Reageren op blogs

Eén van de leukste dingen aan het bloggen vind ik zelf de interactie met andere bloggers, het geïnspireerd raken door hun content en daar zelf ook weer feedback op geven. Maar dat reageren op andere blogs, dat gebeurt niet altijd met de juiste intenties. Sommige bloggers reageren puur en alleen bij anderen omdat ze hopen dat ze dan meer verkeer zullen krijgen, een beetje te vergelijken met het follow for follow-gebeuren op Instagram. En dat zie je dan dus ook daadwerkelijk terug in de reacties, terwijl reageren volgens de juiste insteek veel fijner is voor de betreffende blogger én voor de anderen die reageren. Omdat ik het bijna dagelijks wel doe, deel ik vandaag mijn tips met jullie: reageren op andere blogs op zo’n manier dat het écht vruchten afwerpt!

 1. Reageer alleen als je écht iets te zeggen hebt

Dit is gewoon de basis. Soms ben ik een blog aan het lezen en dan denk ik: ja, leuk geschreven, mooi onderwerp, maar ik heb er gewoon niets over te zeggen en dan ben ik weer weg. Reacties waar niets anders in staat dan ‘’leuk geschreven’’, ‘’mooie blog!’’ of ‘’leuk om te lezen!’’ voegen echt gewoon niets toe en schreeuwen dat de schrijver alleen maar reageert om het reageren zelf. Prima om complimenten te geven, maar doe dit dan wel echt inhoudelijk. Reageer alleen als je echt kunt reageren op de woorden van de blogger, geef jouw visie of ervaring… zie jouw reactie als een verlengde van de blogpost (op welke manier dan ook) en dan zit je goed!

 1. Reageer op anderen

Nee, je hoeft echt niet alle reacties na te lopen, zeker niet als dat er heel veel zijn. Maar het loont vaak wel om een beetje globaal te lezen wat anderen hebben gezegd en daar vervolgens op in te haken in je eigen reactie, bijvoorbeeld door te zeggen dat je het met die en die eens bent plus uitleg. Doe dit wel bij voorkeur in een eigen reactie en niet in een antwoord, anders gaat jouw stukje een beetje verloren in een conversatie. In ieder geval wordt het vrijwel zeker gewaardeerd als je dit doet, omdat de blogger in kwestie dan kan zien dat je echt de moeite en tijd hebt genomen om niet alleen het stuk, maar ook de reacties te lezen. Score!

 1. Reageer op het juiste moment: vroeg of laat

Er zijn mensen die zeggen dat je het beste bij de eerste tien reacties kunt zitten en daar zit zeker een kern van waarheid in, maar dat is niet het enige. Het is belangrijk dat je het tijdstip van reageren een beetje goed uitkiest: in mijn ervaring valt je reactie vooral op als je ófwel vroeg ófwel laat reageert. Met vroeg bedoel ik: kort nadat de blog is geplaatst (houd dan dus steeds je Bloglovin’-feed in de gaten) of op dezelfde dag. Laat reageren is eigenlijk alles daarna. Waarom? Bloggers houden van nature de eerste reacties het meeste in het oog, omdat ze benieuwd zijn hoe de blogpost ontvangen wordt. Door laat te reageren val je ook juist weer op omdat ze waarschijnlijk niet hadden verwacht dat er nog een reactie zou komen.

 1. Zorg dat je niet (overbodig) spamt

Spammen in reacties is not done en vrijwel net zo ergerlijk als inhoudsloos reageren. Dit houdt in dat je bij voorkeur niet de naam van je blog in het naambalkje moet zetten en al helemaal niet in de reactie zelf: vertrouw op de URL achter je naam of nog beter, op de CommentLuv-plugin als deze geïnstalleerd is. Verwijs ook liever niet naar je eigen blogposts, want dat oogt ook weer erg schreeuwerig. Wat je wel kunt doen, is goed gebruik maken van de voornoemde plug-in door op een blog te reageren op een moment dat een artikel van jou over hetzelfde (soort) onderwerp is verschenen. O, en dit geldt natuurlijk allemaal niet bij Spam je blog-posts haha!

 1. Geef kritiek alleen opbouwend

Zoals ik al zei ontvangen wij bloggers graag feedback op onze schrijfsels, maar pas wel op hoe je deze geeft. Heb je een foutje ontdekt in een artikel, op het gebied van taal of onjuistheden? Stuur dan liever even een mailtje in plaats van het in een reactie te doen, want dat is niet zo heel leuk. Ben je het niet eens met wat er gezegd wordt? Dat kan, maar wees niet aanvallend. Vind je dat de blogger iets beter anders had kunnen doen? Geef vriendelijke tips en benadruk dat het slechts jouw optiek is. Je wilt geen boze blogger achter je aan: onthoud ook dat jouw reacties toch een soort visitekaartje voor jou en je blog zijn, dus denk na over hoe je dat wilt neerzetten.

Erger jij je wel eens aan reacties op blogs?

You may also like...

