‘Ik kan echt niet geloven dat je me dit aandoet.’ Suus draaide zich om in de rolstoel en trakteerde de man die erachter liep op een van haar beroemde, vernietigende blikken. ‘Die werken niet bij mij hè, dat weet je. Daarvoor ken ik je te lang. In de wieg, met dat afschuwelijke hemdje dat tante Koosje had gemaakt, lag je ze al te oefenen.’ Ze sloeg haar armen over elkaar. Veel meer dan dat en een uitgebreid vocabulaire had ze niet om haar gevoelens duidelijk te maken. ‘En zo erg zal het vast niet zijn. Een beetje oefenen, afgewisseld met wat gepruts op papier en laptop.’ ‘Door dat ‘gepruts’ kun jij wel in Engeland een film gaan regisseren.’ Ze zette zich schrap en klemde haar handen om de zitting van de rolstoel. ‘Kijk uit!’

Hoe ik bij dit boek kwam

Ik denk dat het voor veel lezers wel heel herkenbaar is: als een boek gaat over iets wat voor jou heel bekend is, als de hoofdpersoon net als jij een bepaald beroep of karakterkenmerk heeft, spreekt het boek je sneller aan. Dat had ik ook bij Geluk bij een ongeluk: zodra ik de omslag met het rolstoeltje en de ballonnen zag – sowieso een ontzettend leuke, frisse vormgeving – was het voor mij al een zowat uitgemaakte zaak dat ik dit boek wilde lezen. Want tja: ik zit zelf in een rolstoel, heb zelf een functiebeperking, en ik vind dat ‘’wij’’ nog flink ondervertegenwoordigd zijn als het om literatuur gaat. Ik was dus ontzettend benieuwd naar dit boek!

Waar het over gaat

Suus is een succesvol thrillerauteur en geliefd in de Nederlandse showbusiness en de high society. Maar sinds ze door een heftig auto-ongeluk een dwarslaesie opliep, komt ze nauwelijks nog haar huis uit. Suus is iemand die niet zomaar om hulp vraagt, laat staan dat ze anderen toegang geeft tot haar hart. Maar dan verschijnt ineens fysiotherapeut Jacco ten tonele: hij laat haar niet alleen zien dat ze nog steeds recht heeft op een volwaardig leven, hij is ook de enige die haar zorgvuldig opgebouwde muren weet af te brokkelen. De vraag is echter hoe ver Suus hem daarin wil laten gaan…

Wat ik ervan vond

Met boeken waarin een fysieke beperking zo prominent centraal staat, bestaat het gevaar dat ze alleen de doelgroep aanspreken die bestaat uit ‘’patiënten’’ met dezelfde beperking. Het is dan de kunst om als auteur te zorgen dat er nog méér aan de hand is dan alleen het dealen met die beperking, om het boek ook op andere fronten aantrekkelijk te maken – en daar is Brokers wat mij betreft heel goed in geslaagd. Geluk bij een ongeluk leest supervlot: twee seconden na het lezen van de eerste bladzijde kon ik het boek al niet meer wegleggen en het leest de hele tijd heel lekker door. Dat heeft vooral te maken met de veelzijdigheid van het boek: het ene moment is het luchtig en romantisch, dan weer confronterend en rauw en er zijn ook momenten dat het knettert van de emotionele spanning. Er speelt heel veel en dat maakt het heel realistisch.

Authentiek

Brokers laat met het verhaal van Suus zien dat er altijd méér is dan je beperking alleen, dat het soms wel de minste van je problemen is en dat het niet is wie je bent. Dat is ook wat ik zo sterk vind aan Suus: ze is absoluut niet zielig, maar juist lekker nuchter, eigenwijs en witty: zoals ze zelf zegt, haar afweermechanismen zijn er niet minder door geworden. Tegelijkertijd heeft ze iets heel kwetsbaars: omdat ze probeert om te gaan met haar beperking, maar ook omdat ze eigenlijk ontzettend in de knoop zit met haar angsten en onzekerheden en haar verleden. Ik vond het echt mooi om steeds meer te ontdekken over hoe beschadigd ze eigenlijk is, maar ook haar roem en werk als schrijfster komen mooi uit de verf. Ze is een authentiek personage: zo iemand die je steeds beter gaat begrijpen en steeds meer gaat bewonderen.

