen Engeland. Dat is allemaal gebeurd, in de geschiedenis dus. En dat is ook waar de serie om draait. Maar die hoofdlijn, daar houdt het dan ook wel op. Want Reign is ongelofelijk, ontzettend, beschamend, tenenkrommend inaccuraat. 

reign-01x09

Bron

Daar was ik al voor gewaarschuwd door wat critici en kijkers hadden gezegd, maar het drukte de pret niet: The Tudors was ook inaccuraat en volgens sommigen was dat heel erg, terwijl ik het wel vond meevallen. De geschiedenis van Mary Stuart is mij niet zo heel erg bekend – maar ik wil wel een keer een roman over haar schrijven – en ik dacht: hoe erg kan het nou helemaal zijn? Dus ik ging gewoon kijken. Maar het blijkt toch wel heel erg te zijn. Alleen de kostuums al: de meisjes dragen jurken zonder mouwen die meer lijken op hedendaagse avondjurken dan op middeleeuwse japonnen. De jongens dragen tenues die zo uit een moderne Chanel- of Zara-reclame zouden kunnen komen. Maar dat is nog het minst erge: veel erger is het feit dat belangrijke personages in de serie compleet verzonnen zijn omdat er in de geschiedenis niemand zoals zij bestond! Ik bedoel, de bastaardzoon van Diane de Poltiers is één van de belangrijkste personen. Die heeft nooit bestaan. Personages die niet hebben bestaan krijgen bovendien affaires met personages die wél hebben bestaan en dat is gewoon beledigend. Ik bedoel, kom op, ze krijgen liefdesbaby’s met elkaar, hoe… dat is gewoon te-nen-krom-mend. Verhaallijnen worden gewoon compleet uit duimen gezogen en het slaat allemaal nergens op, het dwaalt zo ver af dat het geen geschiedenis meer is maar puur fictie. Geen historische fictie meer… laat dat historische maar helemaal weg. O ja, en dan heb ik het nog niet eens over het totaal ongeloofwaardige magische tintje dat alles heeft: ja oké, Catharina di Medici was een gifbrouwer, maar er is ook nog een Darkness waar vreemde dingen mee gebeuren. Belachelijk. Het is gewoon belachelijk. Natuurlijk geeft het wel een mooi romantisch beeld van alles, maar alle geloofwaardigheid ontbreekt.

Toegegeven: de serie heeft ook zijn sterke punten. Ik ben heel erg team Francis, want Francis is heel erg knap. Sowieso zijn de acteurs erg goed en zo nu en dan worden er treffende opmerkingen gemaakt die wel weer heel goed bij het tijdsbeeld passen. De muziek is mooi en past er goed bij, maar geeft alles een te trendy sfeertje. Er zit spanning in, zeker, maar sommige dingen zijn ook gewoon te voorspelbaar. En bijna niets is daadwerkelijk echt gebeurd en dat vind ik zo triest. Het had namelijk echt een mooie serie kunnen zijn, luxueus en hip maar ook accuraat. Ik vind dit gewoon echt een belediging en ik kan hier niks mee. Ik vind het echt niet erg als sommige dingen niet kloppen, maar ik bedoel… verhaallijnen en personages verzinnen op zo’n manier dat de hele geschiedenis ongedaan wordt gemaakt is gewoon not done. Op zo’n manier kan ik er niets mee, ik wilde de serie kijken als soort van sfeerimpressie voor de roman die ik erover ga schrijven, maar ik kan er niets mee omdat niets klopt. Dus ben ik maar gestopt met kijken. Misschien dat ik het nog eens oppak, maar dan zou ik eerst mijn geschiedenis-liefhebbende geest uit moeten schakelen en ik denk niet dat ik dat kan. Jullie hebben dik gefaald, Reign-makers. In ieder geval in de ogen van wij die respect hebben voor de geschiedenis.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]