Het nieuwe jaar is inmiddels lekker op gang gekomen en dat betekent dat we ook weer volop aan de slag mogen met onze reading challenge! Mijn eigen uitdaging – die ik dit jaar ook echt zelf heb samengesteld – bevalt heel fijn, maar het is best even puzzelen geweest voor ik besloot het zo aan te pakken. En misschien herken je dat probleem wel: je wilt heel graag een leuke uitdaging kiezen, maar je ziet door de bomen het bos niet meer of je weet niet waar je moet beginnen. En daar help ik graag bij!

Doe inspiratie op

Het internet is je beste vriend als je een boekenwurm bent! Google even op reading challenge 2017 en je vindt niet alleen tal van afbeeldingen met voorbeelden, maar ook sites en blogs die je verder helpen. Er zijn allerlei challenges: voor aparte genres bijvoorbeeld, maar ook voor type lezers: wil je eindelijk eens door je TBR heen, wil je jezelf écht uitdagen of jezelf juist beperken tot light reading: inspiratie genoeg! Ga dus eens lekker rondsnuffelen en kijk wat je aanspreekt.

Bedenk wat je doel is

Je kunt natuurlijk zo’n challenge die je op internet hebt gevonden gaan doen, maar de ervaring leert dat het beter werkt om bij jezelf na te gaan wat je precies wilt. Streef je naar een bepaald aantal gelezen boeken? Wil je nieuwe genres of auteurs ontdekken? Wil je meer boeken herlezen? Probeer voor jezelf te bedenken wat je graag wilt bereiken en stel een doel. Het makkelijkste is om het ook echt bij één centraal doel te houden en daar je challenge omheen te bouwen.

Maak je eigen lijst

Het beste advies dat ik kan geven, is om je eigen lijst te maken. Als je een kant-en-klare uitdaging gebruikt, is de kans groot dat er titels tussen zitten die je helemaal niet aanspreken en dan wordt het toch minder leuk. Bovendien: jíj weet wat je wilt lezen en wat wel en niet werkt, dus vertrouw daar ook op! Bepaal je doel en maak vervolgens een lijst. Neem items over uit andere lijsten en verzin zelf: welke boeken wil je dit jaar lezen? Je kunt het houden bij omschrijvingen – een boek dat/met – maar je kunt ook echt een TBR-lijst maken van titels die passen bij de omschrijvingen. Dan zoek je gewoon boeken uit die je het komende jaar (in ieder geval) wilt gaan lezen. Probeer de lijst niet te lang te maken en kies een leuke lay-out!

Ga uit je comfortzone

Bij het kiezen van wat je wilt lezen is het leuk om uit je comfortzone te gaan en jezelf zo écht een beetje uit te dagen. Dat kan op allerlei manieren! Boeken van onbekende auteurs, boeken uit genres die je nog niet kent of die je normaliter niet leest, oudere boeken, boeken die je eerder niet leuk vond… door in het onbekende te stappen, kun je juist de mooiste boeken ontdekken!

Blog it

Heb je een challenge gemaakt of gekozen, dan is er niets leuker dan dat met de wereld te delen! Ik heb op mijn blog een aparte pagina gemaakt voor mijn challenge en ik wil af en toe een blogpost schrijven over hoe het ermee gaat. Dat kun jij ook doen! Hou bij welke boeken je leest voor je challenge, blog erover, praat erover op sociale media of daag mensen in je omgeving uit om mee te doen! Nog een voordeel: hoe meer je het deelt, hoe meer je jezelf uitdaagt om je er ook écht mee bezig te houden!

Houd het leuk én haalbaar

Vergeet niet: een challenge is geen verplichting. Het is helemaal niet erg om boeken of omschrijvingen extra toe te voegen of er juist uit te halen. Het is prima om boeken te lezen die buiten je challenge vallen. Het is niet erg als je een tijdje niet aan lezen toe komt of als sommige items op de lijst toch niet zo’n succes blijken te zijn. Het is oké als je je challenge af en toe vergeet. Maar houd je doel voor ogen, of dat nou meer leesplezier of meer leestijd of wat dan ook is: uiteindelijk is dat waar het om gaat!

Wat voor reading challenge heb jij gekozen?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]