Herkenbaarheid

Waar Brokers ook goed mee scoort, is hoe realistisch ze Suus’ struggles met haar beperking heeft neergezet. In sommige boeken wordt dat een beetje vergeten of afgeraffeld, maar ik trof in het boek echt een aantal krachtige, soms best rauwe scènes aan die voor mij herkenbaar waren én een heel mooi eerlijk beeld geven van hoe het is om hulpbehoevend te zijn en een lichaam te hebben dat niet doet wat je wilt. Juist doordat Brokers je meeneemt in Suus’ kwetsbaarheid en afhankelijkheid krijgt het verhaal een extra dimensie. Ik vond het echt heel goed hoe Suus’ leed naar voren komt, maar ook hoe ze van zich afbijt en laat weten dat ze er gewoon nog steeds toedoet. Van incontinentie tot een bioscoopbezoek en van extreme uitputting tot starende mensen: Brokers beschrijft intens goed hoe het is om je persoonlijke grenzen opnieuw te moeten verkennen en afbakenen.

Romance

Ook de romance in het boek heeft mijn hart gestolen. Het is namelijk zó mooi hoe de liefde tussen Jacco en Suus opbloeit en sterker wordt. Hoe ze aan elkaar gewaagd zijn en hoe hij ook precies is wat ze nodig heeft; ik vond het prachtig hoe hij voor haar zorgt en haar helpt haar leven weer terug te krijgen, maar het is ook echt heel bijzonder met welke uitdagingen ze te maken krijgen. Wel moet ik toegeven dat ik er in het begin een beetje mijn twijfels over had: de seksuele spanning was een beetje té aanwezig en toen bleek dat ze elkaar al ergens van kenden vond ik dat niet zo geloofwaardig. Maar dat wordt al snel goed gemaakt door de romantische diepgang die écht goed in elkaar zit.

Conclusie

De combinatie van Suus’ emotionele bagage, haar worstelingen met haar beperking en de liefde tussen haar en Jacco zorgt ervoor dat Geluk bij een ongeluk een supermooi verhaal is waarmee Brokers niet onderdoet voor Jojo Moyes’ bestseller Voor jou. Het begin is misschien niet zo heel erg overtuigend, maar het verhaal neemt je gauw genoeg voor zich in – of je nou wel of niet bekend bent met het hebben van een fysieke beperking.

Titel: Geluk bij een ongeluk
Auteur: Wendy Brokers
Uitgeverij: Tinteling Romance
Verschenen: februari 2017
Aantal bladzijden: 300
Beschikbaar als: paperback, ebook
Genre: roman
ISBN: 9789492507044
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

Uitgeverij Tinteling Romance, bedankt voor het recensie-exemplaar!

You may also like...

8 Comments

 1. Wauw, wat een mooie recensie! Ik heb dit boek liggen voor een buddyread op Hebban en ben nu wel heel erg benieuwd!

 2. Wauw, wat een mooie recensie! Ik heb dit boek liggen voor een buddyread op Hebban en ben nu wel heel erg benieuwd!

 3. Dank je wel, Vivian!
  Deze zin in je recensie: ‘Brokers beschrijft intens goed hoe het is om je persoonlijke grenzen opnieuw te moeten verkennen en afbakenen’ en jouw herkenning van de realistische situaties waar Suus in terecht komt zijn voor mij de kers op de taart.

  1. Superfijn dat je er blij mee bent!

 4. Dank je wel, Vivian!
  Deze zin in je recensie: ‘Brokers beschrijft intens goed hoe het is om je persoonlijke grenzen opnieuw te moeten verkennen en afbakenen’ en jouw herkenning van de realistische situaties waar Suus in terecht komt zijn voor mij de kers op de taart.

  1. Superfijn dat je er blij mee bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]