In 2013 wil ik minstens 50 boeken lezen, waarvan minstens vijf Engelse klassiekers. Andere boekenwurmen pakken het grootster aan met de uitdaging om 100 boeken te lezen, maar dagen zichzelf hoe dan ook uit. Waarom en hoe doen mensen mee aan reading challenges?
Afgelopen jaar ben ik naar het voorbeeld van mijn zus begonnen met in een schriftje bijhouden welke boeken ik per maand heb gelezen. Leuk voor later, maar ook interessant om te zien hoeveel boeken ik in een jaar en hoeveel ik er gemiddeld per maand lees! Dat was eigenlijk mijn eerste leesuitdaging, om dat te gaan bijhouden. Voor 2013 liet ik me inspireren door verschillende boekenbloggers om ook maar eens een gokje te wagen met zo’n reading challenge: ik stelde mezelf als doel om ten minste vijftig boeken te lezen. Deze keer ga ik het echter niet per maand bijhouden, want in 2012 zat ik mijzelf namelijk nogal eens achter mijn broek om een boek vóór het einde van de maand uit te lezen: achteraf stom, want het gaat om het jaaroverzicht en het maandoverzicht doet er in wezen maar weinig toe omdat dat over het algemeen toch steeds verschilt.

Klassiekers
Bij de vijftig boeken die ik in het dertiende jaar van deze eeuw wil lezen, moeten ook op z’n minst vijf Engelse klassiekers zitten. In 2012 las ik namelijk al Oliver Twist van Charles Dickens en Pride and Prejudice van Jane Austen; het gaf me stiekem best een intellectueel gevoel om die boeken te lezen en door mijn liefde voor geschiedenis en kostuumdrama’s was het ook geen straf. Bovendien, als je ernaar streeft om de literaire wereld in te gaan, moet je toch ook wel wat wereldklassiekers gelezen hebben! Ik zou me al doodschamen als ik zonder Het Achterhuis van Anne Frank op mijn gelezen-lijstje bij een studie Nederlands aan zou komen… En als andere boeken van Dickens en Austen me goed bevallen, begin ik misschien zelfs nog wel aan Les Misérables, Anna Karenina en De ontdekking van de hemel. Met mijn honger naar en liefde voor boeken kan ik ook altijd nog literatuur gaan studeren!

Wil je meer lezen? Klik dan eventjes:  Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor Nadelunch.com!

You may also like...

6 Comments

  1. Ik houd het bij welke boeken ik lees en wat ik ervan vond, maar ik ga mezelf niet dwingen om een bepaald aantal boeken te lezen. Het is voor mij meer dan een hobby, omdat ik Literatuurwetenschap studeer, maar ik ben bang dat als ik mezelf zou dwingen dat het me misschien een beetje tegen zou staan, omdat je een druk voelt, en dat moeten we niet hebben!

  2. Oh, echt niets voor mij… ik lees wanneer ik er zin in heb en wanneer ik er tijd voor heb. Sowieso één of twee per maand voor Scholieren, daarnaast dus nog boeken die ik graag wil lezen. En in de zomervakantie probeer ik meestal een serie te doen!

  3. Ik houd helemaal niets bij, en dat vind ik heerlijk… ik lees nogal eens dezelfde boeken namelijk, en dan moet ik dus elk jaar opschrijven hoe vaak ik die dit jaar maar uit wanhoop gepakt heb 😉

  4. Ik hou wel een lijstje bij (op m’n blog) van boeken die ik lees 🙂

  5. Ik vind het wel een fijne motivatie zo’n challenge. Ik laat me er ook niet door jagen. Als ik het niet haal vind ik het ook prima. Ik hoop dit jaar ook 5 klassiekers te lezen. Momenteel ben ik verdiept in Grote Verwachtingen van Charles Dickens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]