27 Comments

 1. Oeeeh ja het spammen in reacties… Brrrr. Ik vind dat nooit zo leuk.
  Dina onlangs geplaatst…Mijn vijf lievelingsfilms met LeoMy Profile

 2. Ik vind persoonlijk elke krabbel leuk! Als iemand een korte krabbel achterlaat met een complimentje word ik daar toch weer vrolijk van!

  Bij deze dus mijn complimentje naar jou:

  Super dat je bijna dagelijks je aandacht naar andere blogs laat gaan!
  Kwante onlangs geplaatst…Gods of EgyptMy Profile

  1. Ah wat een mooi compliment, dankjewel!

 3. Ja wat een goede tips! Helemaal mee eens. Ik vind reactie ontvangen maar ook achterlaten altijd zo leuk 🙂
  Sas onlangs geplaatst…Wat ik allemaal voor het eerst deed in de maand FebruariMy Profile

 4. Oh ja ik kan er ook echt niet tegen als mensen alleen zeggen: Leuk geschreven, of mooie blog. Dat mag natuurlijk wel, maar het liefst als er ook nog iets bij staat waar ik iets mee kan!
  En het maakt mij nooit zoveel uit wanneer er op mijn blogposts gereageerd wordt, want ik vind het al leuk genoeg om te zien dat iemand ze heeft gelezen en – beter nog – er iets over wil zeggen. Dat betekent dus automatisch dat ik me ook nooit zoveel aantrek van de tijd tussen het moment dat de post van een ander geplaatst is en het moment dat ik erop reageer, haha!
  Jet onlangs geplaatst…Anna – Niccolò AmmanitiMy Profile

 5. De spam-reacties zijn inderdaad enorm irritant haha. Zeker omdat ik als blogger die dialoog aan wil gaan, en dat kán gewoon niet met dat soort reacties. De positieve ondergrond in mij bedenkt er dan trouwens wel blij: ach, blijkbaar denken ze dat er verkeer te halen is bij mijn blog, dan doe ik dus iets goed 😉

  Mij maakt een tijdstip van reageren eigenlijk ook helemaal niet uit. Ik kijk bewust naar de reacties in dat stukje van mijn beheerders-deel, zodat ik alle reacties langs zie komen, ook de reacties op de oudere artikelen. Met elke reactie ben ik nog steeds blij …
  Jantine onlangs geplaatst…Netgalley Review | ‘The Coupling’ van Cathrine GoldsteinMy Profile

  1. Dat is ook een leuke manier om ernaar te kijken inderdaad!

 6. Zo nu en dan vind ik een ‘leuk geschreven’ best wel passend. Ik vind het zelf als blogger ook leuk om dat soort feedback te krijgen en om gewoon reacties te krijgen in het algemeen. Het moet niet structureel gebeuren, natuurlijk, maar zo nu en dan is het ook gewoon fijn om te weten dat mensen het gelezen hebben.
  Emmy onlangs geplaatst…Hof van doorns en rozen (A Court of Thorns and Roses #1) – Sarah J. MaasMy Profile

  1. Het is ook gewoon leuk om via dat soort reacties complimenten te krijgen, maar het is vooral dat structurele inderdaad.

 7. Om eerlijk te zijn erger ik me eigenlijk nooit aan reacties. Gelukkig maar.
  Zelf reageer ik wel eens ‘inhoudsloos’. Niet om aandacht voor mijn eigen blog, maar puur omdat ik geen energie of te veel pijn heb om uitgebreid te reageren, maar wel even wil laten weten dat ik het een mooi of interessant artikel vind.
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Vriendschap is goud waardMy Profile

  1. Dat kan natuurlijk ook prima 🙂

 8. Ik vind het dan toch leuker om een reactie als ‘leuk geschreven’ te krijgen dan helemaal geen reactie. Het is wel heel algemeen waardoor je je gaat afvragen of iemand iets écht gelezen heeft maar dat is ook weer van meerdere factoren afhankelijk. Of iemand vaker reageert op je blog bijvoorbeeld. En van het soort artikel dat je geschreven hebt.
  Buiten dat geef je echt goede tips! Vooral dat vroeg of laat reageren klinkt eigenlijk heel logisch, maar ik sta er eigenlijk nooit zo bij stil.
  Nienke onlangs geplaatst…Bucket list update #1My Profile

  1. Dank voor het compliment! De algemeenheid is inderdaad wat mij tegenstaat aan dat soort reacties, en het idee dat je erdoor krijgt dat het een reactie is puur om het reageren.

 9. Ik vind dat je niet “laat” kunt reageren op blogs. Ik kan in principe alle reacties bekijken in mijn WordPress, dus ook op vragen e.d. Misschien reageer ik wel eens “inhoudsloos”, maar dat is meer om te laten weten dat ik het interessant/leuk vond om te lezen. Da’s ook belangrijk in mijn ogen 😉
  Anouk onlangs geplaatst…6x vrolijke lente artikelenMy Profile

 10. Oh jeetje, nu weet ik niet of ik wel of niet moet reageren. En met wat dan. Ahhhhh! Haha. 🙂 Nee hoor, ik vind het altijd leuk om te laten weten dat ik heb gelezen. Waar ik me best wel aan kan ergeren zijn reacties waaruit heel duidelijk blijkt dat het artikel niet gelezen is, haha. Op mijn blog waardeer ik eigenlijk alle reacties, ik vind het leuk te weten wanneer mensen iets interessant/leuk vinden om te lezen!
  Liefs
  Kim onlangs geplaatst…#100DaysProud – deel 2My Profile

 11. Ik vind het altijd heerlijk om op jouw blogposten te reageren. Jij stelt vragen waar ik over na kan denken, maar waar ook mijn interesse ligt. Ik vind het dan echt leuk om door te denken over die vraag en al typende dit met je te delen. Alsof ik met je in gesprek ben aan de bar in een leuke kroeg. Je stemt gewoon vaak tot nadenken, maar waarschijnlijk komt dat vooral omdat de onderwerpen mij zo aanspreken. Bijvoorbeeld onderwijs vind ik interessant, omdat ik daar ooit (kort) in gewerkt heb.
  Luna onlangs geplaatst…Heb lief van Lars van der WerfMy Profile

  1. Dat is nog eens een fijne reactie, superleuk!

 12. Leuk dat je hier aandacht aan geeft! Ik ben het echter niet helemaal eens met je statement dat elke reactie na een dag ’te laat’ is. Ja of course, het zal niet superveel klikrespons van anderen veroorzaken. Maar wanneer ik reacties ontvang op artikelen die al een tijdje ontvang, beschouw ik dat juist als een extra waardevolle reactie! Mensen nemen dan juist even wat extra moeite om verder te kijken op je blog.. En dat is dus weer een ‘bewijs’ dat je artikelen langer dan één dag populair blijven.

  De echt irritante reacties zie ik gelukkig alleen maar op de topblogs. First enzo, blugh.
  Manon onlangs geplaatst…Denkvoer • Het tijdperk van de wegwerpcontentMy Profile

  1. Dat is ook zeker waar, maar daarom is het ook juist waardevol om wat ”later” te reageren 🙂

 13. Sterk dat je hier aandacht aan geeft! Ik vind ook wel dat sommige blogposts vragen om een kortere reactie, terwijl je voor de ander graag de tijd en moeite wil nemen om te reageren. En als ik dat uitgebreidere dan doe, blijf ik regelmatig kijken of de blogger al gereageerd heeft haha.
  Irma onlangs geplaatst…8 dingen waarbij opgeven de BESTE optie is #2My Profile

 14. Op zich vind ik het eerlijk gezegd niet erg om als reactie een simpele “leuk geschreven” te krijgen. Het is toch een bevestiging dat iemand van je artikel heeft genoten en zegt meer dan helemaal geen reactie.

  Wel vind ik het inderdaad irritant als ze hun eigen website gaan spammen, maar daarvoor heb ik inderdaad de CommentLuv plugin 🙂
  Jessica onlangs geplaatst…Persberichten #3 | MaartMy Profile

 15. Dankzij enkele dagen aan zee én de Bloglovin-achterstand die dat met zich meeneemt ben ik nu één van de latere reacties. 🙂 Ik vind het leuk dat we vaak dezelfde ideetjes hebben om in een blogpost te verwerken. Zo stond er op mijn lijstje een blogpost rond verschillende soorten volgers én de manier waarop ze met reacties omgaan. Zelf ben ik iemand die vrij vaak reageert, maar enkel wanneer ik ook echt iets te zeggen heb. Ik slaag er ook niet in om een bondige reactie te posten dus meestal kan je mijn lange epistels er zo tussenuit vissen. Ik kan alleen maar hopen dat mede-bloggers dat niet te erg vinden.

  Zelf vind ik het alleszins heel erg leuk wanneer ik een reactie krijg. Elke reactie hoe kort ook, want die toont aan dat iemand zich door een blogpost aangesproken voelt of geïntrigeerd werd.
  zwartraafje onlangs geplaatst…Witheet – Jennifer L. ArmentroutMy Profile

  1. Ik vind het altijd superleuk om jouw uitgebreide reacties te lezen hoor, don’t worry!

 16. Dit zijn zeker fijne tips, en ik ben er ook zeker mee eens. Vooral het stukje over kritiek, het beste is om opbouwende kritiek te geven, en niet negatief. Alles leer je weer van.

 17. Ik vind het vaak moeilijk om een reactie achter te laten. Als ik een artikel leuk vind, kan ik niet altijd precies benoemen wat ik er leuk aan vind. Dus soms weet ik niet veel anders te zeggen dan “leuk artikel!” Maar ik doe m’n best.
  Jouw artikel vind ik dus ook heel leuk! Waarom? Ik denk omdat je interessante punten aanbrengt. Het gaat iets dieper dan de punten die iedereen zelf wel kan verzinnen.
  Lynn onlangs geplaatst…Kennis en informatie: Wat doe je ermee?My Profile

  1. Ah dat is fijne feedback, thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]